De gemeente Montferland rijdt duurzaam

De gemeente heeft in de tweede helft van 2020 elektrische auto’s aangeschaft. We gebruiken deze auto’s om rond te reizen binnen de gemeente, bijvoorbeeld om op huis- of bedrijfsbezoek te gaan. Hiervoor deden we dit met benzine- en dieselauto’s en dat leverde natuurlijk een hogere CO2-uitstoot op. De exacte besparing in CO2 is nu lastiger weer te geven want we werken door corona immers allen anders. Om toch een goed voorbeeld te geven: begin 2020 reden onze handhavers nog in fossiele brandstofauto’s die een CO2-uitstoot van 5333 kilo hadden. Om die uitstoot te compenseren moeten 267 bomen het hele jaar lang CO2 uit de lucht halen. Doordat we nu elektrisch rijden kunnen we als gemeente onze eigen CO2 uitstoot reduceren.

Volgens Adam Garczewski, onze handhaver brandveiligheid, is de grootste verandering met het elektrisch rijden dat je nu eerst moet kijken wat de actieradius van de auto is. Zo vertelt hij: “De actieradius geeft aan hoeveel km je ongeveer nog kunt rijden. We hebben auto’s die 120 km kunnen rijden, maar ook auto’s die wel 300 km kunnen rijden voordat ze weer moeten worden opgeladen.’’

De gemeente heeft alle bedrijfsauto’s die door een elektrische variant konden worden vervangen, inmiddels ge-elektrificeert. De auto’s worden opgeladen met groene stroom van de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis of van de groene stroom die de gemeente lokaal afneemt bij Agem.

Adam: “Binnen de gemeente werken we met een applicatie waarmee je de auto kunt reserveren. Met de applicatie kun je de auto openen, starten én vergrendelen. Zo heeft iedereen makkelijk toegang tot de auto’s en is duurzaam reizen voor werk mogelijk voor alle medewerkers. Het rijden in de nieuwe, elektrische auto’s voelt hypermodern en het is fijn dat we zo bijdragen aan een betere wereld.’’

De Transitievisie Warmte: startpunt voor aardgasvrije wijken

Bij de energietransitie wordt vaak gedacht aan energiebesparing en aan duurzame opwekking van elektriciteit middels bijvoorbeeld windenergie of zonne-energie. Maar wist u dat het grootste deel van onze energievraag niet uit elektriciteit, maar uit warmte bestaat? De Montferlandse warmtevraag is ongeveer een factor 3 groter dan de elektriciteitsvraag! We staan dan ook aan de vooravond van een grote transitie waarbij we afscheid nemen van het aardgas en op zoek moeten naar alternatieve, duurzame manieren om onze woningen te verwarmen.

In het Klimaatakkoord staat dat alle gemeenten in 2021 een Transitievisie Warmte vast moeten stellen. In deze visie legt de gemeenteraad de volgorde en het tijdpad vast waarop wijken van het aardgas af gaan. Wat voor alternatieve, duurzame warmtestrategie er dan moet gaan komen (een warmtenet, warmtepomp of misschien zelfs groen gas?) wordt pas later per wijk vastgelegd in een wijkuitvoeringsplan. Voor het opstellen en uitvoeren van een wijkuitvoeringsplan moeten de gemeente, energiebedrijven en netbeheerders, eigenaren-bewoners, huurders en corporaties, projectontwikkelaars, bedrijven, maatschappelijke instellingen en de installatiesector samen aan de slag. Het wijkuitvoeringsplan moet uiterlijk 8 á 10 jaar voor een wijk van het aardgas af gaat, zijn vastgesteld door de gemeenteraad.

Startpunt: de Transitievisie Warmte

De gemeente Montferland neemt de regie in de warmtetransitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. Bij het opstellen van de Transitievisie Warmte betrekken we diverse stakeholders, zoals de netbeheerder en woningcorporatie. Samen onderzoeken en verkennen we verschillende criteria om de volgordelijkheid te bepalen van welke wijk wanneer van het aardgas af gaat. Denk hierbij aan technisch-financiële aspecten, zoals maatschappelijke kosten en technische haalbaarheid van de alternatieven, maar ook aan prioriteringscriteria, zoals de waarde van het huidige gasnet, meekoppelkansen en de sociale karakteristieken van een wijk.

De concept Transitievisie Warmte zal naar verwachting in het 2e kwartaal van 2021 worden gepresenteerd tijdens twee informatiemarkten en ook ter inzage worden gelegd. Eind 2021 besluit de gemeenteraad over de definitieve versie.

_BT Clear

Duurzaamheidskrant 2021 gemeente Montferland


_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear

_BT Clear