Duurzame plannen voor de hele Bloemenbuurt

De gemeente Montferland en woningcorporatie Plavei slaan de handen ineen. Voor de Bloemenbuurt in Didam worden duurzame plannen ontwikkeld waarmee de wijk klaar is voor een energieneutrale toekomst in 2030. Met de maatregelen, waar zowel huurders als woningeigenaren van kunnen profiteren, wordt het milieu in een tijd waarin de klimaatverandering voor warmere zomers en extremer weer zorgt, minder belast.

_BT Clear

De Bloemenbuurt is toe aan vernieuwing. Bewoners, medewerkers van Plavei en van de gemeente hebben in een buurtpanel met elkaar overlegd over de grootschalige opknapbeurt van de wijk. Zij spraken over renovatie, sloop en vervangende nieuw bouw. Maar ook over parkeren, straten, groen en water in de wijk. Duurzaamheid is een belangrijk thema in de plannen, zo vertelt Marije Schulten, klimaatcoördinator van de gemeente Montferland: “Duurzaamheid staat vandaag de dag hoog op alle agenda’s”.

Duurzame ambities

Plavei heeft als speerpunt duurzaam bouwen met oog op de toekomst. Iedere nieuwe woning die wordt gebouwd, wordt sinds kort nul-op-de-meter. Een beleidsbeslissing. Zonder aardgas, met flinke isolatie, met zonnepanelen en met bijvoorbeeld een warmtepomp. Een nul-op-de-meterwoning wekt genoeg duurzame energie op om aan de totale energievraag van een gemiddeld gezin met normaal energieverbruik te kunnen voldoen. “Hiermee houden we de woonlasten in de hand en werken we tegelijkertijd aan een stuk duurzaamheid”, zegt projectcoördinator duurzaamheid Robin Sommers van Plavei. “In de wijk Bloemenbuurt staat een aantal huurwoningen op de nominatie om gesloopt te worden om plaats te maken voor nieuwbouw. Die woningen worden ‘nul-op-de-meter’. Hoe we dat gaan doen, verschilt. Daarbij blijven we open staan voor nieuwe ontwikkelingen.”

Plavei richt de duurzame pijlen in de Bloemenbuurt niet alleen op nieuwbouw. Sommers: “In de Bloemenbuurt kijken we ook bij huurwoningen die gerenoveerd worden naar duurzame kansen. Daarbij kun je denken aan isolatie, zonnepanelen en een andere manier van verwarmen.” Verder pakt de gemeente Montferland met het oog op de toekomst de openbare ruimte aan, zo vertelt Marije Schulten: “Het plan bevat bijvoorbeeld een park dat tijdens warme periodes verkoeling biedt en bijdraagt aan een goede waterhuishouding.”

Aardgas uit woning

Het kabinet neemt maatregelen om de aardgaswinning in Groningen zo snel mogelijk geheel af te bouwen en dus wordt er gezocht naar nieuwe, duurzame manieren om mee te verwarmen. De energieambitie van de gemeente Montferland is dat binnen zo’n tien jaar het aardgas uit de woningen is verdwenen. Marije Schulten: “Met die gedachte kijkt de gemeente naar een duurzame toekomst en willen we versneld energieneutraal worden. Aangezien we samen met Plavei al aan de slag zijn gegaan om de Bloemenbuurt te vernieuwen, krijgt deze wijk ook op dit vlak de primeur. De gemeente kijkt hoe we bestaande koopwoningen verder kunnen verduurzamen en onderzoeken daarbij alle alternatieven voor aardgas. Van warmtenetten en geothermie tot warmtepompen en waterstof.

Want hoe we het ook bekijken: wonen wordt in de toekomst anders, aardgasloos. Ook willen we kijken naar verduurzamingsmogelijkheden voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw en voor zowel huurwoningen als koopwoningen.”

Marije Schulten beseft hierbij dat woningeigenaren uiteindelijk zelf beslissen over hun eigen bezit. “Maar de gemeente biedt woningeigenaren van de Bloemenbuurt straks wel de kans om mee te denken en te profiteren van alle duurzame plannen die worden ontwikkeld. We moeten het samen doen, maar kunnen niemand verplichten om mee te doen. Wel willen we op alle manieren samenwerken aan een duurzame toekomst.”

Gezellige volksbuurt ondergaat metamorfose

De Bloemenbuurt is een gezellige volksbuurt in het hartje van Didam. Er staan zo’n 750 woningen, waarvan 222 huurwoningen van Plavei. Opvallend is dat in de Bloemenbuurt de koopwoningen en huurwoningen door elkaar staan. Hierdoor is het een gevarieerde wijk met veel dynamiek. De huurwoningen zijn gebouwd in de jaren zestig en zeventig. Ze zijn verouderd en verbruiken veel energie. Ook de inrichting van de wijk, die op sommige plekken weinig groen kent, verdient aandacht. Daarom is een plan in de maak om de wijk te vernieuwen en de openbare ruimte mooier te maken. De wijk ondergaat de komende jaren een metamorfose. De vernieuwing moet ervoor zorgen dat de wijk klaar is voor de toekomst.

_BT Clear

Duurzaamheidskrant 2018 gemeente Montferland

_BT Clear
_BT Clear