Van (inter)nationaal naar regionaal en lokaal energie- en klimaatbeleid

Ons klimaat verandert door de opwarming van de aarde. Dat komt door de uitstoot van broeikasgassen (zoals CO2) die vrij komen bij het verbranden van fossiele brandstoffen om bijvoorbeeld elektriciteit en warmte te produceren. Hoe hoger de temperatuur op aarde, hoe meer we te maken krijgen met wateroverlast en droogte. De urgentie om iets tegen klimaatverandering te doen, wordt wereldwijd gevoeld en daardoor heeft het (inter)nationaal, regionaal en gemeentelijk energie- en klimaatbeleid de afgelopen jaren steeds meer vorm gekregen.

Om de uitstoot van CO2 tegen te gaan en dus verdere opwarming van de aarde te voorkomen (met maximaal twee graden) zijn er in 2015 in Parijs internationale klimaatafspraken gemaakt. Op basis hiervan heeft het kabinet op 28 juni 2019 het Nederlandse Klimaatakkoord gepresenteerd. Het einddoel (95% CO2-reductie) moet worden gehaald in 2050, maar er zijn tussendoelen opgenomen voor de kortere termijn richting 2030.

Afspraken en ontwikkelingen tot 2030

In 2030 wil het kabinet 49% van de CO2-reductie doelstelling behalen, onder andere door het produceren van in totaal 84 TWh duurzame elektriciteit. Dit is opgesplitst in een doelstelling op land (met wind- en zonne-energie) van 35 TWh en een doelstelling wind op zee van 49 TWh.
Om deze landelijke (tussen)opgave te realiseren, zijn er 30 ‘energieregio’s’ gevormd die elk de taak hebben om een Regionale Energiestrategie (RES) op te stellen. In deze RES-regio’s worden de mogelijkheden voor opwekking van duurzame elektriciteit en warmte onderzocht.

De RES Achterhoek

Montferland is onderdeel van de Achterhoekse RES-regio samen met de gemeenten Aalten, Berkeland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Gezamenlijk onderzoeken we hoeveel en op welke wijze de regio bij kan dragen aan de landelijke doelstelling van 35 TWh duurzame elektriciteit (op land) in 2030. Dit doen we met stakeholders, provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en netbeheerder Liander onder het motto ‘Samen d’ran’.

De samenwerkende gemeenten in de Achterhoek zien de RES ook als een kans om concrete stappen te zetten in de eigen gezamenlijk ambitie: energieneutraal in 2030. Wethouder Jan van Halteren vertelt: “Aan deze ambitie wordt binnen de regio al jaren gewerkt. Voor de gemeente Montferland is de RES dan ook een belangrijk instrument waar het bestaande, gemeentelijke energie- en klimaatbeleid in wordt verankerd.’’ Met name het recent vastgestelde afwegingskader voor grootschalige duurzame energie is belangrijke input voor de RES en wordt zo veel mogelijk 1-op-1 overgenomen. Meer over het afwegingskader leest u daarom in het volgende artikel. Voor meer informatie over de Regionale Energiestrategie kunt u terecht op de website: www.resachterhoek.nl.

Ruimte voor duurzame energie

In 2018 is de gemeente gestart met het traject Ruimte voor Duurzame Energie om tot een afwegingskader te komen waar nieuwe, grootschalige wind- en zonne-initiatieven aan worden getoetst. Na een uitgebreid participatietraject met inwoners en stakeholders heeft de gemeenteraad op 2 juli 2020 het beleidskader vastgesteld. Wat staat er in en hoe gaat het nu verder?

Samen met inwoners, bedrijven en instellingen werkt de gemeente aan een duurzame energiehuishouding voor de toekomst. Naast energie besparen moeten we ook zelf onze energie duurzaam gaan opwekken, maar waar en onder welke voorwaarden? Dat is precies waar het afwegingskader over gaat. Wethouder Jan van Halteren legt uit waarom het afwegingskader belangrijk is: “Binnen onze mooie gemeente willen we niet zo maar overal nieuwe windturbines en zonnevelden toestaan. Tegelijkertijd moeten we wel aan onze duurzaamheidsdoelstellingen kunnen voldoen en daar is naast energiebesparing ook opwekking van duurzame energie voor nodig. Met het afwegingskader creëren we duidelijkheid voor onze inwoners en voor toekomstige initiatiefnemers over wat er wel en niet mogelijk is en welke voorwaarden we hanteren.’’

Welke voorwaarden worden er gesteld?

De resultaten uit het technisch-ruimtelijk onderzoek, de landschappelijke analyse en de maatschappelijke dialoog met inwoners en stakeholders hebben geleid tot verschillende type voorwaarden. Voor windenergie is er één ontwikkelgebied aangewezen en voor zonne-energie werken we met productielandschappen en een zonneladder. Daarnaast zijn er ruimtelijke, technische en sociaal-maatschappelijke voorwaarden bepaald en is er onderscheid gemaakt tussen minimumvoorwaarden en inspanningsverplichtingen waar een initiatief(nemer) aan moet voldoen.

Lokale versnelling

Met het vaststellen van het afwegingskader nodigt de gemeente initiatiefnemers uit om met goede voorstellen te komen voor de ontwikkeling van grootschalige wind- en zonne-initiatieven binnen de gemeente Montferland. Daarbij treedt de gemeente op als poortwachter (aan welke voorstellen wordt wel of geen medewerking verleend) en toetser/toezichthouder van het beleid (wordt aan de voorwaarden in dit kader voldaan).

Meer informatie

Voor meer informatie over het traject Ruimte voor Duurzame Energie en het vastgestelde afwegingskader kunt u terecht op www.montferland.info/ruimtevoorenergie.

_BT Clear

Duurzaamheidskrant 2021 gemeente Montferland


_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear

_BT Clear