De Bloemenbuurt op weg naar een energiezuinige en groene wijk

Er gebeurt veel in de Bloemenbuurt in Didam. Er wordt verbouwd, gesloopt en vergroend. Woningcorporatie Plavei begon drie jaar geleden met het maken van plannen voor het verbeteren van hun ruim 200 woningen in de wijk. In een intensief traject met huurders, maar ook met woningeigenaren is de wijk onder de loep genomen. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een plan waarin huurwoningen worden verduurzaamd, huurwoningen worden gesloopt en er nieuwe woningen terugkomen. Ook komt er een park in de wijk en wordt de openbare ruimte rondom de woningen van Plavei mooier, groener en duurzamer. Op dit moment wordt er volop in de wijk gewerkt en zijn de eerste verbeterde en verduurzaamde woningen van Plavei al klaar.

_BT Clear

Plavei maakt haar woningen in de Bloemenbuurt zeer energiezuinig en aardgasvrij. Uiteindelijk moeten alle woningen in Nederland in 2050 van het aardgas zijn afgesloten. In eerste instantie waren de plannen er op gericht om de woningen van een individuele-warmtepomp te voorzien. Echter daarvoor bleek een verzwaring van het elektriciteitsnetwerk nodig, dat hoge maatschappelijke kosten met zich meebrengt. Daarom is bekeken of er ook andere opties zijn. Uit meerdere studies blijkt een warmtenet waarop ook de particulieren op termijn aangesloten kunnen worden een goede optie te zijn.

Wijk van de toekomst Bloemenbuurt

Omdat de plannen voor het warmtenet ook de particulieren raken is de Bloemenbuurt aangewezen als Wijk van de Toekomst. Een Wijk van de Toekomst is een wijk die zich voorbereidt op het aardgasvrij worden, zodat deze uiteindelijk een wijk wordt waar mensen prettig wonen en werken, zowel betaalbaar als veilig en aardgasvrij.

Het afgelopen jaar is samen met woningeigenaren bekeken hoe invulling kan worden gegeven aan de Wijk van de Toekomst Bloemenbuurt. Er is een klankbordgroep opgericht met een aantal geïnteresseerde en kritische volgers. Hun eerste activiteit was het organiseren van een energiemarkt voor woningeigenaren. Zo’n 60 belangstellende kregen informatie over isoleren, zonnepanelen en vergroening. Daarnaast is in april een enquête gehouden en is de woningeigenaren gevraagd of ze al duurzame maatregelen hebben genomen en of ze al eens over aardgas vrij hebben nagedacht.

Uitkomst enquête

Uit de enquête blijkt dat woningeigenaren van de Bloemenbuurt afwachtend, maar niet afwijzend staan ten opzichte van het aardgasvrij maken van hun woning. Wel willen ze beter geïnformeerd worden over alternatieven voor aardgas en de kosten van bijvoorbeeld het isoleren van hun woning. De uitkomsten van de enquête zijn omgezet in een aantal concrete stappen die de klankbordgroep samen met de andere woningeigenaren wil gaan zetten.

Groen in de buurt

Niet alleen het verduurzamen en aardgasvrij maken van woningen is belangrijk. Een groene woonomgeving draagt zeker net zo veel bij aan het woongenot en comfort. Denkt u maar eens aan de warme zomers die we hebben gehad. Groen zorgt voor verkoeling in de buurt en houdt regenwater langer vast. Bewoners Astrid, Liesbeth en Monique vonden dit zo belangrijk dat zij een werkgroep “Groen in de buurt” hebben opgericht. Eerste actie was een wijkschouw met de gemeente. Wat zijn de mooie plekken en waar kan het groen beter. Tweede actie was ‘Operatie Struikroof’. In de tuinen van de te slopen huurwoningen stonden nog veel mooie planten die nog echt wel een tweede tuin verdienden. Ze zouden door de sloop vernietigd worden, maar liefhebbers hebben ze een nieuwe plek gegeven.

Omdat nog onzeker is of het warmtenet er komt en hoe dit dan verder precies geregeld gaat worden heeft de werkgroep “Isoleren en besparen” in het najaar een klusdag georganiseerd waarin woningeigenaren werden opgeroepen een isolatieklus uit te voeren aan hun woning. Want isoleren is per slot van rekening altijd goed. Wat je niet gebruikt hoeft ook niet te worden opgewekt en is dus altijd winst voor het milieu. Een eigen krant is uitgebracht om bewoners te informeren hoe ze kunnen isoleren en waar ze op moeten letten. Een ervaringsdeskundige uit de buurt stond paraat voor tips en informatie. Wethouder Jan van Halteren overhandigde aan een van de deelnemers van de posteractie een klusbon. De familie Feenstra -woonachtig aan de Rozenstraat- was de gelukkige winnaar. Ze hebben het huis inmiddels al goed geïsoleerd en zijn bezig met de laatste klus, namelijk isolatie van de bergruimte op zolder. De bon is dus goed besteed!

Woont u in de Bloemenbuurt, heeft u een eigen woning en wilt u uw woning isoleren of wilt u betrokken worden bij dit bewonersinitiatief meldt u zich dan aan bij procesbegeleider Wijk van de Toekomst Bloemenbuurt, Charlotte Post; [email protected].

_BT Clear

Duurzaamheidskrant 2021 gemeente Montferland


_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear

_BT Clear