Harde kunststoffen aanbieden op milieupark

Op het milieupark kun je verschillende soorten afval gescheiden inleveren. Ook harde kunststoffen kun je er gratis kwijt. Maar wat zijn harde kunststoffen nu precies? En welke harde kunststoffen kun je gratis aanbieden? We vertellen je er graag meer over.

Wat zijn harde kunststoffen?

Harde kunststoffen zijn producten van plastic die je moeilijk kunt vouwen of buigen. Er zijn verschillende soorten harde kunststoffen. Uw tuinmeubels zijn bijvoorbeeld gemaakt van PP (polypropyleen) en een jerrycan van PE (polyethyleen). Dit soort kunststoffen giet men in vrijwel elke denkbare vorm en kleur. Daarom kunnen hier gemakkelijk gebruiksvoorwerpen van worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan emmers, gieters, kratten of kinderspeelgoed.

Deze spullen horen in de container voor harde kunststoffen

In de container voor harde kunststoffen horen spullen die van harde kunststof gemaakt zijn zoals:

  • plantenpotten
  • kratten
  • gieters
  • regentonnen
  • emmers
  • wasmanden
  • opbergboxen
  • buitenspeelgoed
  • lege en schone jerrycans
  • PVC buizen
  • PVC lamellen en schroten
  • kunststof kozijnen zonder glas
  • PE- en PP-pallets
  • tubs

Maar sommige harde kunststoffen horen er tóch niet in thuis…..

Soms zijn er gebruiksvoorwerpen die van harde kunststof gemaakt zijn en tóch niet in de container horen. De reden daarvoor is simpel: ze zijn niet of niet goed recyclebaar of verstoren zelfs het recycleproces.

Bijvoorbeeld gebruiksvoorwerpen die bestaan uit meerdere materialen zoals een koelbox die van binnen is bekleed met piepschuim of een tuinslang die van binnen is verstevigd met polyester. Maar ook aanhangende restantjes van andere stoffen vormen een probleem. Denk aan een speciekuip met restanten specie of een jerrycan met restjes olie. En elektronica. Ook al is uw koffiezetapparaat van harde kunststof, het hoort toch thuis in de wit- en bruingoedcontainer.

Naast harde kunststoffen zamelen we ook kunststof verpakkingsmateriaal in zoals boterkuipjes, shampooflesjes en verpakkingen van koeken. Dit zijn andere soorten kunststof die niet thuishoren tussen de harde kunststoffen op het milieupark. Ze gaan namelijk een heel ander recycling proces in. Deze kunststof verpakkingen mogen gratis in de ondergrondse containers van de milieustraatjes.

En hoort het niet bij de harde kunststoffen of het verpakkingsmateriaal of twijfel je?

Dan gooi je het in de restafvalcontainer thuis. Is het voorwerp te groot? Dan kun je het tegen betaling aanbieden op het milieupark. Dat kan alleen met de auto. Die wegen we in en uit om het – met de PIN – te betalen bedrag te bepalen. De speciekuip met specie en ook het kinderzwembadje horen thuis in de container voor grof huishoudelijk afval.
Wil je meer weten over het scheiden van afval? Kijk dan op onze website www.beesel.nl/inwoners/afval-en-milieu/ of neem contact met ons op. We zijn bereikbaar per mail via [email protected] of telefonisch op telefoonnummer 077 - 474 92 92.


Afval-Woordzoeker

Als u alle woorden in de woordzoeker gevonden heeft, blijven er een aantal letters over die samen een woord vormen. Deze oplossing kunt u voor 30 augustus insturen naar [email protected]. Uit de inzendingen trekken wij een winnaar. De winnaar ontvangt een duurzame prijs!

Statiegeld op kleine plastic

In juli 2021 komt er ook op kleine plastic flesjes statiegeld. Daarmee hoopt de regering dat er minder plastic als zwerfafval op straat en in de natuur komt.

Waarom komt er statiegeld op kleine plastic flesjes?
Jaarlijks kopen we in Nederland 900 miljoen kleine plastic flesjes. Hiervan belanden er maar liefst 100 miljoen in ons milieu. Elk jaar telt Rijkswaterstaat de hoeveelheid zwerfafval. Dat is afval dat buiten op straat zwerft of in de natuur ligt. In het zwerfafval vinden ze altijd veel kleine plastic flesjes. De laatste twee jaar vonden ze zelfs meer flesjes dan daarvoor. Het is niet goed dat plastic in de natuur terecht komt. Plastic breekt af in hele kleine stukjes. Deze stukjes vergaan nooit en ze zijn overal: in het water, in de grond en in de lucht. Ze zijn zo klein dat ze ook niet meer uit het milieu te halen zijn. Mensen en dieren krijgen deze deeltjes binnen, bijvoorbeeld via eten en drinken. En dat is slecht voor de gezondheid. Daarom heeft de regering besloten om statiegeld voor kleine plastic flesjes in te voeren.

Wat kun jij doen om onze leefomgeving schoon en gezond te houden?
Ook jij kunt iets doen om de buurt waarin je woont, werkt en verblijft schoon en gezond te houden. En dat is heel gemakkelijk. Gooi afval altijd in een afvalbak! Is er geen afvalbak in de buurt? Neem je afval dan mee naar huis. Je lege plastic flesje kun je in de ondergrondse containers bij de gratis milieustraatjes kwijt samen met ander plastic verpakkingsmateriaal. Vanaf juli volgend jaar lever je ze in bij de supermarkt. Dan krijg je er ook nog €0,15 statiegeld voor terug. Zo zorg jij er voor dat er minder afval op straat en in de natuur terecht komt. En daarmee help jij mee om onze omgeving schoon en gezond te houden!

Wil je meer weten of heb je nog vragen?
Als je meer wilt weten over statiegeld op plastic flesjes kijk dan op de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/statiegeld-op-kleine-plastic-flesjes-voor-minder-zwerfafval
Heb je vragen? Stuur dan een mail aan [email protected] ter attentie van Chantal Beerens.

_BT Clear

_BT Clear