Zonneweides in gemeente Beesel

_BT Clear

Op 27 januari 2020 is door de gemeenteraad KODE Beesel vastgesteld. KODE staat voor ‘kaders opwekking duurzame energie’. De gemeente Beesel is in verschillende gebieden ingedeeld. Voor het gebied tussen de Maas en de A73 is afgesproken dat hier tot en met 2021 maximaal vier zonn eweides vergund kunnen worden. Deze zonneweides mogen elk maximaal vijf hectare zijn. Hiervoor schrijft de gemeente een tender uit.

Wat is tenderen?

Tenderen is een procedure waarbij de gemeente marktpartijen, energiecoöperatie en burgerinitiatieven uitnodigt om een initiatief voor een zonneweide in het beoogde gebied in te dienen.

Dit initiatief moet voldoen aan de gestelde randvoorwaarden. We kiezen voor tenderen om te voorkomen dat er teveel zonneweides komen in dit relatief kleinschalige gebied. Via tenderen hebben we meer grip op de behandeling van de initiatieven en daarmee ook meer grip op de kwaliteit van de locaties die worden ontwikkeld. De uitvraag wordt bekend gemaakt via Dagblad de Limburger en lokale media.

Wat levert de tender op?

De gemeente beoordeelt vervolgens de plannen die binnenkomen aan de kwaliteitsmaatstaven die vooraf zijn opgesteld. Deze liggen vast in KODE Beesel. Het plan dat hierop als hoogste scoort, verdient daarmee verdere planologische medewerking.

Daarmee is niet gezegd dat het plan ook daadwerkelijk leidt tot een benodigde bestemmingsplanwijziging of een omgevingsvergunning voor afwijking van het bestemmingsplan. De planologische procedure daartoe wordt na gunning via deze tender opgestart.

Waarop gaan we boordelen?

KODE Beesel gaat uit van tien uitgangspunten. Denk aan een goede ruimtelijke inpassing, een zorgvuldige omgevingsdialoog en vooral ook het eerlijk delen van de opbrengsten. Voor inwoners van de gemeente moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld financieel deel te nemen in een zonneweide en hieruit rendement te krijgen. Einde van dit jaar zal duidelijk worden of en welke kwalitatief goede plannen verder tot ontwikkeling worden gebracht.

_BT Clear

Duurzaam Thuis

Ook voor levensloopbestendige maatregelen

Wil je goedkoper, groener of gemakkelijker wonen? Leg zonnepanelen op je dak en laat de zon je rekening betalen. Installeer een inloopdouche, zodat je langer zelfstandig kunt wonen. Of doe mee met een postcoderoosproject en wek samen met buurtgenoten duurzame energie op. 
Welke maatregel je ook kiest: verduurzaming van je huis levert altijd iets op, voor jezelf en vaak ook voor het milieu. Bovendien kun je als woningeigenaar of huurder gebruik maken van de Stimuleringslening Duurzaam Thuis (mits de aanvraag voldoet aan de gestelde voorwaarden) van de Provincie Limburg om de verduurzaming van je huis te financieren.

Voor wie is de lening?

Particuliere woningeigenaren kunnen in aanmerking komen voor een stimuleringslening en/of een verzilverlening.

Het moet wel om een bestaande woning gaan, geen nieuwbouw. Ook huurders kunnen voor de stimuleringslening in aanmerking komen.

Waarvoor?

U kunt een lening aanvragen voor het treffen van stimuleringsmaatregelen in of aan een bestaande woning en/of voor een investering in een postcoderoosproject. De investeringen moeten dan bijdragen aan een besparing van het energiegebruik van de bestaande woning, het verhogen van het aandeel duurzame energiebronnen in de energievoorziening van de bestaande woning of het vergroten van de levensloopbestendigheid van de bestaande woning.

Kijk voor meer informatie en een volledig overzicht van alle maatregelen die in aanmerking komen voor een lening op limburg.nl/duurzaamthuis.

Subsidie energiebesparing eigen huis

Wil je je eigen huis isoleren en daarmee energiezuiniger maken? Dan kun je gebruik maken van de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) van de Rijksoverheid. Met deze subsidieregeling kunnen woningeigenaren subsidie krijgen voor het isoleren van dak, spouwmuur, gevel, vloer en/of glas. Voorwaarde is dat er twee of meer isolatiemaatregelen uitgevoerd worden. Doe je dat, dan kun je ook subsidie krijgen voor een paar extra maatregelen die energie besparen, zoals een isolerende voordeur en maatwerkadvies.

Subsidiebedragen tijdelijk verhoogd 
Om particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren tegemoet te komen tijdens de coronacrisis, zijn de subsidiebedragen tijdelijk verhoogd. De verhoging is een tijdelijke verhoging van 10% tot ongeveer 30% van de investeringskosten. De minister wil hiermee woningeigenaren extra financieel ondersteunen zodat zij verduurzamingsplannen ook nu kunnen uitvoeren.

Particuliere woningeigenaren die minimaal 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren en betalen tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020 komen in aanmerking voor een verhoogd subsidiebedrag. Belangrijk is ook dat aanvragen uiterlijk op 31 december 2020 worden ingediend om in aanmerking te komen voor deze subsidieverhoging.

Waar aanvragen?
Meer informatie over de SEEH subsidie kun je vinden via duurzaam.beesel.nl. Op www.rvo.nl/subsidies-regelingen/seeh vind je de voorwaarden en het aanvraagformulier.

_BT Clear

_BT Clear