Van groene peren naar groene energie

De voorgestelde realisatie van het eerste zonnepark in de gemeente Wijk bij Duurstede komt steeds dichterbij. Waar nu nog appels en peren geplukt worden, ten zuiden van Cothen, kan straks groene stroom geoogst worden.

Initiatiefnemer Sunvest wil zich onderscheiden met natuurlijke zonneparken (www.sunvest.nl).  Met natuurlijke zonneparken worden zonneparken bedoeld die zowel landschappelijk als maatschappelijk goed zijn ingepast. Op 8 augustus 2019 hebben burgemeester en wethouders ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan dat is ingediend om Zonnepark Cothen mogelijk te maken. De gemeente heeft het ontwerpbestemmingsplan 6 weken ter inzage gelegd en in de volgende stap zal de raad gevraagd worden dit vast te stellen. In de eerste helft van 2020 hoopt Sunvest dan de vergunning te krijgen om daadwerkelijk te mogen bouwen.
 
Als het park eenmaal gerealiseerd is, wordt er voor ongeveer 4000 huishoudens groene stroom geproduceerd. Dat is meer dan heel Cothen op kan maken. De Cothenaren kunnen dan met recht zeggen dat hun energie lokaal wordt opgewekt. Ook kunnen inwoners van Cothen (en de gemeente Wijk bij Duurstede) financieel voordeel hebben van de komst van het zonnepark.

Om dat mogelijk te maken werkt Sunvest samen met de EigenWijkse Energie Coöperatie. Via EWEC kunnen mensen straks investeren in het park. Ook kunnen ze de groene stroom van het zonnepark afnemen, mits ze natuurlijk ook naar de lokale energieleverancier overstappen. Informeer bij www.ewec.nl naar de mogelijkheden.
 
De vraag naar energie uit hernieuwbare bronnen neemt snel toe en ook Wijk bij Duurstede ziet zich gesteld voor een enorme opgave. Energieneutraal in 2030 lukt niet met alleen zonnedaken, daarvan hebben we er lang niet genoeg. Er zijn meerdere zonneparken nodig en waarschijnlijk toch ook windmolens. Maar alleen stroom is niet genoeg. We hebben ook (groene) warmte nodig en misschien wel groen gas. De geplande biogasinstallatie heeft inmiddels SDE-subsidie toegewezen gekregen en de initiatiefnemers zijn bezig met vervolgstappen. Als alles doorgaat kan er over ongeveer 4 jaar binnen de gemeente groen gas worden geproduceerd voor 5000 huishoudens. Zie www.rijnheuvelenergie.nl

_BT Clear

Ernst-Jan Damen: trots op duurzaam hout

Van Vliet Kastanjehout uit Langbroek is de belangrijkste importeur van Europees hout. Behoefte aan een milieuvriendelijk alternatief voor naaldhout gaf de aanzet. Wat is duurzaam hout eigenlijk?

Europees hout wordt van dichtbij gehaald zodat er relatief weinig transport nodig is. Het kastanjehout – afkomstig uit Engeland, Frankrijk en Italië – wordt beheerd volgens het hakhoutprincipe. Dat betekent dat elke vijftien tot twintig jaar de bomen net boven de grond worden gekapt. Uit de stronken groeien weer scheuten die uitgroeien tot volwaardige bomen. Kastanjehout gaat, afhankelijk van de toepassing, ongeveer vijftien tot twintig jaar mee, waarna het in de natuur wordt afgebroken.

Tegen de tijd dat er nieuw hout nodig is, zijn de bomen weer volwassen en begint de cyclus opnieuw. Duurzaam geproduceerd dus.

Damen, mede-eigenaar van de vennootschap, legt uit dat sommige stammen en hakhoutpercelen 1500 tot 2000 jaar oud zijn. ‘Ik ben supertrots op ons bedrijf. Op steeds meer plekken zie je ons duurzame hout. Hout is onbeperkt voorradig en bomen gebruiken CO2 om te groeien en zetten dat om in zuurstof en nieuw hout.

Geen sperziebonen uit Marokko, maar zelf oogsten in De Wijkse Moestuin

Sinds enige jaren kent Wijk bij Duurstede ‘De Wijkse Moestuin’ op een stuk grond naast de Jumbo waar groenten, bloemen en (klein) fruit duurzaam worden verbouwd. Bea van Sprakelaar: ‘We werken volgens de principes van de biologische tuinbouw. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden geweerd.’

De producten van de Wijkse Moestuin groeien dicht bij huis. Weinig voedselkilometers dus geringe CO2 uitstoot. Van Sprakelaar, klant van de EigenWijkse Energie Coöperatie, spreekt heel enthousiast over de saamhorigheid in de moestuin. De Wijkse Moestuin is een ‘zelfoogsttuin’ met ‘oogstaandelen’ en ‘strippenkaarthouders’. ‘Je kunt aan het begin van het oogstseizoen een oogstaandeel kopen om het hele seizoen door je eigen groenten, bloemen en fruit te oogsten. Of je neemt een strippenkaart waarmee je een aantal keren producten kunt oogsten. Inmiddels plukken meer dan 100 mensen er letterlijk de vruchten van.’ Van Sprakelaar vertelt dat de moestuin meer is dan een groenteboer: ‘Grote mensen en

kinderen zien hoe allesgroeit, boven en onder de grond, en wat er nodig is voor het op je bord komt.’ Meer info op www.dewijksemoestuin.nl.

‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’

In juni jl. heeft de Eerste Kamer het asbestverbod, dat zou ingaan op 1 januari 2025, afgewezen. Voor veel (agrarische) ondernemers is daarmee de druk van de ketel, al zullen uiteindelijk alle asbestdaken gesaneerd moeten worden.

In opdracht van de Provincie Utrecht doen Koen Kooper (Buro E) en Tineke Weide (MilieuBuddy) een haalbaar-heidsonderzoek ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’. Met name grotere asbestdaken bieden kansen voor duurzaamheid. Het onderzoek is een gezamenlijk initiatief van de energiecoöperaties in Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede en onderzoekt of 

er een rendabele businesscase mogelijk is. Hierbij wordt gekeken of de kosten van sanering deels of helemaal betaald kunnen worden uit de exploitatie van een zonnestroominstallatie. Een ander doel van het onderzoek is om te kijken welke rol de lokale energiecoöperaties hierin kunnen spelen. De resultaten van het onderzoek worden dit najaar gepubliceerd.

_BT Clear

_BT Clear