Ruimte voor
duurzame energie

Om energieneutraal te worden, zijn er verschillende duurzame energiebronnen nodig, zoals windenergie, zonne-energie en biomassa. Onderzocht is hoe een mogelijke energiemix er uit zou kunnen zien. De volgende stap is om op zoek te gaan naar ruimte voor deze grootschalige opwek van duurzame energie binnen de gemeente. Op 11 december worden inwoners en stakeholders uitgenodigd voor de startbijeenkomst van dit traject.

Energieneutraal, hoe zit dat?

In 2013 hebben de acht Achterhoekse gemeenten een gezamenlijke duurzaamheidsambitie vastgesteld in het Akkoord van Groenlo. De doelstelling is een energieneutrale Achterhoek in 2030 door in te zetten op energiebe sparing en productie van duurzame energie. Dat betekent dat alle energie die we in 2030 nog verbruiken voor apparaten, verlichting en verwarming voor inwoners, instellingen en bedrijven in Montferland, duurzaam opwekken.

Zoeken naar de juiste mix

Vervolgens is in 2016 onderzocht wat er nodig is aan besparing en opwekking om in 2030 energieneutraal te zijn. Een mogelijke energiemix voor de gemeente Montferland bestaat bijvoorbeeld uit 15 windturbines, 44 hectare zonneveld, 7 biomassacentrales en 4 biovergistingsinstallaties. Deze technieken zijn inwisselbaar: 1 windturbine minder betekent zo’n 8 hectare aan zonneveld extra. Daarnaast is er 20% besparing nodig op elektriciteit van woningen en bedrijven en 55% besparing op aardgas van woningen en bedrijven. Uitgangspunt voor het bepalen van de juiste energiemix is altijd het behalen van de doelstelling energieneutraal in 2030.

Ruimte voor duurzame energie

Het opwekken van duurzame energie heeft gevolgen voor de ruimte. De ruimtelijke impact en beleving van een windturbine is anders dan van een zonneveld. Om te zorgen voor de juiste duurzame energiemix en inpassing van grootschalige opwek wil de gemeente een ruimtelijk afwegingskader opstellen dat houvast biedt bij initiatieven om lokaal duurzame energie op te wekken.

Gemeentelijke startbijeenkomst

Als startpunt van het traject Ruimte voor Energie zal een gemeentelijke startbijeenkomst worden georganiseerd voor bewoners en stakeholders om het thema “Ruimte voor duurzame energie” te introduceren en het proces toe te lichten. Deze bijeenkomt zal plaatsvinden op 11 december 2018. Meer informatie over programma en locatie volgt binnenkort via o.a. de gemeentepagina in het Montferland Nieuws.

Facetbestemmingsplan zonnecollectoren en zonnepanelen

Zonne-energie is een belangrijke schakel om de doelstelling energieneutraal in 2030 te bereiken. Daarom heeft de gemeente onlangs de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen bij woningen in het buitengebied versoepeld door een facetbestemmingsplan op te stellen.

Bewoners van het buitengebied willen soms zonnepanelen bij de woning in het veld plaatsen in plaats van op het dak, omdat het dak niet gunstig ligt of een rietenkap heeft. Maar daarvoor was in veel gevallen een uitgebreide en kostbare procedure nodig. Dit is nu door het nieuwe facetbestemmingsplan aangepast en kan er binnen 8 weken nu een vergunning worden verleend.

Innovatief zonneveld Didam

Eén van de projecten die tegen bovengenoemde problemen aan liep, was het innovatieve zonneveld aan de Luijnhorststraat in Didam. Daar is een klein zonneveld van 200 m2 met 125 panelen gerealiseerd, waar zowel elektriciteit als warmte wordt opgewekt middels het Solar Energy Booster systeem dat is ontwikkeld door de Montferlandse ondernemer Jan Putman. Op 29 juni j.l. openden leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool de Boomgaard uit Braamt samen met wethouder van Leeuwen het innovatieve zonneveld.

Het project heeft als voorbeeld gediend voor een aanpassing van het bestemmingsplan om ook buiten het bouwvlak een zonneveld te kunnen realiseren.

_BT Clear

Duurzaamheidskrant 2018 gemeente Montferland

_BT Clear
_BT Clear