Voorwoord

_BT Clear

Beste lezers,

Duurzaamheid en klimaatverandering krijgen steeds meer aandacht. Onze zomers worden steeds heter. Niet iedereen gelooft in klimaatverandering. Maar als we de feiten zien, moeten we constateren dat er toch echt wel iets aan de hand is.

Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie

Het dak van het Huis van de Gemeente is onlangs geïsoleerd. Er liggen 160 zonnepanelen op. En ook sedumplantjes, die bijdragen aan de koeling van het gebouw en water vasthouden. Daarnaast is veel verlichting vervangen door LED. En niet te vergeten: de auto’s van Beheer die u ziet rijden, zijn elektrisch. We doen ons best, maar het kan nog beter. In 2030 willen we een energieneutrale gemeente zijn. U kunt daarbij helpen, bijvoorbeeld door uw afval te scheiden of te kiezen voor LED-verlichting en zonnepanelen. En wist u dat u weer subsidie kunt krijgen voor het isoleren van uw huis?

In de Noorderwaard-Noord zijn we begonnen met een pilot om de wijk aardgasvrij te maken

Bewoners waren terecht bezorgd: wat kost dat en waar begin je? We gaan als gemeente de bewoners helpen. Belangrijk is dat de woonlasten gelijk blijven en dat bewoners ontzorgd worden. Deze aanpak willen we dit najaar delen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit veel zorgen wegneemt.

We willen ook met de gemeenteraad praten: voor aardgasvrij maken wensen we meer tijd. Die tijd is nodig om deze ingrijpende overgang goed aan te pakken. In 2021 moet de gemeente voor iedere wijk een plan hebben. Dit willen we zorgvuldig en mét bewoners aanpakken.

Dit voorjaar heeft het eerste Burgerpanel van Wijk bij Duurstede nagedacht over zonnevelden

We gebruiken met elkaar veel energie. Om al onze energie duurzaam op te wekken, is er veel meer nodig dan zonnepanelen op alle daken. Maar we wonen ook in een prachtig gebied waar we van willen blijven genieten! Daarom heeft het Burgerpanel advies aan de gemeenteraad gegeven over welke gebieden meer of minder geschikt zijn voor zonnevelden. En onder welke voorwaarden.

In deze Duurzaamheidskrant van de EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) kunt u ideeën opdoen over hoe u duurzamer kunt worden

U kunt lokaal opgewekte energie gebruiken. Op dit moment liggen dankzij EWEC al 2500 zonnepanelen op de sporthallen van Mariënhoeve, op de steenfabriek de Bosscherwaarden en op Revius Wijk. U kunt daarin mee-investeren of die lokale groene stroom afnemen. Ook is EWEC bezig om het aantal openbare laadpunten voor elektrische auto’s uit te breiden: nu 24, volgend jaar 50. Allemaal voorzien van lokale zonnestroom. Bezoekt u het Energieloket aan de Steenstraat eens. U kunt hier terecht voor advies over hoe u uw woning kunt verduurzamen. Met anderen uit uw straat kunt u samen besparen.

Nog meer inspiratie…

Duurzaam doen heeft ook te maken met voedsel, leest u in het artikel over Ellen Natuurlijk! Zie ook het artikel over de Wijkse Moestuin: voedsel van dichtbij zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Interessant is ook hoe Van Vliet Kastanjehout

met minimale vervoerskosten duurzaam geproduceerde houtsoorten levert.

Doe inspiratie op, ik wens u veel leesplezier!
Hans Marchal,
Wethouder Duurzaamheid

Aan deze Duurzaamheidskrant werkten mee:

Sarida van der Meer, André van Zwieten, Inez Kooger, Joke van Nobelen, Leo Dix, Wim Bijl, Anton Rekké, Henk Muis, Tineke Weide, Bea van Sprakelaar, Winfried Molthoff, Ernst-Jan Damen, Henk Roest, Ellen Natuurlijk, Arie Verheul, Ancella Knopper, Martin van Bochove, Mariëlle Oostveen, Joop Kuyvenhoven, Hans Marchal, Cas Neven, Herman van Sprakelaar, Bram de Deugd en Martine van der Woude.
_BT Clear

COLOFON

Verzord door
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

I: www.skitter.nl
T: 050 750 15 91

Teksten en redactie
De EigenWijkse Energie Coöperatie

Vormgeving
Skitter, Groningen

September 2019

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits de EigenWijkse Energie Coöperatie hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media en de EigenWijkse Energie Coöperatie zijn niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear

_BT Clear