Eerste duurzame woonbuurt in de gemeente Drimmelen:
E-veld Terheijden

In de gemeente Drimmelen komt een bijzondere wijk waar duurzaamheid centraal staat. Aan de noordkant van Terheijden is straks namelijk een nieuwe woonbuurt te vinden waar de inwoners groen wonen en leven: het E-veld. In deze buurt komen ongeveer 40 woningen met een gemixt aanbod: sociale huurwoningen, duurdere huurwoningen, koopwoningen in prijsklassen van goedkoop tot middelduur. Ook is er een kavel waarop Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) kan plaatsvinden.

Het E-veld is een plek voor mensen die net een beetje anders durven te wonen en te leven: bewust duurzaam. De insteek is een wijk waar de bewoners in huizen wonen die gemaakt zijn van duurzame materialen, die energiezuinig zijn en klaar zijn voor de toekomst.

Naast de geplande woningen bestaat het plan voor zo’n 75% uit groen en daar is bewust voor gekozen. Er wordt compact gebouwd, de privétuinen bij de woningen zijn wat kleiner, er wordt bewust zo min mogelijk bestraat

en we willen het aantal auto’s en parkeerplaatsen beperken door gebruik te maken van deelauto’s. Hierdoor blijft er veel ruimte over voor groen dat gezamenlijk ingericht en gebruikt kan worden. Op die manier wordt het ontmoeten en samenwerken in de buurt gestimuleerd in bijvoorbeeld een buurtmoestuin. Dit alles maakt het E-veld een unieke plek om te wonen en te genieten.
De gemeente Drimmelen hoopt eind 2020 de plannen definitief te hebben en dat er begin 2021 gestart kan worden met de bouw van deze bijzondere wijk.

_BT Clear

Tiny houses en circulair bouwen

Er is de laatste tijd steeds meer behoefte aan kleinere woningen. Dit heeft een aantal oorzaken, zoals het gemiddeld aantal mensen per huishouden dat afneemt, steeds meer mensen die alleen wonen, maar ook de woonbehoefte die verandert. Veel mensen kiezen tegenwoordig liever niet meer voor een groot huis met een bijbehorende hypotheek en dito woonlasten, maar liever voor een kleiner huis met lage hypotheekkosten en energierekeningen. Dat geeft financieel dan meer ruimte voor de andere dingen in het leven en daar hecht een grote groep mensen ook veel waarde aan.

In lijn met deze ontwikkelingen ontstaan er steeds meer initiatieven die op deze woonbehoefte inspringen, een voorbeeld daarvan zijn de tiny houses. Deze woningen zijn kleine (meestal max. 50m2) volwaardige vrijstaande woningen en ze worden in de

meeste gevallen duurzaam gebouwd. Het slim gebruik maken van de ruimte is erg belangrijk bij de tiny houses. Hier wordt vaak erg creatief mee omgegaan. Ook het circulair bouwen, waarbij flexibel ingezet kan worden op de verschillende woonbehoeften per levensfase, zien we steeds vaker

terug bij tiny houses. Dan wordt er een stukje aangebouwd of weer afgebroken, al naar gelang de behoefte. Daarbij wordt rekening gehouden met het opnieuw kunnen gebruiken van het materiaal dat niet meer nodig is. Bij circulair bouwen wordt het materiaal slim gebruikt

waardoor het oneindig hergebruikt kan worden. In onze gemeente lopen er een aantal ontwikkelingen waarbij gekeken wordt naar de mogelijkheden van de zogenoemde tiny houses.

_BT Clear