Duurzame mobiliteit 

_BT Clear

Duurzame mobiliteit (verplaatsing) betekent voor de gemeente Drimmelen met name het borgen van een goede bereikbaarheid, dat de mensen keuzevrijheid hebben om zich te kunnen verplaatsen, het slim en efficiënt verplaatsen én het zorgen voor een gezondere leefomgeving (schonere lucht en minder geluidshinder).

Ambitie

De gemeente Drimmelen spant zich in om de negatieve klimaat- en gezondheidseffecten van mobiliteit sterk te verminderen. We hechten een grote waarde aan de kwaliteit van onze leefomgeving, nu en in de toekomst. Als gemeente doen we dit door in te zetten op het verminderen van mobiliteit (minder verplaatsen), veranderen van de mobiliteit (schoner verplaatsen) en het verduurzamen van de mobiliteit (zuiniger verplaatsen).

We willen het niet-noodzakelijk autogebruik beperken en het gebruik van langzaam verkeer en het openbaar vervoer bevorderen. Zo wordt fietsen aantrekkelijker gemaakt, wordt duurzaam vervoer door werknemers gestimuleerd en zetten we waar mogelijk thuiswerken in. Verder zetten we in op een transitie naar schonere brandstoffen en zuinige voertuigen.

Fiets

De fiets is een duurzaam vervoersmiddel. Een specifiek aandachtspunt hierbij is de elektrische fiets. Door de hogere snelheid en de grotere actieradius is de elektrische fiets een serieus alternatief voor afstanden die normaal gesproken met de auto worden afgelegd. We stimuleren het gebruik van de

elektrische fiets door te voorzien in goede, directe fietspaden, zodat vaker voor de fiets wordt gekozen. Mits voldoende aanmeldingen, organiseren wij elk jaar een elektrische fietsdag. Hiermee laten wij mensen kennis maken met de elektrische fiets en stimuleren wij het fietsgebruik.

Elektrische auto

Naast de elektrische fiets is ook de elektrische auto een duurzaam vervoersmiddel. Om het elektrisch rijden te stimuleren, is het van belang dat er voldoende laadpalen staan. Inwoners en bedrijven met een elektrische auto, maar zonder parkeerruimte op eigen terrein, kunnen een laadpaal aanvragen. De voorwaarden voor het plaatsen van een laadpaal met medewerking van de gemeente zijn vastgesteld door middel van beleidsregels. We hebben een overeenkomst afgesloten met de partij Allego die volgens deze beleidsregels handelt. Het aanvragen van een laadpaal kan via openbaarladen.nl.

In het geval van nieuwbouwplannen (ontwikkelingen met meer dan 15 woningen) stellen we de eis dat minimaal 1 laadpaal met twee aansluitpunten in de openbare ruimte wordt gerealiseerd. Daarnaast plaatsen we enkele laadpalen op strategische plaatsen zoals de centrumgebieden.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is al duurzaam vanwege het efficiënt en effectief aanbieden van vervoer voor een grotere groep reizigers. Duurzaamheid komt ook terug in de emissies (uitstoot) van de gebruikte voertuigen. Binnen de vervoersconcessie van het openbaar vervoer van de provincie Noord-Brabant wordt stapsgewijs toegewerkt naar emissieloos openbaar vervoer in 

2025. Verder zien we kansen om de uitstoot per reiziger te verminderen door het aanbod beter aan te sluiten op de vraag. Daarom hebben we eerder dit jaar een behoefteonderzoek vervoer gehouden.

Deelauto’s

Een andere ontwikkeling waar wij kansen zien voor duurzaam vervoer is de inzet van deelauto’s. Dit delen van een auto kan particulier gebeuren of via een organisatie. Een voorbeeld van de deelauto is MyWheels of Buurauto. In de komende jaren gaan we een proef uitvoeren met elektrische deelauto’s. Hierbij wordt gedacht aan het te ontwikkelen E-veld in Terheijden.

Zelfrijdend vervoer

Om op het gebied van duurzaam vervoer (mobiliteit) voorbereid te zijn 

op de toekomst investeert de gemeente Drimmelen in onderzoek naar mobiliteitsoplossingen. In de zomer van 2019 reed er daarom 10 weken lang als proef een zelfrijdende bus door het havengebied van Drimmelen. Deze unieke proef levert veel inzichten op over wat bijvoorbeeld een dergelijke bus van de omgeving waar hij in rijdt vraagt en wat de gebruikers van de bus er van vinden. Al die bevindingen dragen bij aan mogelijke oplossingen voor de huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van mobiliteit. De gemeente Drimmelen vindt het belangrijk een bijdrage te leveren aan deze toekomstige oplossingen, zodat ook de inwoners van onze gemeente daar uiteindelijk baat bij hebben.

_BT Clear

Sociale duurzaamheid: Langer thuis blijven wonen
Heeft u daarbij ondersteuning nodig? Neem contact op met het Sociaal loket!

Hulp van de gemeente

U kunt bij de gemeente terecht voor verschillende vormen van ondersteuning. Bijvoorbeeld voor financiële ondersteuning of ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning waardoor mensen met beperkingen langer thuis kunnen blijven wonen.

Sociaal loket

Het Sociaal loket is de nieuwe naam voor het Wmo-loket. Bij het Sociaal loket kunt u uw vragen stellen over uitkeringen en bijstand. Ook kunt u daar terecht voor vragen over Wmo-voorzieningen zoals een scootermobiel, deeltaxi, dagbesteding,

hulp bij het huishouden. U kunt ook andere vragen stellen aan het Sociaal loket bijvoorbeeld over mantelzorg, de Wet Langdurige Zorg (WLZ), of de Ziektekosten verzekeringswet (Zvw).

Het Sociaal loket is iedere doordeweekse morgen open, zonder afspraak. ’s Middags is het loket op afspraak bereikbaar. De medewerkers proberen al uw vragen te beantwoorden of verwijzen u naar de juiste organisaties. Als uw vragen niet aan het sociaal loket beantwoord kunnen worden, volgt meestal een afspraak met een CJG- medewerker, casemanager Werk en Inkomen of casemanager Wmo.

_BT Clear
ThemaWebsiteLoketTelefoonEmail
CJG www.cjgdrimmelengeertruidenberg.nl Telefonisch / via de website 0162-690120 via contactformulier website
Werk en inkomen www.drimmelen.nl Sociaal loket gemeentehuis 140162 [email protected]
WMO www.drimmelen.nl Sociaal loket gemeentehuis 140162 [email protected]
_BT Clear