_BT Clear

Begeleiding – dagactiviteit

Soms lukt het niet om alles op eigen kracht te doen. U vindt het moeilijk om ervoor te zorgen dat alledaagse dingen vaak genoeg en op tijd gebeuren. Bijvoorbeeld vanwege een beperking of psychiatrische problemen. De Wmo kan in dit soort gevallen ondersteuning bieden. Deze ondersteuning is gericht op het versterken van uw zelfredzaamheid en eigen regie. De begeleider neemt meestal geen taken over, maar ondersteunt u bij de uitvoering ervan.

Het hangt van uw persoonlijke situatie af of u via de gemeente begeleiding kunt krijgen en hoe deze er precies uitziet.

Onder begeleiding kan vallen:

  • Hulp bij het dagelijks leven thuis. Zoals leren het huishouden te doen, hulp bij geldzaken en administratie;
  • Begeleiding bij het leggen van contacten;
  • Hulp bij het indelen van de dag en het ondernemen van activiteiten;
  • Gezins- en opvoedondersteuning;
  • Begeleiding bij persoonlijke verzorging;
  • Begeleiding in een groep, ook wel dagbesteding of dagactiviteit genoemd.

Eigen bijdrage

Als u hulp krijgt vanuit de Wmo, moet u daarvoor een eigen bijdrage betalen. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de hoogte van de eigen bijdrage. In 2021 is de eigen bijdrage maximaal 19 euro per maand. Alleen voor rolstoelen geldt geen eigen bijdrage.

Opgemerkt moet worden dat aanpassingen die tegen een redelijke prijs bij een bouwmarkt kunnen worden gekocht, in principe niet vergoed worden door de gemeente. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandbeugels, een verhoogd toilet of een hendelmengkraan. Zijn de nodige woningaanpassingen niet mogelijk of te duur? In dat geval is het belangrijk om verhuizing naar een reeds aangepaste woning te overwegen. De gemeente wijst op deze mogelijkheid indien verhuizen een goedkopere oplossing blijkt dan het aanpassen van de huidige woning en verhuizen ook haalbaar is.

Rolstoel

Een rolstoel voor tijdelijk gebruik kan geleend worden bij de thuiszorgwinkel. Is deze langdurig noodzakelijk, dan kan het zijn dat deze rolstoel wordt verstrekt door de gemeente. Daarvoor moeten de beperkingen langdurig en medisch aantoonbaar zijn. Bij zorg in natura verstrekt de gemeente u een rolstoel in bruikleen via de gecontracteerde leverancier. Kiest u voor een PGB, dan kunt u zelf een rolstoel aanschaffen.

Scootmobiel

Voor de vergoeding van een scootmobiel gelden een aantal voorwaarden. Ook hier geldt dat er medische aantoonbare loopproblemen moeten zijn. Als gekozen wordt voor een voorziening in natura, dan wordt een scootmobiel via de gecontracteerde leverancier in bruikleen verstrekt. Bij een PGB kan u zelf een scootmobiel aanschaffen.

Omnibuzz

Voor mensen die niet of moeilijk gebruik kunnen maken van eigen of openbaar vervoer kan Omnibuzz uitkomst bieden. Hiervoor is een Wmo indicatie nodig. De gebruiker betaalt een eigen bijdrage bij elke rit die gemaakt wordt.

Hoe meldt u zich aan?

Heeft u behoefte aan ondersteuning, dan kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14045. Ook kunt u mailen naar [email protected]
Nadat u een melding heeft gedaan, zal een Wmo-consulent contact opnemen om uw probleem te bespreken.

Hulp en advies- onafhankelijke cliëntondersteuning

Komt u er alleen of met hulp van een naaste niet helemaal uit, dan biedt de gemeente cliëntondersteuning aan. Deze hulpverlener denkt mee en biedt informatie, advies en ondersteuning bij alle vragen. Een cliëntondersteuner kan u helpen om zelf te beslissen over hulp of zorg. Hij of zij regelt praktische zaken, zowel bij de gemeente als ook bij andere instanties. De cliëntondersteuner komt op voor uw belang zodat u de hulp krijgt die nodig is. Ook bemiddelen cliëntondersteuners bij klachten en problemen. Er kan hulp gevraagd worden op allerlei terreinen, zoals onderwijs, jeugdzorg, werk, inkomen, zorg, wonen en welzijn.

De cliëntondersteuner kan helpen met:

  • Uitzoeken waar de problemen zitten;
  • Kiezen wat voor zorg of ondersteuning er moet komen;
  • De juiste hulp regelen;
  • Verschillende soorten hulp op elkaar afstemmen;
  • Bekijken of de hulp goed heeft gewerkt.

Voor meer informatie over cliëntondersteuning die de gemeente kan bieden, kunt u terecht bij:

_BT Clear

Grote waardering voor mantelzorgers

Mantelzorger ben je als je zorgt voor een naaste. Dit kan je partner, ouder of kind zijn, maar ook je buurman, buurvrouw of een goede vriend. Je hebt een persoonlijke band met elkaar. Deze naaste heeft je hulp nodig vanwege een ziekte, beperking, ouderdomsproblemen, psychiatrische problemen of een verslaving. Mantelzorger ben je voor iemand die thuis woont, maar ook voor iemand die in een instelling verblijft.

Wethouder Jongen: “De gemeente Kerkrade heeft veel waardering voor het waardevolle en vaak intensieve werk dat mantelzorgers verrichten voor hun naasten.“

Om mantelzorgers te kunnen helpen en ontlasten in hun werk organiseert het Steunpunt voor Mantelzorgers namens de gemeente tal van activiteiten en informatiemomenten. Ook kunnen er hiervoor vrijwilligers worden ingezet via Ruggesteun. Beide organisaties maken deel uit van CIZOP, het Centrum voor Informele Zorg Parkstad.

Mantelzorgondersteuning is er op gericht om mantelzorgers te helpen zodat zij hun waardevolle taak beter en langer kunnen volhouden. Het Steunpunt voor Mantelzorgers en Ruggesteun zijn tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer 045-2114000 en bovendien via [email protected]

Via persoonlijk contact wordt afgestemd welke ondersteuning het beste past.

Het mantelzorgcompliment

Kerkraadse zorgvragers kunnen 1 keer per jaar in de periode 1 oktober tot 1 december voor hun mantelzorger het mantelzorgcompliment aanvragen, dit als symbolische blijk van waardering.

Speciale aandacht voor mantelzorgers

Als extra blijk van waardering voor alle mantelzorgers in Nederland is de landelijke ‘Dag van de Mantelzorg’ in het leven geroepen. Deze vindt elk jaar op 10 november plaats. In de voorgaande jaren heeft de gemeente Kerkrade ter ere van deze dag een tweetal voorstellingen in de HuB.Kerkrade georganiseerd voor alle mantelzorgers van Kerkraadse zorgvragers.

Vorig jaar heeft de gemeente vanwege corona helaas geen activiteit ter ere van de ‘Dag van de Mantelzorg’ kunnen organiseren.

Wethouder Leo Jongen: “We hopen dit in 2021 weer te kunnen oppakken maar zijn daarvoor afhankelijk van het verloop van de corona pandemie”.

Kerkrade kent ook veel jonge mantelzorgers. In de ‘Week van de Jonge Mantelzorger’ (1 tot 7 juni 2021) heeft de gemeente Kerkrade, samen met Impuls en het Steunpunt voor Mantelzorgers, diverse activiteiten georganiseerd om deze jongeren in het zonnetje te zetten.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear