Veel gestelde vragen

Ouders, verzorgers en jongeren kunnen bij het CJG terecht voor alle vragen over opgroeien en opvoeden. Hieronder een kleine greep uit de vragen die we veel horen!

_BT Clear

Op welke leeftijd moet mijn kind zindelijk zijn?

“Ieder kind heeft zijn eigen tempo als het gaat om zindelijk worden. Een kind doorloopt hierbij verschillende fases. Zindelijk worden gaat over een lichamelijke ontwikkeling (bewuste controle van de darm- en blaasspieren), wilsontwikkeling en bewustwording (een kind heeft door dat hij/zij heeft geplast of gepoept). De meeste kinderen zijn rond hun vierde jaar overdag goed zindelijk en rond het zesde jaar ook ’s nachts.”In onze online folder Zindelijkheid vindt u meer informatie. Bij vragen kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Wat is een normale bedtijd voor een kind van 10 jaar?

“De meeste kinderen van 10 jaar gaan tussen 20:00 uur en 20:30 uur naar bed. Een kind van deze leeftijd heeft rond de 10 uur slaap nodig. Een goede nachtrust is voor kinderen heel belangrijk. Om tot rust te komen, maar ook voor het groeiproces. Kinderen die weinig slapen kunnen zich minder goed concentreren. Een goede bedtijd voor uw kind kunt u ook zelf berekenen. U telt dan tussen de 10 à 11 uur terug vanaf het moment dat uw kind moet opstaan.”

_BT Clear

Mijn kind is zo druk, zou hij ADHD hebben?

“Dat kan, maar het hoeft niet. De Gezondheidsraad heeft vastgesteld dat AD(H)D in Nederland voorkomt bij 2-5% van de schoolgaande kinderen tot 14 jaar. Dat betekent dat er in een klas van 25 leerlingen ongeveer 1 leerling ADHD heeft.

Druk gedrag kan voorkomen bij een ontwikkelingsstoornis, zoals ADHD, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Zo kan het zijn dat een kind druk gedrag laat zien als een reactie op een ingrijpende gebeurtenis, zoals een verhuizing, de komst van een broertje of zusje of de scheiding van ouders. Ook vanuit overprikkeling kan druk gedrag ontstaan, bijvoorbeeld in een drukke klas of een (opvoed)situatie met weinig structuur. Daarnaast kan het ontstaan om onzekerheid te verbloemen, bijvoorbeeld wanneer een kind gepest wordt of wanneer school (te) moeilijk is. Druk gedrag kan ook ontstaan vanuit vermoeidheid, wanneer een kind te weinig slaapt.

Ten slotte is het zo dat het ene kind nu eenmaal wat drukker is dan het andere en eerder druk op een situatie of gebeurtenis reageert dan een ander kind. Ook kan de ene ouder een kind druk vinden, terwijl een andere ouder dit niet zo ziet. Het CJG kan samen met u kijken naar op welke momenten uw kind druk is, wat wel en wat niet helpt, hoe het buiten, op school en/of op de opvang gaat. Met elkaar wordt er gezocht naar de oorzaak: Is uw kind gewoon wat drukker? Heeft er zich een gebeurtenis voorgedaan waar het drukke gedrag door veroorzaakt wordt? Is het vermoeidheid of een houding van uw kind? Wanneer de situatie in kaart is gebracht, andere oorzaken zijn uitgesloten en er een vermoeden bestaat van ADHD, dan zal de jeugd- en gezinscoach u begeleiden in het proces waarin dit onderzocht wordt.

Verschillende typen ADHD
Aan de andere kant kunnen ook kinderen die niet druk zijn ADHD hebben. Er zijn verschillende typen ADHD. Bij het meest voorkomende type, ADHD gecombineerde type, is er sprake van een combinatie van aandacht- en concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Dit betekent dat er ook sprake kan zijn van aandacht- en concentratieproblemen en impulsiviteit, waarbij dus geen (of weinig) hyperactiviteit gezien wordt.

Bij een andere variant, ADHD voornamelijk onoplettend type (ook wel ADD genoemd), wordt geen hyperactiviteit en impulsiviteit gezien. Deze kinderen zijn vaak dromerig in de klas. Vaak zijn ze ongeorganiseerd en vergeten ze dingen.

Maar zoals elk kind anders is, is ook elk kind met ADHD anders. Als het vermoeden bestaat van ADHD is het goed dit verder te onderzoeken. En het zou dus goed kunnen dat het drukke gedrag niet vanuit ADHD kan worden verklaard, maar vanuit iets anders….”

_BT Clear

Mijn peuter eet zo slecht. Wat heeft mijn kind nodig en hoe zorg ik dat hij dat binnen krijgt?

“Een kind in de peuterleeftijd is vaak een wisselende eter. Hierbij worden periodes van goed eten afgewisseld met periodes van slecht eten. Een peuter eet gewoon mee met het gezin. Kinderen weten in de meeste gevallen van nature hoe veel ze nodig hebben en zullen zich niet gauw uithongeren. Een belangrijke regel is: ouders bepalen wat en wanneer het kind eet, het kind bepaalt hoe veel het eet.

Bied per dag 3 hoofdmaaltijden aan op vaste momenten en iets tussendoor, maximaal 7 eet en/of drink momenten per dag. Denk aan gezonde voeding zoals groente, fruit, bruin of volkorenbrood en voldoende gezonde vetten (zoals boter/margarine op brood en vette vis). Een peuter heeft voldoende aan 750 ml vocht waarvan 300 ml melkproducten. Let op: te veel drinken kan ervoor zorgen dat een kind minder goed gaat eten.

