Gratis energiescan voor (sport)verenigingen en dorpshuizen

Vaak is voor non-profitorganisaties (zoals sportverenigingen) het energieverbruik een flinke kostenpost. Het toepassen van energiebesparende maatregelen kan helpen om de energierekening omlaag te halen. Zo komen er weer meer middelen vrij voor de kernactiviteiten van de organisatie. Maar hoe pakt u een verduurzaming aan bij een vereniging of dorpshuis? En waar begint u mee? Hoe krijgt u het gefinancierd?

_BT Clear

Begrijpelijke vragen die meteen bovenkomen bij de gedachte van verduurzamen. Daarom biedt de gemeente (sport)verenigingen en non-profitorganisaties graag een gratis energiescan aan. Met de energiescan worden het energieverbruik en de mogelijkheden voor besparing en duurzame opwekking van uw accommodatie in kaart gebracht. Denk hierbij aan isolatiemaatregelen, aanpassen van verlichting en mogelijkheden voor bijvoorbeeld zonnepanelen.

Wanneer de vereniging heeft gekozen welke maatregelen ze willen uitvoeren, worden zij vervolgens ook begeleid bij het voorbereiden en aanvragen van de financiering. De energiescans worden vaak als basis gebruikt voor het toekennen van een subsidie of lening, dus extra handig als de vereniging al een energiescan heeft laten uitvoeren.

‘t Kelrehuus in Kilder ging u voor

‘t Kelrehuus in Kilder heeft meegedaan aan de gratis energiescan. Rene Meijnen, voorzitter van
‘t Kelrehuus te Kilder, vertelt: “We zijn al een geruime tijd bezig met het doorvoeren van verschillende energiebesparende maatregelen. We zijn zelfs al zo ver dat we energieneutraal zijn. Dit hebben we gedaan door gebruik te maken van de groene, lokaal opgewekte stroom van de voetbalvereniging naast ons.’’ Toch wilde ‘t Kelrehuus graag advies over welke maatregelen zij nog konden uitvoeren en weten hoe ze gasloos kunnen worden. De adviseur die is langs geweest heeft onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor ‘t Kelrehuus. Aan de hand van het rapport mag ‘t Kelrehuus zelf bepalen of ze deze extra energiebesparende maatregelen én de stappen om gasloos te worden, wil uitvoeren.

Als er wordt gekozen voor uitvoering van de verduurzamende maatregelen dan begeleidt de adviseur de partij naar financiële middelen. Zo heeft bijvoorbeeld de gemeente de Stimuleringslening duurzame maatregelen voor non-profitorganisaties en zijn er verschillende overheidssubsidies beschikbaar.

Doen jullie ook mee?

Willen jullie met jullie vereniging of buurthuis verduurzamen of verkennen wat de mogelijkheden zijn? Dat kan nu! De gemeente Montferland biedt gratis energiescans* aan met begeleiding naar financiële middelen. U kunt zich aanmelden voor een gratis energiescan door te mailen naar [email protected]. Dan wordt er met u contact opgenomen en gaan we samen kijken of u in aanmerking komt voor de gratis energiescan en begeleiding. Als u in aanmerking komt dan neemt een gecertificeerde partij contact met u op. Zij gaan dan samen met u de kansen inzichtelijk maken voor verduurzaming en begeleiden u met de aanvraag voor financiering.

*Meld uw vereniging of buurthuis zo snel mogelijk aan, want er is maar een beperkt aantal energiescans beschikbaar.

Steeds meer Zonnige Bedrijven in Montferland

In 2018 is de gemeente Montferland gestart met het programma Zonnige Bedrijven, waarmee ondernemers met een bedrijfsdak groter dan 500 m2 worden geholpen om hun dak in te zetten voor het produceren van duurzame stroom uit zonne-energie. De huidige opwek met grootschalig zon-op-dak beslaat inmiddels 7 GWh, wat gelijk staat aan ±24.500 zonnepanelen. Daarmee is Montferland één van de koplopers van het programma Zonnige Bedrijven Achterhoek én van grootschalig zon-op-dak in de Achterhoek.

Projectleider Paul Wallerbos van de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij (Agem) vertelt: “Het Achterhoekse programma Zonnige Bedrijven helpt ondernemers om de voordelen van zonnepanelen op een bedrijfsdak inzichtelijk te maken en te benutten. Agem (9 jaar geleden opgericht door de acht Achterhoekse gemeenten) voert dit project uit en is aanjager van de Achterhoekse energietransitie.’’

Na de successen in 2018/2019 heeft het programma Zonnige Bedrijven in 2020 een vervolg gekregen in de gemeente Montferland. In totaal hebben 25 nieuwe bedrijven/agrariërs zich aangemeld, zijn er 5 nieuwe SDE(+)-beschikkingen binnen of aangevraagd en willen 3 partijen hun zonnedak realiseren via de salderingsregeling. Paul Wallerbos: “In Montferland en eigenlijk de hele Achterhoek zie je de afgelopen jaren het aantal grootschalige zonnedaken toenemen. Er zit ook nog veel in de pijplijn. Als alle projecten in Montferland waar momenteel rijkssubsidie voor is aangevraagd of waar de beschikking al is afgegeven, ook worden gerealiseerd dan groeit de productie van zonne-energie op dak (grootschalig) naar maar liefst 35 GWh.’’

Zo krijgen we steeds meer Zonnige Bedrijven in Montferland en komt een energie neutrale gemeente weer een stapje dichterbij. Voor meer informatie over het programma gaat u naar www.zonnigebedrijven.nl.

_BT Clear

Duurzaamheidskrant 2021 gemeente Montferland


_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear

_BT Clear