Biodiversiteitsscan Spoorkamp

In juni zijn de werkzaamheden in de wijk Spoorkamp in Reuver van start gegaan. De bestrating, de openbare verlichting en groenvoorzieningen worden vernieuwd. Voordat de plannen hiervoor gereed waren, is er in de wijk specifiek gekeken naar de biodiversiteit.

Biodiversiteitsladder

De gemeente heeft hiervoor de biodiversiteitsladder gebruikt. Daarmee wordt in een aangegeven gebied gekeken naar de diversiteit in leefomgeving voor verschillende dieren en planten. Hoe meer verschillende leefomgevingen er in dat gebied voor komen, hoe meer dieren en planten het hier naar de zin kunnen hebben. Met de biodiversiteitsladder is ook af te leiden hoe de biodiversiteit te verbeteren valt.

Verbeterpunten in de wijk

De beplantingsstrook langs de spoorlijn zorgt voor de meeste biodiversiteit. Toch waren er ook veel verbeteringen in beheer en aanplant te noemen, zoals meer variatie in snoeien en maaien. Meer struikvormers in de bosrand is goed voor de schuilgelegenheid voor vogels en kleine zoogdieren. Daarnaast viel op dat het aan open water ontbreekt in de woonwijk. Met het toevoegen van water zou de biodiversiteit verbeteren. Daarom willen we bewoners oproepen om in hun tuinen jaarrond water te maken zoals vijvers, fonteintjes of waterschalen. Dieren en insecten zijn hier blij mee!


Bestrijding eikenprocessierups; aandacht voornatuurlijke bestrijding

De gemeente Beesel heeft de locaties die gevoelig zijn voor de eikenprocessierups in beeld. Op deze locaties bestrijden we de rups preventief met een middel dat de kleine rupsjes doodt. Over het algemeen zijn dit de woongebieden waar in het verleden al veel overlast is gemeld, langs de doorgaande wegen en bij maatschappelijke functies zoals het zwembad en de sportparken. We bestrijden de eikenprocessierups niet overal; in het buitengebied, in bossen en langs onverharde wegen bestrijden wij de rups niet.

Het is mogelijk om de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups een handje te helpen. De eikenprocessierups heeft namelijk ook natuurlijke vijanden. Bepaalde vogels eten de rupsen op, waaronder koolmezen, spreeuwen, spechten en vinken.

Er zijn ook insecten die de rupsen, eitjes of poppen van de vlinder eten, zoals gaasvliegen, wantsen of larven van lieveheersbeestjes. Door de leefomgeving geschikt te maken voor deze dieren draagt u bij aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Daarbij kunt u denken aan het ophangen van nestkastjes, het inzaaien van bloemenmengsels of het plaatsen van een insectenhotel. Ook bijvoederen van vogels in de winter of het jaarrond zorgen voor drinkwater helpt mee.

Als u nesten van de eikenprocessierups ziet in gemeentebomen, dan kunt u dit bij de gemeente Beesel melden via www.beesel.nl/formulieren/melding-openbare-ruimte.

Bloemen voor bijen en vlinders

De gemeente Beesel vindt het versterken van de biodiversiteit heel belangrijk en daarom hebben bloemen, bijen en vlinders een streepje voor.

Bloemen in het buitengebied

Sinds een aantal jaar doet de gemeente Beesel mee aan het project Bloem- en Vogelrijke akkerranden. Dit initiatief van het IKL (voorheen Plattelandscoöperatie) maakt het mogelijk voor bewoners om eigen land in te zaaien met een bloemrijk mengsel. Hiermee wordt de biodiversiteit verhoogd. In Beesel wordt vijf hectare aan bloemrijk zaad beschikbaar gesteld aan agrariërs, particulieren of buurtorganisaties tegen een kleine eigen bijdrage. Zo werken we op een laagdrempelige wijze aan een mooi landschap en aan biodiversiteit.

En in de bebouwde kom

De groenstroken van de burgemeester Claessenstraat worden opnieuw ingericht als de renovatie in de Spoorkamp is afgerond. De gemeente zocht naar een tijdelijke invulling voor het groen en heeft daar twee verschillende zaadmengsels ingezaaid. Een aantal stukken zijn al in het najaar ingezaaid en hier staan nu korenbloemen, kamille en klaprozen te bloeien. Andere stukken zijn in het voorjaar ingezaaid met elf verschillende bloemensoorten die veel nectar bevatten en bloeien tot ver in het najaar. Het is nog even wachten tot deze stroken bloeien.

Vaste planten en groenvakken

Bij de renovatie van groenvakken kijken we, naast de belevingswaarde voor bewoners, ook steeds meer naar de waarde voor vogels, insecten en andere dieren. We hebben vaste planten aangeplant die voedsel leveren voor bijen en vlinders. En de net gerenoveerde woonwijk Hazenkamp is ook diervriendelijk aangeplant.

Geïnspireerd om bijen te redden? Achterop deze krant vind je hoe je een bijenhotel maakt.

Aanpassing maaibeleid in samenwerking met IKL

In het buitengebied heeft gemeente Beesel in overleg met lokale natuurgroepen IVN de Steilrand en de vogelwerkgroep Tösse bös en Maas gekeken wat er kan verbeteren aan het maaien van de bermen. Na uitvoerig ecologisch advies maaien we de bermen dit jaar één keer in het najaar. Hierdoor blijven de bloemen staan in de bermen. Dat betekent ook meer schuilgelegenheid voor dieren. Komend jaar zal er een uitgebreide monitoring plaatsvinden van de natuurwaarde van de bermen. Er worden ecologische kaarten opgesteld waarin, naast landelijke data, ook lokale kennis van de natuurwerkgroepen kan worden opgenomen. Zo kunnen wij het maaibeheer nog verder verbeteren.

_BT Clear

_BT Clear