Tips om goed eten te bevorderen:

  • Zien eten doet eten: geef als ouder het goede voorbeeld
  • Betrek kinderen bij het klaarmaken van eten
  • Stimuleer een kind en geef vooral aandacht aan wat goed gaat. Negatief commentaar op slecht eten zal de eetlust verder doen dalen
  • Beperk omgevingsprikkels, zet TV en telefoon uit tijdens de maaltijd
_BT Clear

Hoe ga ik als ouder om met het telefoongebruik van mijn kind?

“Maak duidelijke afspraken met uw kind. Hoe lang mag hij of zij de telefoon gebruiken? Wanneer wel en wanneer niet (bijvoorbeeld niet aan tafel en niet mee naar bed)? Grijp in als uw kind de afspraken niet nakomt. Let daarbij ook op uw eigen telefoongebruik. Kinderen doen hun ouders in alles na, ook uw telefoongebruik.”

Kunnen jullie een woning of urgentieverklaring voor mij regelen?

“Nee, wij kunnen geen woning of urgentieverklaring voor u regelen, maar jeugd- en gezinscoaches van het CJG kunnen wel met u meedenken bij welke instanties u terecht kunt of bedenken wie u kan ondersteunen bij het invullen van de benodigde formulieren.”

_BT Clear

Mijn partner en ik gaan scheiden. Hoe pakken we dit aan met de kinderen?

“Vertel het de kinderen samen, het liefst in alle rust. Vertel het alle kinderen op hetzelfde moment. De kinderen hebben zo steun aan elkaar en kunnen elkaar ook troosten. Leg uit dat het niet hun schuld is. Vertel dat scheiden iets is wat grote mensen doen en dat kinderen daar geen invloed op hebben. Kinderen hebben namelijk heel vaak het gevoel dat zij de schuld zijn van de scheiding.

Vertel hen dat jullie allebei heel veel van hen houden en zullen blijven houden. De liefde voor jullie kinderen gaat nooit over. Vertel wat de gevolgen zijn op korte termijn: waar gaan ze wonen, hoe vaak zullen ze iedere ouder zien en blijven ze op dezelfde school? Laat de kinderen niet kiezen tussen jullie beiden en praat niet negatief over de andere ouder. Ze kunnen daardoor in een loyaliteitsconflict komen. Blijf met uw kinderen in gesprek over de scheiding en alle veranderingen die daarbij komen kijken.

Bij het CJG Capelle aan den IJssel bieden we een KIES-groep aan voor kinderen van gescheiden ouders. KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding Situatie. Bij de KIES-groep kunnen kinderen de scheiding leren begrijpen, een plaats geven en leren omgaan met alles wat ze moeilijk vinden van de scheiding. Kinderen kunnen herkenning en steun vinden bij leeftijdsgenoten die in dezelfde situatie verkeren. Klik hier voor meer informatie.”

_BT Clear

Wat gebeurt er als ik een jeugd- en gezinscoach om hulp vraag?

“De jeugd- en gezinscoach maakt kennis met uw gezin. De werkwijze van het CJG is om samen met uw gezin te kijken wie uit uw omgeving met jullie mee kan denken. Denk bijvoorbeeld aan vrienden, familie, buren of kennissen. Zo behoudt u zelf de regie over uw eigen plan en kunnen mensen uit uw omgeving meedenken als het even tegenzit. Samen met de jeugd- en gezinscoach maakt u doelen waar u aan wilt werken. U bespreekt wat u zelf kunt doen, wie eventueel met u mee kan denken en waar de jeugd- en gezinscoach kan ondersteunen. Ook spreekt u af binnen welke periode u de doelen kunt bereiken. Na de periode kijkt u samen (eventueel met mensen die met u mee kunnen denken) of u zelf weer verder kunt.”

Pubervraag: hoe lang word ik later?

“Iedere jongere is benieuwd hoe lang hij of zij zal worden. Bij de jeugdgezondheidszorg meten we alle kinderen. Daarnaast vragen we hoe lang vader en moeder zijn. We hebben groeigegevens vanaf de geboorte. Met deze gegevens kunnen we een schatting maken van de uiteindelijke lengte. Maar: er is een grote variatie mogelijk. De computer berekent de verwachte lengte, tussen kleinste en grootste lengte zit ongeveer 20 cm. Bovendien heeft de aanleg van de familie invloed: is er een lange oom of een klein omaatje? Ook de erfelijke aanleg speelt mee, waardoor de uiteindelijke lengte nog weer anders kan zijn. Hoe oud je bent wanneer de puberteit begint, heeft ook invloed op je lengte.”

Hoe lang blijft de jeugd- en gezinscoach betrokken bij ons gezin?

“We streven ernaar dat u binnen drie maanden zelf weer verder kunt. Na drie maanden kijken we samen of dat is gelukt of dat de hulp nog langer nodig is. Indien nodig kunnen we in overleg met uw gezin ook een andere organisatie inschakelen.”

Doe ik het wel goed als ouder?

“Veel ouders vragen zich af of ze hun kind(eren) wel op de juiste manier opvoeden. Het is helemaal niet gek om soms te twijfelen. Heeft u ergens vragen over, dan kunt u daarvoor altijd bij het CJG terecht. Hoe klein en simpel uw vraag ook lijkt, wij helpen u graag.”

_BT Clear