Gemeentelijke pilot: ‘Aardgasvrije woningen Noorderwaard-Noord’

Elke gemeente in Nederland heeft de opdracht om de gebouwen binnen haar grenzen aardgasvrij te maken vóór 2030. Een pittige klus waarvoor geen draaiboeken op de plank liggen. De gemeente Wijk bij Duurstede wil ervaring opdoen met de energietransitie door een pilot in de wijk Noorderwaard-Noord.

Bram de Deugd, projectmanager bestaande bebouwing bij de gemeente, leidt het project dat als doel heeft deze wijk als eerste aardgasvrij te maken. De keuze voor Noorderwaard-Noord is een praktische. De Deugd: ‘Met 670 woningen die allemaal door het Bouwfonds zijn gebouwd in de jaren zeventig is dit een hele overzichtelijke wijk. De bouwverschillen tussen de huizen zijn relatief gering, zodat er betrouwbare rekenmodellen gemaakt kunnen worden voor de verschillende mogelijkheden en de daarbij horende kostenplaatjes en besparingen. Dat levert vergelijkingsmateriaal op en informatie die we in de rest van onze gemeente kunnen gebruiken.
Er zijn veel van dit soort woningen in Wijk bij Duurstede, ook in De Heul en

De Horden. Dat zijn woningen die niet altijd goed geïsoleerd zijn en waar je nog veel geld kan besparen.’ Bram benadrukt dat bewoners zelf de keuze maken uit de mogelijke aanpassingen, niet de gemeente. ‘Er zijn veel misverstanden over de kosten die gemoeid zijn met de aanpassing naar een aardgasloos huis. Onze taak is de bewoners van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek bewust te maken van de besparings­mogelijkheden en goed voor te lichten over de besparingen en benodigde investeringen. Dat is enorm belangrijk.’ Bram wijst ook op het Energieloket van de gemeente Wijk bij Duurstede dat is gehuisvest in de EigenWijkse EnergieWinkel op Steenstraat 2. ‘Daar werken we nauw mee samen en delen informatie.’

Naar een energieneutraal Wijk

Wij van de EigenWijkse Energie Coöperatie vinden dat we zo snel mogelijk over moeten stappen op duurzame energiebronnen. En we vinden dat we dat zelf kunnen: samen met onze inwoners en onze bedrijven. Dat is beter voor ons klimaat maar ook beter voor ons zelf. We worden minder afhankelijk van grote energiebedrijven met hun aandeelhoudersbelangen. We stimuleren onze lokale economie. Tenslotte kunnen we nog goedkoper uit zijn ook. We houden zelf de regie. Dat kan: met lokale energiebronnen, lokale mensen en lokaal geld. Samen voor ons eigen!

Doe ook mee!

  • Er zijn verschillende manieren waarop je mee kan doen met de EigenWijkse Energie Coöperatie om Wijk energieneutraal te maken:
  • Klant worden
  • Lid worden
  • Investeren
  • Ambassadeur worden

Steeds meer grote zonnedaken in Wijk

De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) neemt steeds meer initiatieven voor projecten waarbij op daken van grote bedrijfsgebouwen, sporthallen en scholen zonnepanelen worden geplaatst die stroom leveren aan het gebouw zelf of aan huishoudens in de gemeente Wijk bij Duurstede. Alle EWEC-zonnedaken samen leveren ongeveer aan 200 huishoudens stroom.

In 2015 werden 165 zonnepanelen gelegd op het dak van de Revius scholengemeenschap en kreeg de steenfabriek aan de Lekdijk 505 panelen: de ‘Stroomfabriek’. Sinds juni 2019 liggen er in totaal 1830 zonnepanelen op de grote sporthallen van Mariënhoeve. De Judohal kreeg in 2018 panelen. De Turnhal werd dit jaar vol gelegd. Voor de Judohal is gekozen voor de zogenaamde ‘Regeling Verlaagd Tarief’ (Postcoderoosregeling).

Daarbij kunnen leden van de EWEC die in postcodes wonen rondom de installatie (inclusief Cothen en Langbroek) in de zonnestroom­installatie investeren. Zij hoeven over de stroom van ‘hun’ panelen geen energiebelasting te betalen. Dat scheelt 12 cent per kWh. Wie lid wordt van EWEC, kan in toekomstige projecten investeren. Dat levert naar verwachting jaarlijks 4% rendement op. Beter dan de bank!

_BT Clear

_BT Clear