Leo Dix: Duurzaam investeren in je eigen omgeving

‘Een paar jaar geleden las ik in de krant dat er op steenfabriek De Bosscherwaarden zonnepanelen neergelegd zouden worden. Men zocht mensen die dit initiatief wilden ondersteunen. In overleg met mijn vrouw hebben we drie panelen aangeschaft en we hebben daar geen spijt van gehad. We begonnen na te denken over verdere investeringen in milieuvriendelijke oplossingen. In 2017 kregen we de kans om ons huis te kopen van de woningbouwvereniging. Die kans hebben we gepakt en in overleg met Grijs naar Groen gingen we aanpassingen doen.

In 2018 is er een ventilatiewarmtepomp geplaatst en zijn er zeven zonnepanelen op het dak van de woning geplaatst. Wij wonen voor deze panelen heel gunstig met het dak op het zuiden, dus de hele dag zon.

Ook hebben we al het glas op de benedenverdieping laten vervangen door HR++glas, want dat oude glas was ruim 35 jaar oud en wil je goed isoleren, dan moet je ook daarin investeren. Gelukkig doet de overheid nog wat terug in de vorm van subsidies voor woningverbetering.

Bij de aanvraag voor de hypotheek hebben we toen extra geleend om deze aanpassingen te kunnen doen en we hebben er nu de voordelen van.

Minder gasverbruik, elektrisch koken deden we al jaren, en onze zonnepanelen leveren nu stroom die we daarvoor nodig hebben. Maar ook de warmtepomp levert minder gasverbruik op doordat hij de warmte die in huis hangt omzet in warmte voor mijn radiatoren, waardoor de cv-installatie minder gas hoeft te verbruiken.

Inmiddels zijn wij overgestapt van energiemaatschappij naar EWEC, onze eigen energiecoöperatie. Als we vragen hebben, of informatie willen over andere mogelijkheden om duurzaam te investeren, zijn zij met hun winkel dichtbij en bereikbaar om je met raad terzijde te staan.’

Besparen doe je zo!

Energie besparen in een wat oudere woning kan simpel zijn, zonder dat het je gelijk veel geld kost. Deuren in huis dichtdoen, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan: het is een kleine moeite. Alles bij elkaar scheelt het direct op je energierekening! Verwarming is de grootste kostenpost: bijna 70% van je energierekening. Daarom hier wat gasbesparingstips:

1. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht.

2. Zet je thermostaat ‘s nachts en als er niemand thuis is op 15 graden. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

3. Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.

4. Verwarm je slaapkamer niet. Met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.

5. Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden en de vloerverwarming op 18 graden.

6. Douche korter!

7. Breng tochtstrippen aan bij kierende buitenramen en buitendeuren maar blokkeer niet de ventilatieopeningen.

Bron: www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen.

Duurzame Huizen Route

Tijdens de huizenroute op zaterdag 2 en 9 november 2019 delen huiseigenaren hun ervaringen met het duurzamer maken van hun woning. Zo inspireren zij anderen. De gemeente Wijk bij Duurstede moedigt haar inwoners aan hun woning open te stellen.

De Nationale Duurzame Huizen Route is op zoek naar duurzame huizen in Wijk bij Duurstede. Goed geïsoleerde huizen, zonnepanelen, zuinige HR-ketels, gebruik van natuurlijke materialen; elke ervaring is bruikbaar om een ander op weg te helpen.

Heb je ervaring met het duurzamer maken van je woning? Meld je huis aan en inspireer anderen!

Meer info: www.duurzamehuizenroute.nl.

_BT Clear

GROENE AIRCO

Die laatste hete zondag in augustus merkten we er écht bewust iets van. Van dat aggregaat. En het komt ook omdat ik, noorderling, weliswaar even aan de warmte moet wennen maar het boven de 25 °C wel zo'n beetje zat ben en ernstig verlang naar 22 plus of min. Ze deed ondertussen al die jaren ongemerkt trouw haar werk. Laat ik het een Zij noemen. Vrouwelijk.

Die avond maakten we, mijn wederhelft en ik, het gebruikelijke ommetje, langs De Heul en De Horden richting de sluizen, via het pad langs het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lekdijk met zijn goddelijke uitzicht. In de binnenstad voelden we hoe die steenklomp van oude huizen zo'n beetje was opgestoofd, en vluchtten we terug langs het Veilingpark, dat post­zegeltje groen met een paar vierkante meter speeltuin dat de project­ontwikkelaar de bewoners had gegund.

De gevels straalkachelden de 28 plus-graden tegen onze huid.

Thuisgekomen, via de achtertuin, liepen we door het huis, openden de voordeur en voelden haar koelte. Het was inmiddels een uur of negen. Ze had die dag kalm haar werk gedaan. Onhoorbaar. Nou ja, een paar onderdelen produceren ruis. Het soort ruis dat het straatrumoer lekker wegfiltert. Zo'n aggregaat zou elke woonwijk moeten hebben.

Een letterlijk groene airco van 120 bij 120 meter, voorzien van meidoorn- en vlierstruiken, essen, esdoorns, en populieren van twintig meter hoog. Ze spreidt haar armen en werpt schaduw over de daken op het moment dat de zon begint te beuken. En tegen de tijd dat wij eens willen gaan slapen, heeft zij de slaapkamer afgekoeld.

Je denkt: een boom is een boom, tien bomen is een groenstrook, twintig bomen is een park. Maar nee: het doet veel meer dan bloeien en bladeren laten vallen. Opeens merk je dat ze werkt, dat ze voor jou zorgt. Zij dus.

André van Zwieten

_BT Clear

_BT Clear