Duurzaam wonen in de Tuin van Woezik

Sinds februari van dit jaar woont de familie Schuijffel in de Tuin van Woezik. “We zijn heel blij met onze 2-onder-1-kapwoning. Toen we hoorden over de bouwplannen van deze wijk
waren we enthousiast”, zegt Rutger Schuijffel. De familie wilde hun hoekhuis in de wijk Saltshof graag ruilen voor een nieuwbouwhuis. “Met dit huis zijn we niet meer afhankelijk van energieleveranciers. Dat geeft een goed gevoel.” Op het dak liggen 37 zonnepanelen. En de lucht-warmtepomp verwarmt het huis. “We hebben geen gasaansluiting meer nodig. Met een lucht-warmtepomp heb je wel vloerverwarming nodig. Geen radiatoren dus. Dat was wel even wennen.

Aanrader

De familie heeft ook ledverlichting in de tuin. Daarnaast hebben ze energiezuinige apparaten gekocht. De zonnepanelen leveren veel meer energie op dan ze gebruiken. Hierdoor krijgen ze geld terug van de energieleverancier. “Wij kunnen echt iedereen aanraden om het huis duurzamer te maken. De energiekosten worden ieder jaar hoger. Door je eigen energie op te wekken bespaar je dus geld. En een goed geïsoleerd huis woont ook heel prettig.” Of de familie nu klaar is? “Nee hoor, je kunt altijd nog wel iets verbeteren. We denken na over extra zonnepanelen op het dak van het tuinhuis. En we willen het regenwater graag opvangen met een regenton. Zo kunnen we dat water gebruiken om de planten in de tuin te sproeien. Of om het toilet in het tuinhuis door te spoelen.” Zo bespaar je water uit de kraan.

_BT Clear

Energiecoach iets voor jou?

Ralf Braun is sinds een paar jaar ‘energiecoach’. “Het inspireert enorm als iedereen probeert iets aan energiebesparing te doen. Het is leuk om te ontdekken hoe je energie kunt besparen. Natuurlijk is het belangrijk om je huis te isoleren en zonnepanelen op je dak te leggen. Maar er is ook veel winst te behalen door je eigen gedrag te veranderen”, vertelt Ralf. Zijn advies: “Als je een nieuw apparaat koopt, kijk dan ook naar het energieverbruik van dat apparaat. Of zet de verwarming in de winter een graadje lager. Douche wat korter en repareer tochtgaten in huis. Zo help je mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot en bespaar je geld.

Tips die passen bij jouw huis

Een energiecoach bekijkt tijdens een bezoek de meterkast en bespreekt de energierekeningen. Ralf: “Ik praat samen met bewoners over hun verbruik en geef hen tips over wat zij kunnen veranderen. Bijvoorbeeld hoe je met zo min mogelijk energie een eitje kookt. En met mijn meetapparatuur zie ik precies welke apparaten in huis energieslurpers zijn. Die energierekening kan vaak flink omlaag. Dus dat is goed voor de portemonnee én goed voor het milieu. Eigenlijk zouden we allemaal energiecoach moeten worden!”

Meld je aan als energiecoach!

Je kunt voor vragen over wat je kunt doen natuurlijk bij Ralf terecht. Maar het is nog leuker wanneer je zelf energiecoach wordt. Zo help je jouw buren of wijkgenoten met ideeën om beter met energie om te gaan. Ralf: “Nu de coronamaatregelen steeds verder versoepelen kunnen we beginnen met de huisbezoeken. Omdat we niet iedereen tegelijk kunnen helpen gaan we per wijk werken. Inwoners krijgen van ons een brief als hun wijk aan de beurt is.”

Wil je meer informatie over de energiecoaches?

Of wil je zelf aan de slag als energiecoach? Kijk op www.wijchen.nl/energiecoaches voor meer informatie.

Zonnedakje checkt jouw dak!

Benieuwd of het dak van jouw huis of bedrijf geschikt is voor zonnepanelen? Vul je postcode in op www.zonnedakje.nl/wijchen en check je dak. Zonnedakje laat zien of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Ook kun je zien op welke daken al zonnepanelen liggen. Het systeem houdt rekening met schaduw van bijvoorbeeld grote bomen. De gemeente Wijchen gebruikt Zonnedakje om te zien hoeveel zonnepanelen er in de gemeente zijn.

Tip: Je kunt ook samen met medewerkers van Loket Duurzaam Wonen Plus Zonnedakje bekijken en vervolgacties bespreken.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear