DUURZAAM AFVAL SCHEIDEN

Door afval goed te scheiden kunnen materialen zoals papier, glas en plastic voor een groot deel hergebruikt worden. Dat bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. Nederland heeft daarom een landelijke doelstelling om voor 2020 maximaal 100kg restafval per inwoner en 75% hergebruik te behalen. In de gemeente Drimmelen werd deze landelijke doelstelling het afgelopen jaar (2018) met gemiddeld 98 kg per inwoner al gehaald. Ook werd 80% van het huishoudelijk afval gescheiden ingezameld en daarmee beschikbaar gekomen voor hergebruik. We zijn in onze gemeente dus al goed bezig!

Welke categorieën zijn er om afval te scheiden?

Afval wordt in onze gemeente gescheiden in de volgende categorieën:

  • glas
  • papier en karton
  • GFT-afval
  • klein chemisch afval
  • PMD(verpakkingsplastic / blik / drankenkartons)-afval
  • textiel
  • restafval

De afvalscheidingswijzer is een handig middel om op te zoeken welk afval in welke categorie thuis hoort. Kijk hiervoor op: www.afvalscheidingswijzer.nl.

Wat gebeurt er daarna met het afval?

Als we al ons afval scheiden kan er daarvan maar liefst driekwart worden hergebruikt of gerecycled. Op die manier zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. De winning van nieuwe grondstoffen kost namelijk veel meer energie dan het hergebruiken of recyclen van oude stoffen. De producten die niet gebruikt kunnen worden, worden opgeslagen of verbrand. Hoe meer afval er gescheiden wordt, hoe minder er verbrand hoeft te worden. Zo komen er steeds minder schadelijke stoffen in het milieu.

Wat kan er nog beter?

Het scheiden van afval heeft dus allerlei voordelen. Uit de jaarlijkse afvalsorteeranalyses blijkt helaas dat er nog veel GFT-afval (36%) in het restafval aanwezig is. Als we ons met zijn allen inzetten om ons afval nóg beter te scheiden zijn we daarmee niet alleen milieubewust bezig, maar is het ook nog eens goed voor de portemonnee van u als inwoner. Zo is het aanbieden van GFT-afval een stuk voordeliger dan het aanbieden van restafval en een aantal categorieën is zelfs gratis (denk aan glas, PMD-afval, papier en karton).

NATUUR en duurzaamheid

De gemeente Drimmelen zet in op een duurzame inrichting en duurzaam beheer van het groen. Daarbij ligt de nadruk op het vergroten van de ecologie en daarmee de biodiversiteit in de gemeente. Dit doen we samen met de verschillende partners binnen onze gemeente.

Met biodiversiteit wordt bedoeld dat we verschillende soorten planten en dieren hebben. De verschillende soorten houden de natuur in balans en daarom is het van belang om de biodiversiteit zo rijk mogelijk te houden. Het openbaar groen is bij uitstek geschikt om een bijdrage te leveren in het stabiliseren en verbeteren van de biodiversiteit in de gemeente Drimmelen. Het maken van bewuste en duurzame keuzes bij de aanleg en het onderhoud van het groen is hierin een eerste stap. Daarnaast heeft de gemeente een aantal doelstellingen geformuleerd waar zij samen met de inwoners aan wil werken.

Keuze beplanting

Bij de keuze van beplanting gaat onze voorkeur uit naar inheemse soorten, met verschillende bloeitijden/bloeiwijzen, vruchten/zaden en bladkleur. We planten in de woonstraten meer verschillende soorten bomen aan. Daarnaast brengen we meer beplanting onder de bomen aan en meer vaste planten voor een geleidelijke overgang van gazon naar vakken waar heesters staan. In het onderhoud houden we rekening met de aanwezige bloemen en planten door gefaseerd te maaien/snoeien.

Klimaatadaptatie bebouwd gebied

Ook liggen er kansen in het openbaar groen op het gebied van luchtkwaliteit en waterberging. Dit doen we bijvoorbeeld door het aanleggen van verlagingen in grasvelden (wadi’s), of bij het bepalen van soorten te kiezen voor droogte minnende soorten. Deze soorten hoeven minder vaak bewaterd te worden. Op die manier werken we aan een openbare ruimte die duurzaam, veerkrachtig en klimaatbestendig is.

Ecologie en natuur in de dorpsranden en grote groenstructuren

In de grotere groengebieden en aan de rand van de dorpen is ecologisch gezien meer mogelijk en in die gebieden houden we daar dan ook extra rekening mee. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van inheemse soorten, het ontwikkelen van bloemrijke en kruidenrijke bermen/grasvelden op locaties waar de gazons geen duidelijke functie hebben of het maken van glooiende oevers langs watergangen en vijvers. In deze gebieden liggen ook mogelijkheden om het groen aan te passen voor de ambassadeursoort(en) van de gemeente Drimmelen: het oranjetipje, bijen en andere bestuivende insecten.

Ecologische verbindingszones

In het buitengebied hebben we ecologische verbindingszones (EVZ’s) aangelegd die de verschillende gebieden met elkaar verbinden. Zoals de ecologische verbinding langs de spoorzone. Samen met het Waterschap Brabantse Delta zijn we met de voorbereidingen bezig om de EVZ Terheijden-Zonzeel te realiseren. De EVZ Terheijden-Zonzeel maakt een aaneengesloten ecologische verbinding mogelijk tussen de beemden langs de Mark ten westen van Terheijden en de natte natuurparel Zonzeel ten westen van Hooge Zwaluwe.

Burgerinitiatieven

Naast de gemeente kunnen de inwoners zelf ook een bijdrage leveren om vlinders en bestuivende insecten te bevorderen. Daar zijn allerlei voorbeelden van: van tegeltuin tot vlindertuin, van particuliere tuin tot gemeenschappelijke tuin; van hofje tot kasteeltuin.

Ook bij het inzaaien van akkerranden vragen we aandacht voor mengsels met de juiste drachtplanten voor het oranjetipje en andere bestuivende insecten. Wilt u daar meer over weten? www.bijenhelpdesk.nl toont ca. 500 situaties waarin planten voor bijen en meestal ook voor vlinders kunnen worden toegepast of door ecologisch groenbeheer kunnen worden bevorderd.

_BT Clear