Zonnige Bedrijven van Montferland

Ook bedrijven gaan aan de slag met verduurzaming. Ze maken hun bedrijf toekomstbestendig en nemen deel aan de lokale, groene economie. In de gemeente Montferland zijn vele bedrijven gevestigd die beschikken over een groot dakoppervlak die kansen bieden voor het opwekken van zonne-energie. Daarmee kunnen bedrijven significant bijdragen aan de opwek van duurzame energie voor Montferland.

_BT Clear

Om ondernemers en vastgoedeigenaren te informeren en enthousiasmeren over zonne-energie op eigen (bedrijfs)dak is het regionale programma Zonnige Bedrijven opgezet. Op 11 oktober 2018 vond de startbijeenkomst plaats waar 30 ondernemers en vastgoedeigenaren aan deel namen. Wethouder Oscar van Leeuwen heette iedereen welkom en benadrukte nogmaals het belang van de rol van Montferlandse ondernemers in de gemeentelijke energietransitie: “De manier waarop we omgaan met energie moet veranderen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en ook in de toekomst een goede leefomgeving te hebben. Deze grote verandering lukt alleen als we het allemaal samen doen. Ook bedrijven spelen hierin een belangrijke rol’’.

Het aangeboden programma

Zonnige Bedrijven is een initiatief van de provincie Gelderland en de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) en wordt samen met de Achterhoekse gemeenten georganiseerd. Paul Wallerbos van de AGEM lichtte het programma op 11 oktober in detail toe: “De meeste ondernemers denken al na of zijn concreet bezig met het verduurzamen van hun bedrijf. Met deze avond is het inzicht in de mogelijkheden bij de ondernemers vergroot, onder andere doordat bedrijven die de stap naar zonnepanelen al gezet hebben of daar mee bezig zijn hun ervaringen kwamen delen.”

Het goede voorbeeld

Eén van de bedrijven die het goede voorbeeld geeft en al zonne-energie op haar bedrijfsdak(en) gerealiseerd heeft, is AgruniekRijnvallei. In 2016 werden bijna 500 panelen geplaatst op het dak van de vestiging in Didam, goed voor 110 MWh duurzame energie per jaar. AgruniekRijnvallei gebruikt de opgewekte energie direct voor het eigen productieproces. Martin van de Vendel, facilitair manager bij AgruniekRijnvallei, deelde de “zonnige” ervaringen van het bedrijf met het publiek: “Ons uitgangspunt was altijd dat een dergelijke investering concreet geld op moet leveren. Doordat we de opgewekte energie zelf konden gebruiken, ging ons verbruik omlaag. Samen met de beschikbare SDE+ subsidie was de businesscase daarom erg interessant voor ons.’’

De enthousiaste deelnemers

Eén van de eerste aanmeldingen voor deelname aan het programma Zonnige Bedrijven was al binnen vóór de startbijeenkomst van 11 oktober en kwam van TTL Group uit ‘s-Heerenberg. CEO Trudy te Loo vertelt waaro m zij gelijk enthousiast waren: “We willen als bedrijf verdere stappen zetten om te verduurzamen en zonnepanelen stonden al op ons verlanglijstje, maar we kwamen er niet aan toe om ons er goed in te verdiepen. Dankzij het programma Zonnige Bedrijven hebben we ineens inzicht en overzicht gekregen’’. Inmiddels is de quickscan voor de vestiging van TTL Group in ’s-Heerenberg afgerond en op dit moment onderzoekt TTL of de dakconstructie sterk genoeg is.

Het resulterende effect

Inmiddels hebben al 27 bedrijven zich ingeschreven voor het programma Zonnige Bedrijven, samen goed voor grofweg 12.000 m2 dakoppervlak en een potentie van bijna 7.000 zonnepanelen. De precieze potentie en mogelijkheden van deze daken worden met het programma onderzocht en wie weet liggen ze in de toekomst allemaal vol met zonnepanelen. Zo krijgen we steeds meer Zonnige Bedrijven in Montferland.

_BT Clear

Duurzaamheidskrant 2018 gemeente Montferland

_BT Clear
_BT Clear