Elektrisch rijden in Montferland

Elektrisch rijden is beter voor het milieu en de leefomgeving, omdat er tijdens het rijden geen broeikasgassen vrijkomen en elektriciteit steeds vaker duurzaam wordt opgewekt.

Elektrisch (willen) rijden, maar geen mogelijkheid voor een laadpaal op eigen terrein?

De gemeente wil het gebruik van elektrische auto’s stimuleren, maar het is niet altijd mogelijk om een elektrische laadpaal aan een huis of op de oprit te plaatse n. Daarom kunnen huidige en toekomstige ‘e-rijders’ vanaf nu een elektrische laadpaal bij hen in de buurt aanvragen, waar uzelf én andere buurtbewoners of bezoekers gebruik van kunnen maken. De gemeente maakt het mogelijk om zo’n paal kosteloos en heel gemakkelijk te regelen via organisatie Allego. Ook ondernemers kunnen van deze mogelijkheid gebruik maken. Voor meer informatie zie www.openbaarladen.nl/montferland

Elektrisch laden in centrum Didam en ’s-Heerenberg

Naast de laadpalen die inwoners concreet kunnen aanvragen worden er ook een drietal laadpalen geplaatst in het centrum van Didam en ’s-Heerenberg en bij het gemeentehuis in Didam. Deze locaties zijn vooral bedoeld voor bezoekers aan de centrumgebieden en het gemeentehuis. We willen gastvrij zijn voor de elektrische rijder en stimuleren dat meer mensen ook elektrisch gaan rijden. Nu moeten mensen met een elektrische auto nog wel eens moeite doen om een oplaadpunt te vinden. Uiteindelijk moet er een groot netwerk komen en wordt elektrisch rijden net zo gewoon als het rijden in een benzine auto. Mogelijk zal op den duur het aantal laadpalen worden uitgebreid op meer plekken in de gemeente.

Bedrijven rijden elektrisch

Ook ondernemers zien in dat elektrisch rijden de toekomst heeft. Onlangs heeft Taxi Buiting uit Stokkum een drietal elektrische auto’s aangeschaft die worden opgeladen met energie van zonnepanelen op eigen dak. Hiervoor heeft het taxibedrijf subsidie gekregen van de gemeente. De vraag naar schoner vervoer bij opdrachtgevers neemt toe. Buiting wilde hier graag in meegaan, maar dit vroeg wel een extra investering. De subsidie van de gemeente zorgde dat de laatste hobbel werd weggenomen. Op den duur wil het taxibedrijf ook elektrische busjes aanschaffen.

De gemeente Montferland gaat volgend jaar zelf ook elektrisch rijden. Er zullen 12 benzine auto’s worden vervangen door elektrische auto’s. De benodigde laadpalen worden achter het gemeentehuis geplaatst.

Sportverenigingen gaan voor duurzaam

Voor (sport)verenigingen is energieverbruik vaak een belangrijke kostenpost. Door energiebesparende maatregelen te treffen, kan de energierekening beduidend omlaag worden gebracht. Daarmee komt er meer geld vrij om te besteden aan de activiteiten die de kern van de vereniging vormen. Echter vragen dergelijke maatregelen om een investering die een drempel kan vormen om met energiebesparing aan de slag te gaan. Daarnaast: waar moet je als vereniging beginnen? Welke maatregelen zijn er mogelijk en hebben een lage investering en leveren direct energiebesparing? En welke financieringsmogelijkheden zijn er om maatregelen te kunnen realiseren?

Om sportverenigingen te helpen met energiebesparing heeft de gemeente samen met het verduurSaam energieloket aan 7 sportclubs met eigen accommodatie een gratis energiescan en begeleiding bij het aanvragen van landelijke subsidie aangebod en. Met een dergelijk onderzoek wordt het huidige energieverbruik in kaart gebracht evenals de mogelijkheden tot besparing en het opwekken van duurzame energie. Na het uitvoeren van de energiescan kiest de vereniging zelf met welke maatregelen zij aan de slag gaat en de volgende stap neemt, namelijk het aanvragen van de landelijke subsidieregeling ‘‘Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties’’. Als de subsidie gegund wordt, kunnen de gekozen maatregelen daadwerkelijk gerealiseerd worden en profiteert de sportvereniging van de verlaging in haar energiekosten.

In de gemeente zijn een aantal sportverenigingen die al het goede voorbeeld geven. MvR ’s-Heerenberg opende in 2013 een nieuwe accommodatie, inclusief 200 m3 zonnepanelen en een pellet kachel. S.V. Kilder heeft in 2016 haar accommodatie vernieuwd en daarbij duurzaamheid meegenomen door isolatieglas te plaatsen, muren en dak te isoleren en 90 zonnepanelen te plaatsen. R.K.S.V. ’t Peeske heeft in september j.l. 110 zonnepanelen laten plaatsen.

_BT Clear

Duurzaamheidskrant 2018 gemeente Montferland

_BT Clear
_BT Clear