Actualisatie
Beleidsplan duurzaamheid

_BT Clear

In 2012 en 2013 stelde de gemeente samen met verschillende duurzaamheidspartners de Visie Duurzaamheid 2040 en het beleidsplan duurzaamheid 2013-2017 op.

We leven nu in het jaar 2019. Hoog tijd dat we een nieuw beleidsplan duurzaamheid opstellen. Het bureau SME helpt de gemeente daarbij.

Stand van zaken uitvoering beleidsplan duurzaamheid 2013-2017

De afgelopen maanden onderzochten we hoe het staat met de uitvoering van het beleidsplan 2013-2017. We keken naar het bereiken van de doelstellingen uit het plan. Daarnaast vergeleken we de gemeente met andere gemeenten in Nederland.

De gemeente Drimmelen scoort een 6,2 op de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex. Dit is boven het landelijke gemiddelde. Deze index bestaat uit enkele onderdelen. Op het onderdeel Milieu en Energie scoort Drimmelen net onder het landelijk gemiddelde.

In de Nationale Monitor Duurzame Gemeenten van 2018 staat Drimmelen op plek 194 van de 380 gemeenten. De gemeente scoort goed op sociaal-cultureel kapitaal, maar minder goed op het ecologisch kapitaal.

Als we kijken naar de doelstellingen in het beleidsplan duurzaamheid 2013-2017, dan scoort de gemeente Drimmelen redelijk tot goed op de thema’s consumeren/afval, natuurbeheer/stedelijk groen, sociaal domein/leefomgeving en bebouwde omgeving. De gemeente scoort minder goed op de thema’s energie, mobiliteit en ondernemen.

Vervolg

We weten nu waar we staan. Nu wordt het tijd om vooruit te kijken. Zijn de ambities uit de Visie Duurzaamheid nog houdbaar? Of is aanpassing nodig? Hebben we nieuwe ambities? En hoe verhouden deze ambities zich tot de andere opgaven binnen de gemeente?

Deze vragen willen we graag samen met u beantwoorden bij de Toekomstvisie en de Omgevingsvisie, die de gemeente op gaat stellen. De Omgevingsvisie is verplicht. De Omgevingsvisie gaat over de fysieke leefomgeving (alles wat je buiten ziet), maar ook over het effect daarvan op de mens. De Toekomstvisie is ruimer dan de fysieke leefomgeving. De Toekomstvisie gaat bijvoorbeeld ook in op de rol van de gemeente (bestuur en organisatie). Toekomstvisie en Omgevingsvisie worden het eerste half jaar samen opgepakt.

Eind 2019 weten we dan de ambities en de hoofdlijnen voor duurzaamheid. Daarna gaan we met onze duurzaamheidspartners concrete projecten en acties benoemen om deze ambities te realiseren. Het resultaat komt in het beleidsplan duurzaamheid 2020-2024. Deze moet medio 2020 klaar zijn.

ThemaOverall scoreToelichting
Duurzaamheid algemeen /  
Ondernemen
  • Gemeentelijke organisatie vermindert actief papiergebruik
  • Energieverbruik landbouw stijgt door uitbreiding glastuinbouw
  • Initiatieven om lokale producten te promoten
Bebouwde omgeving /
  • Energieverbruik in bebouwde omgeving neemt af
  • Doelstelling om voor alle woningen energielabel B
  • Nieuwe woningen energieneutraal gebouwd
Mobiliteit /
  • Meer autobewegingen per inwoner dan gemiddeld
Energie
  • De hoeveelheid duurzaam opgewekte energie is erg laag
  • Hoge ambitie: energieneutraal in 2040
  • Drimmelense Energie Agenda biedt wel hoop voor de toekomst
  • Er ontstaan momenteel verschillende lokale energie initiatieven
Natuurbeheer en stedelijk groen /
  • Bovengemiddelde score op thema natuur
  • Drimmelen investeert in aanpakken wateroverlast
Consumeren en afval
  • De gemeente Drimmelen scoort goed op het thema afval: het scheidingspercentage ligt hoog
  • Lokale producten op verschillende plaatsen te koop
Sociaal domein/leefomgeving /
  • Lage werkloosheid
  • Aantal minimuminkomens laag
  • Participatiegraad goed

 

_BT Clear

Dorpsgericht werken

Duurzaamheid is een breed begrip en heeft betrekking op veel onderwerpen in onze gemeente. Ook een duurzame relatie met onze inwoners is een belangrijk thema binnen de gemeente als we het over duurzaamheid hebben. Het Dorpsgericht werken is de manier van werken in de gemeente Drimmelen om deze relatie met de inwoners te versterken en samen met elkaar te werken aan een gemeente waar de mensen graag wonen, werken en leven. Voor nu en de toekomst.

Het Dorpsgericht werken heeft als doel om de inwoners meer betrokken te laten zijn bij hun leefomgeving en ze uit te dagen om mee te denken en te doen. Dit zodat er samengewerkt wordt aan een fijne leefomgeving voor iedereen.

Hoe werkt dat Dorpsgericht werken dan precies? Wat zijn de doelstellingen en hoe willen we die bereiken? In de afbeelding van de visie Dorpsgericht werken is dat allemaal in beeld gebracht:

_BT Clear