Samenwerkingspartners

Het CJG werkt samen met verschillende partners, waaronder scholen en huisartsen. Twee van onze partners vertellen over de samenwerking met het CJG.


_BT Clear

Klim-Op Bongerd

Wij spraken met de intern begeleider van openbare basisschool de Klim-Op, locatie Bongerd.

Wat betekent het CJG voor u?

“Het CJG is een prettige partner om mee samen te werken. Een sparringpartner, iemand waar je mee kunt overleggen en waar je advies kunt vragen. Dat is heel fijn. Wij kunnen als school een vraag hebben, maar het kan ook dat ouders een hulpvraag bij ons neerleggen. Het CJG staat daar mooi tussen, maar wel twee kanten op denkend. Het is een mooie driehoek, waar je samen in staat. Je kijkt samen naar wat het beste is voor het kind. Tot nu toe kunnen we problemen of hulpvragen die ouders neerleggen met elkaar goed oppakken. De samenwerking verloopt op een prettige manier, het CJG is eigenlijk altijd goed bereikbaar. Je hebt snel contact, een afspraak is zo geregeld.”

Heeft u vaak contact met het CJG?

“De contactpersoon die vanuit het CJG aan onze school verbonden is, in dit geval een jeugd- en gezinscoach, is iedere vrijdagmiddag aanwezig op de school. 

Ze is heel makkelijk te benaderen en we geven bij ouders aan dat ze er is, zodat ze even kunnen praten. Naast de contactpersoon hebben we ook op andere manieren contact met het CJG. Bijvoorbeeld als we een gesprek hebben met een gezin wat begeleid wordt door een jeugd- en gezinscoach.

De coach is ook bij het gesprek. Dat is niet alleen ondersteunend voor ouders, maar ook fijn voor ons als wij bijvoorbeeld een vraag hebben. Ook hebben we rechtstreeks contact met de schoolarts. Als we ons zorgen maken om een kind, kunnen we in overleg met de ouders vragen of de schoolarts een afspraak wil maken. Dan kijken we samen naar een oplossing. Het prettige is dat je altijd een terugkoppeling krijgt. Als de ouders zijn geweest of juist niet, dan hoor je dat. Die terugkoppeling vind ik heel prettig. Dan kun je samen verder.”

Benaderen leerkrachten het CJG wel eens voor vraagstukken?

“Meestal gaat dat via mij. We hebben regelmatig overleg en als een leerkracht aangeeft dat er iets is, ben ik degene die contact legt met het CJG. Ik koppel het dan weer terug naar de leerkracht. Als het nodig is, zit de leerkracht ook bij het gesprek.”

Hoe verloopt het contact?

“Iedereen werkt op een prettige manier met je samen en ze zijn goed te bereiken. Als er met een gezin wat meer nodig is, denken ze daarin mee. Het CJG heeft echt een meerwaarde voor de school.”

_BT Clear

Huisartsenpraktijk Rozenburcht

Wij spraken met huisarts A. van Zuijdam, aangesloten bij huisartsenpraktijk Rozenburcht en voorzitter van de Stichting Capelse Huisartsen.

Wat betekent het CJG voor u?

“Het CJG is voor ons een aanspreekpunt. Een aanspreekpunt voor alles wat met jeugd te maken heeft en wat niet met de directe gezondheid te maken heeft. Met directe gezondheid bedoel ik bijvoorbeeld iemand die koorts heeft of aan het hoesten is. De komst van het CJG is voor ons als huisartsen erg prettig. Er is altijd iemand waar je bij terecht kunt.”

Heeft u vaak contact met het CJG?

“Er is niet vaak contact, gemiddeld één of twee keer in de maand. Het is wel zo dat er bij ons in de praktijk één keer in de week een jeugd- en gezinscoach van het CJG aanwezig is, op de maandagmiddag. Ik adviseer mensen af en toe om daar binnen te lopen, maar of ze dat ook doen is aan henzelf. Het kan voor iemand best lastig zijn om die stap te maken. Je laat iets kwetsbaars van jezelf zien. Daar kun je in mijn ogen alleen maar sterker van worden, maar dat is niet makkelijk. Voor geen mens. Maar door als CJG hier aanwezig te zijn en te laten zien dat je er bent, kom je wel zo dicht mogelijk naar de mensen toe.”

In welke situaties neemt u contact op met het CJG?

“Bijvoorbeeld als er vragen zijn over de opvoeding of als er zorgen zijn over de ontwikkeling of voeding. Over voeding bij de kleintjes weet het CJG bijvoorbeeld een stuk meer dan wij. Eigenlijk alle dingen die niet onder de directe gezondheid vallen en waar we wat meer van willen weten. Het gaat daarbij meestal over kinderen van nul tot vier jaar. Die zijn het meest kwetsbaar. Boven de vier jaar is het eerder omgekeerd, dan komt het CJG naar ons toe. Bijvoorbeeld als er tijdens het schoolonderzoek in groep twee of groep zeven bijzonderheden zijn. Het is fijn om te weten als een gezin in contact is met jullie, bijvoorbeeld als er problemen zijn in het gezin. Dan is het belangrijk dat wij daar als huisarts ook van op de hoogte zijn.”

Hoe verloopt het contact?

“Het contact verloopt goed en als het goed gaat, heb je weinig op te merken.”

_BT Clear