Energie A16

_BT Clear

Duurzame energie voor én door bewoners

Langs de A16 werken bewoners, ontwikkelaars en overheden samen aan de energietransitie. Daarbij zoeken ze samen naar een goede balans tussen lusten en lasten. Zo worden opbrengsten van nieuwe windprojecten ingezet om het gebied verder te verduurzamen en de leefbaarheid te verbeteren.  

Windmolens

In de A16 zone komen in 2020 28 windmolens. Acht daarvan staan op het grondgebied van de gemeente Drimmelen. Alle molens samen wekken elektriciteit op voor ruim 70.000 huishoudens. De opbrengsten van die energie komen voor een kwart bij de lokale gemeenschap terecht. Deze opbrengsten worden met de gemeenschap ingezet voor de lokale energietransitie.

Drimmelense Energie Agenda

Hoe we de middelen gaan besteden, leggen we vast in de Drimmelense Energie Agenda (DEA). We benoemen concrete projecten die bijdragen aan een verdere verduurzaming van onze energievoorziening. Op dit moment werken we samen met de Stichting Energietransitie Drimmelen, onze bedrijven en actieve bewoners(groepen) aan de DEA. Naar verwachting is deze begin 2020 gereed.

Burenregeling

De ontwikkelaars van de windparken hebben afgesproken dat er iets extra’s wordt gedaan voor de direct omwonenden. Dit is de Burenregeling. De Burenregeling is een vergoeding om de eigen woning te verduurzamen. Bijvoorbeeld met extra isolatie, (drie)dubbel glas, zonnepanelen of warmtepompen. Deze maatregelen geven extra wooncomfort en zorgen voor een maandelijkse besparing op de energierekening.
Meer weten? Bezoek www.energiea16.nl

_BT Clear

_BT Clear

Regionale Energie Strategie:
RES 2030

In West-Brabant werken we samen aan een Regionale Energiestrategie (RES). De RES is een voorstel van iedere regio aan het Rijk hoe de regio bijdraagt aan een aantal onderdelen van het Nationaal Klimaatakkoord: de opwekking van duurzame elektriciteit, de besparing van energie en het duurzaam verwarmen van gebouwen.

De energietransitie is al in volle gang. De gemeente Drimmelen pakt de regie. En samen met lokale partners en bewonersgroepen zetten we de eerste stappen.

We vinden het daarbij belangrijk dat iedereen kan meepraten en meedoen met de energietransitie. We benaderen het vraagstuk ook op regionaal niveau. Want de uitdagingen van de energietransitie zijn nu eenmaal niet allemaal binnen de eigen dorps- of gemeentegrenzen op te lossen.

Overstappen op duurzame energie betekent iets voor ons wonen, werken en recreëren. Het zou echter niet eerlijk zijn als we daar alleen de lasten van ervaren. Daarom moeten inwoners en ondernemers mee kunnen profiteren van de opbrengsten van in de regio grootschalig duurzaam opgewekte energie. Hoe we dat gaan aanpakken, wordt straks onderdeel van de RES.

Wat weet u van energie?

Energie is hot! En dan vooral om over te praten. Is het groen, is het duurzaam of draagt het bij aan het verbeteren van het milieu? Wij zetten een paar interessante weetjes voor u op een rij.

  • Vliegt u binnenkort naar New York? Dat klinkt als een leuk tripje, maar wist u dat een retourtje Amsterdam-New York per passagier evenveel energie kost als het verwarmen van een gemiddelde Nederlandse woning voor maar liefst zes maanden. 
  • Beeld- en geluidsapparatuur nemen samen zo’n 12% van het energieverbruik in huis voor hun rekening.
  • Een spaarlamp gaat tien keer langer mee dan een gloeilamp en gebruikt een vijfde van de stroom vergeleken met een gloeilamp. Het argument dat een spaarlamp duurder is dan een gloeilamp gaat dus niet op.
  • Wist u dat we in Nederland drie keer zoveel energie verbruiken voor de verwarming dan voor elektriciteit? Op het gebied van isoleren van bijvoorbeeld woningen is dus ook nog veel winst te behalen.

Bron: Liander, Energiegenie, natuurlijk Duurzaam, Rijksoverheid, KIJK magazine. 

Meer tips nodig? Download het e-book via https://kennis.greenhome.nl/downloads/

_BT Clear