Duurzaam wonen... hoe doe je dat?

Achterhoekse Duurzame Huizenroute 2018

Op zaterdag 3 november vond de jaarlijkse Achterhoekse Duurzame Huizenroute plaats. In de hele Achterhoek stelden mensen hun energiezuinige woning open, zodat geïnteresseerden met eigen ogen konden zien hoe warmtepompen, efficiënte kachels en zonneboilers werken en hoe een energiezuinige woning er uit ziet. De eigenaren vertelden hun ervaringen en gaven tips over de praktische mogelijkheden van energiebesparing in combinatie met comfortabel wonen. Naast de woningen waren ook een aantal duurzame bedrijven en parken in de Achterhoek opengesteld.

_BT Clear

Deelnemer: De Ank art&design tuinen en groencentrum

Bijvoorbeeld De Ank art&design tuinen en groencentrum in Zeddam, waar duurzaamheid voorop stond bij de nieuwbouw van de bedrijfshal met kantoor en kantine in 2010. “We zijn er altijd mee bezig geweest om zo weinig mogelijk energie te gebruiken”, zegt eigenaar Jan Kuster. Het nieuwbouwproject bood een uitgelezen kans om het pand voor eens en altijd zo energiezuinig mogelijk te maken. Er is dan ook vanaf het begin rekening gehouden met goede isolatie en duurzame warmtevoorziening. Jan Kuster vertelt: “We verwarmen het hele pand met gekloven boomstammen die met behulp van een houtvergasser een voorraadvat van 4000 liter water opwarmt. Twee keer per dag wordt de kachel gevuld met hout. Dit werkt al vanaf de bouw in 2010 probleemloos.” Op 3 november kwamen geïnteresseerden een kijkje nemen. Jan Kuster kijkt terug op een geslaagde dag: “Mensen waren erg geïnteresseerd in de techniek. Ik merk dat meer mensen open staan voor duurzame maatregelen en echt over willen gaan tot actie.”

Ervaringen

De Achterhoekse Duurzame Huizenroute kan altijd rekenen op veel bezoekers. Marcel Slootman uit Beek was daar één van: “Vooral de verscheidenheid aan oplossingen zowel in bestaande gebouwen als in nieuwe gebouwen vond ik erg interessant om te zien.” Op de vraag of hij ook inspiratie heeft opgedaan voor zijn eigen woning, antwoordde hij: “Het is mooi om de laatste stand der techniek te kunnen zien en ervaringen te horen van mensen die ze reeds hebben toegepast. Deze informatie ga ik zeker gebruiken bij mijn eigen woning.”

Top-5 tips voor duurzaam wonen

In totaal deden er dit jaar 32 woningen, bedrijven en parken in de Achterhoek mee. Allen zijn op hun eigen manier bezig geweest met energiebesparende maatregelen en deelden graag hun kennis en ervaringen. Daarom verzamelden we hun beste tips voor duurzaam wonen:

  • Laat een onafhankelijk adviseur bekijken wat de mogelijkheden zijn om de woning energiezuiniger te maken.
  • Bedenk zelf wat u belangrijk vindt bij het verduurzamen van de woning
  • Isolatie van de woning is meestal een goede eerste stap
  • Zoek ervaringen en vergelijkbare situaties. Verdiep in de mogelijkheden
  • Denk niet te veel in korte termijn winst

Ook de andere bezoekers zijn enthousiast en stellen volop vragen aan Jan Kuster: “wat heeft het gekost om energieneutraal te bouwen? Krijgt u het wel warm genoeg met vloerverwarming? Wat is de volgende stap?” Leuk om ervaringen te delen en mensen enthousiast te maken.

_BT Clear

VerduurSaam energieloket

_BT Clear

Het verduurSaam energieloket is door de Achterhoekse gemeenten opgericht om inwoners en bedrijven in de Achterhoek op weg te helpen met energiebesparing en het produceren van duurzame energie. Het organiseren van de Achterhoekse Duurzame Huizenroute is daar een onderdeel van en betreft een jaarlijks evenement op de eerste zaterdag van november.

Doordat het verduurSaam energieloket op regionaal niveau actief is, kunnen de krachten uit de betrokken gemeenten worden gebundeld en ontstaat er één aanspreekpunt voor alle informatie en antwoorden over energiebesparing en energieopwekking in de gebouwde omgeving.

Via het verduurSaam energieloket biedt de gemeente Montferland haar bewoners en bedrijven diverse diensten en regelingen aan, zoals:

  • Advies van één van de Montferlandse energiecoaches om inzicht te krijgen in uw energieverbruik en mogelijk heden voor besparing;
  • Uniek woningverbeterplan voor slechts €50 (€70 korting), waarmee u een overzicht krijgt van de mogelijke duurzaamheidsmaatregelen voor uw woning en de kosten daarvan;
  • Duurzaamheidslening om duurzaamheidsmaatregelen mee te financieren.

Meer informatie

www.verduursaamenergieloket.nl of bel 0314 – 820 360.

_BT Clear

Duurzaamheidskrant 2018 gemeente Montferland

_BT Clear
_BT Clear