Mijn woning verduurzamen

Veel mensen houden zich steeds meer bezig met het verduurzamen van hun huis. Zeker nu we allemaal meer tijd thuis doorbrengen. Naast het besparen van energie door het verduurzamen van uw huis neemt het wooncomfort toe. Ook bespaart u maandelijks op uw energierekening. Ideaal toch? Maar nu komt de hamvraag: hoe financiert u zoiets?

_BT Clear

Financiële regelingen

Om u een handje te helpen zijn er diverse financiële regelingen waar u gebruik van kunt maken. Deze én andere regelingen zijn ook allemaal terug te vinden op de webpagina www.montferland.info/verduurzaam-uw-huis.

Landelijk is er bijvoorbeeld de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) deze subsidie kunnen woningeigenaren en zakelijke gebruikers aanvragen voor maatregelen die het energieverbruik fors terugdringen. Dit kunnen isolatiemaatregelen bij woningen zijn, maar ook de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De subsidie wordt landelijk verstrekt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en is beschikbaar tot in ieder geval 31 december 2026. Woningeigenaren kunnen subsidie ontvangen voor het isoleren van hun woning, waarbij minimaal twee isolerende maatregelen tegelijk getroffen moeten worden.

Hierbij is het ook mogelijk om één isolerende maatregel te combineren met een andere maatregel, zoals een warmtepomp of zonneboiler. Woningeigenaren kunnen de subsidie aanvragen nadat de maatregelen zijn uitgevoerd. De vernieuwde ISDE-regeling vervangt grotendeels de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), die tot eind vorig jaar beschikbaar was voor woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s).

Daarnaast heeft de gemeente Montferland een duurzaamheidslening waarmee u uw energiebesparende maatregelen kunt financieren tegen een aantrekkelijke rente.

Wilt u graag weten hoe u het beste kunt beginnen? Neem contact op met het Agem Energieloket zij kunnen u helpen met passend advies. Daarnaast kunnen zij u begeleiden bij de aanvraag van de duurzaamheidslening. Het Agem Energieloket van de gemeente en is bereikbaar via www.agem.nl of (0314) 820 360.

_BT Clear

Zelf eenvoudig energie besparen

Wist u dat ook kleine simpele ingrepen u al kunnen helpen om energie te besparen? Vaak zijn de kosten van de aanschaf al snel terugverdiend. Hieronder delen wij graag met u een aantal tips voor energiebesparing.

Tip 1: het vervangen van uw verlichting naar Ledverlichting.

Ledverlichting gaat vele malen langer mee dan gloei- en spaarlampen en is hartstikke energiezuinig. Het is lonend om uw voorgaande verlichting te vervangen met Led.

Tip 2: het aanbrengen van radiatorfolie

Radiatorfolie is een dunne folie die je tegen de buitenmuur achter de radiator plakt. Radiatorfolie is verkrijgbaar bij verschillende bouwmarkten. Het aanbrengen ervan kunt u makkelijk zelf doen. De aanschafkosten hiervan zijn slechts 20 euro en u kunt hiermee 30 euro per jaar besparen.

Tip 3: een waterbesparende douchekop

50 procent van de huishoudens in Nederland heeft al een waterbesparende douchekop. Een gemiddeld huishouden bespaart met een spaardouche 7.400 liter warm water en bijna 45 m³ gas. Dit komt neer op een besparing van 45 euro per jaar. Kiest u ook voor een waterbesparende douchekop?

Tip 4: het plaatsen van tochtstrips

Het plaatsen van tochtstrips helpt met name in oudere woningen waar veel kier- en tochtgaten zitten. Deze investering verdient zich makkelijk terug. Het aanbrengen van de tochtstrips kunt u makkelijk zelf doen. Tochtstrips zijn makkelijk verkrijgbaar bij bouwmarkten.

Tip 5: voorkom sluipverbruik

Sluipverbruik is lekken van energie zonder dat er voordeel bijzit. Zo hebben tegenwoordig veel apparaten een standby-knop, hierdoor blijft het apparaat energie afnemen (wel in mindere maten dan als het aanstaat). Een makkelijke bespaartip is daarom om uw apparaten uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te trekken

Tip 6: slim gebruik maken van de verwarming

Een paar kleine tips kunnen al helpen om te besparen. Zet bijvoorbeeld de verwarming een uur voordat u gaat slapen alvast uit. Sluit ramen en deuren als de verwarming aanstaat. Daarnaast volstaat soms een warme trui of een dekentje op de bank ook al.

_BT Clear

Duurzaamheidskrant 2021 gemeente Montferland


_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear

_BT Clear