Bloemen, planten en dieren in de openbare ruimte

In de gemeente Wijchen woon je in een groene omgeving. Een groene omgeving is belangrijk. Natuur zorgt voor ontspanning én helpt ons bij de veranderingen in het klimaat. Als het warm is, zorgt groen voor verkoeling. Als het regent, zakt het water sneller weg in het groen dan op stenen. Daarnaast leven er veel insecten in het groen. Insecten zoals bijen en vlinders hebben het de laatste jaren steeds moelijker. Daarom beheert de gemeente Wijchen het groen in de openbare ruimte ecologisch.

Wat is ecologisch groenbeheer?

Ecologisch groenbeheer betekent dat planten en insecten centraal staan bij het onderhoud. Op plekken waar op dit moment al veel planten staan en insecten leven, houden we dat zo. Op andere plekken zorgen we ervoor dat er meer planten komen en meer insecten kunnen leven. We kijken per locatie wat passend is. Dat doen we samen met de bewoners en de leefbaarheidsgroepen.

Anders maaien

Al jaren onderhoudt de gemeente Wijchen de bermen in het buitengebied op een ecologische manier. Dat betekent bijvoorbeeld dat we minder vaak maaien. En niet overal op hetzelfde moment maaien. We maaien bijvoorbeeld in het voorjaar, zodat de insecten kunnen overwinteren en de eitjes uit kunnen komen. Binnen de bebouwde kom maaien we nu ook meer op deze manier. Speelplekken, hondenuitlaatplaatsen en groen in de straat maaien we regelmatig, omdat het belangrijk is dat je deze plekken goed kunt gebruiken.

Een bloemenberm in plaats van gazon in jouw straat?

In verschillende wijken en dorpen zie je in het voorjaar allerlei soorten bloemen opkomen. Een prachtig gezicht. Wil je samen met je buren ook graag een bloemenberm in plaats van gazon in de straat? Neem dan contact op met je wijkbeheerder via telefoonnummer 088 432 7000. Hij bespreekt dan de mogelijkheden hiervoor.

Meer informatie

Op www.wijchen.nl lees je meer informatie over hoe wij maaien. Ook lees je op onze website meer informatie over meehelpen en meedenken over het groen in de buurt.


Eetbaar groen in de buur

Wist je dat er op verschillende plekken in de gemeente eetbaar groen staat? Bijvoorbeeld fruitbomen of notenbomen? Deze bomen passen goed in het landschap van het Land van Maas en Waal. Als het fruit rijp is of de noten van de bomen vallen, mag iedereen dat oprapen om van te genieten. Wacht niet te lang, want ook vogels zijn dol op fruit en noten!

Samen of alleen een moestuin starten!

Wil je samen met je buren of alleen een moestuin starten in jouw straat? Vraag bij de gemeente na of dat kan. De gemeente kan je helpen bij het opstarten van een buurtmoestuin. Voor meer informatie neem je contact op met Patricia van Wolferen van de gemeente Wijchen via [email protected]

Kaart met locaties

Benieuwd of er ook eetbaar groen in jouw buurt staat? Op www.wijchen.nl vind je een kaartje met de locaties. Weet jij een plek met eetbaar groen die nog niet op de kaart staat? Dan kun je dat aan ons doorgeven. Op de website lees je hoe je dat doet.

3 tuintips voor het najaar

1. Poot alvast bloembollen.

Het najaar is het perfecte moment voor het poten van bloembollen. Dan geniet je in het voorjaar samen met de bijen van mooie bloemen in de tuin.

2. Laat blad in de tuin liggen.

Insecten en ook egels zoeken in de winter beschutting tussen de bladeren. En bladeren veranderen door de insecten in compost. Goedkopere bemesting bestaat niet.

3. Vogelhuisje schoonmaken en ophangen.

Heb je een vogelhuisje in de tuin? Maak hem leeg en schoon met warm water. Hang dan het huisje weer buiten. Vogels die in de winter beschutting zoeken in een vogelhuisje komen in het voorjaar vaak weer terug om te broeden.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear