Corona pandemie:

Immense crisis, maar ook grote kans

_BT Clear

De Corona pandemie is een wereldwijde crisis met enorm leed voor slachtoffers en nabestaanden en eenzaamheid voor velen. Met dichte scholen, gesloten horeca en uitgestelde evenementen. Met al dan niet vrijwillige quarantaine, de 1,5 meter samenleving en alle andere beperkingen die het coronavirus met zich meebrengt. Onze wereld zoals wij die kenden, stond een tijd stil en wordt nu langzaam weer opgestart.

Maar met alle leed, verdriet en zorgen die de Coronacrisis met zich meebrengt, zijn er ook positieve ontwikkelingen en kansen te herkennen. Door de strikte coronamaatregelen lijken we als vanzelf de eerste stappen te zetten richting een meer duurzame samenleving. De genomen crisismaatregelen brengen onbedoelde, maar daardoor niet minder positieve effecten met zich mee. Welke?

Saamhorigheid

Tegen alle ingeroeste vooroordelen in, blijkt ook deze keer weer dat mensen in noodsituaties elkaar gaan helpen. Burenhulp, vrijwilligers die boodschappen rondbrengen, gepensioneerde zorgverleners die spontaan weer aan het werk gaan, tal van creatieve ideeën en initiatieven om toch samen iets te doen. In de kern Beesel werd dat duidelijk zichtbaar toen op verzoek van Stichting Draaksteken vele inwoners de blauw-gele drakenvlaggen buiten hingen als symbool van solidariteit en diepe onderlinge verbondenheid. “Volgens de diepgewortelde traditie van het Draaksteken vertrouwen we erop dat het goede telkens weer het kwade (de draak) overwint. Nu moeten we als mensheid het gevecht aangaan met een ander kwaad dat ons bedreigt: het Corona-virus,” aldus Stichting Draaksteken op Facebook.

Respect voor cruciale beroepen

We hebben geklapt voor de mensen in de zorg. Op social media bewondering uitgesproken voor de medewerkers van de supermarkten, de afvalinzamelingsdiensten en het onderwijs. We beseften ineens wat de echt cruciale beroepsgroepen zijn, die onze maatschappij draaiende houden. Het is opvallend dat juist in deze sectoren mensen al jaren klagen over bezuinigingen, hoge werkdruk en lage salarissen. De vraag mag dan ook gesteld worden of dit werk wel voldoende wordt beloond? Dit is het moment om iets te doen aan de ongelijkheid. Zodat we weer gaan waarderen wat écht belangrijk is. Zodat degenen die echt cruciaal zijn, ook cruciaal gewaardeerd worden.

Schone lucht

De staalblauwe lucht zonder vliegtuigstrepen waren ongekend. Beelden uit steden in China en India werden gedeeld, waar men door het verdwijnen van de verstikkende luchtverontreiniging voor het eerst sinds 30 jaar de skyline en de Himalaya weer helder kon zien.
Door de afname van de hoeveelheid verkeer en minder industriële activiteiten, zijn ook in ons land minder stikstof en broeikasgassen de lucht in gegaan. De uitstoot van luchtverontreinigende stoffen is eveneens afgenomen. Het RIVM schat de tijdelijke verbetering van de luchtkwaliteit op leefniveau op 10 tot 20%. Dat voelde goed. Dat moeten we vasthouden!

Verkeersluwe straten

Het was uitzonderlijk: dagenlang geen filemeldingen. Snelwegen waar slechts een handjevol auto’s en vrachtwagens reden.

Centra, waar het extreem rustig was, alsof het weken achter elkaar zondagochtend was. Nu begint het allemaal weer op te starten, maar wat hebben we genoten van de rust op straat tijdens onze dagelijkse ommetjes. Maar niet alleen wij mensen voelden de rust. Ook de natuur kreeg meer ruimte. Bijna iedereen heeft wel de beelden gezien van wilde dieren die ronddolen in uitgestorven stadscentra. Ze namen de vrijgekomen ruimte weer in.

De herontdekking van de natuur

Gelukkig waren wij in Nederland niet veroordeeld tot een complete lockdown. Wij mochten nog naar buiten, zij het op gepaste afstand van elkaar. Voor veel mensen was dit reden om de natuur te (her)ontdekken. In onze natuurgebieden was het drukker dan ooit met mensen die al wandelend of fietsend een frisse neus gingen halen.

Inzicht: we kunnen wél veranderen

Maart en april 2020 zijn de maanden van de grote veranderingen geworden. Naast de inwerkingtreding van de maximaal-100km-per-uur-maatregel tegen stikstofuitstoot, kondigde minister-president Rutte op 12 maart de eerste set landelijke Corona-maatregelen af. En van het ene op het andere moment veranderde onze individualistische maatschappij in een saamhorige 1,5 meter-samenleving. We zien nu dat het tóch anders kan, dat we kunnen veranderen met veel minder drastische gevolgen dan we altijd dachten. Van het ene op het andere moment waren we gedwongen om uit onze gewoontepatronen te stappen. En we hebben het gewoon gedaan: minder auto’s op de weg en vliegtuigen in de lucht. Minder productie en consumptie. Minder rotzooi, minder drukte. Dat biedt kansen voor een meer duurzame en gelijkwaardige samenleving, ook in de toekomst.

_BT Clear

_BT Clear