Wethouder Leo Jongen ( links) en wethouder Huub Wiermans op de plek van de toekomstige Vie-locatie.

_BT Clear

Met Vie - Leven in beweging

Een gezonder leven voor Kerkrade en de regio

Vie - Leven in beweging. Met deze pakkende oneliner verwacht de gemeente Kerkrade haar inwoners en de mensen in de regio de komende jaren aan te zetten tot een gezonder en vitaler leven. Het gemeentebestuur wil een trendbreuk realiseren met het verleden. Eensgezind zeggen de wethouders Huub Wiermans, verantwoordelijk voor het project Vie, en Leo Jongen (Wmo, Ouderenbeleid, Volksgezondheid): “We willen in 2030 onze achterstand op de lijstjes die te maken hebben met gezondheid en vitaliteit ten op zichte van de rest van Nederland met 25 procent hebben ingelopen.”

_BT Clear

Het interview vindt plaats op de kamer van wethouder Huub Wiermans. Een week geleden heeft hij zijn moeder verloren. Ze werd 96 jaar. “Een prachtvrouw”, zegt hij. “Enorm leergierig en sterk geïnteresseerd in de actualiteit. Ze las dagelijks de Volkskrant en wekelijks Elsevier plus nog een aantal boeken.” Leo Jongen: “Ik heb haar gekend. Vorig jaar deed ze nog zelfstandig te voet haar boodschappen. Dat is nog eens wat je zegt vitaal ouder worden.”

Is dat wat jullie bedoelen met Vie - Leven in beweging?

Leo Jongen: “Vitaal ouder worden is één pijler van Vie. Er zijn er nog twee: de gezonde jeugd en de vitale wijk. Deze drie programmalijnen, zoals wij ze noemen, vormen de kern van het verhaal en hangen met elkaar samen. Daar worden de verbindingen in gezocht.”

Huub Wiermans: “Deze drie hoofdprogrammalijnen bestaan uit allerlei deelprogramma’s waarmee we de gezondheid en vitaliteit van onze inwoners en de mensen in de regio willen verbeteren. Waar het op neer komt is dit: we willen minder mensen in eenzaamheid, minder jonge kinderen op school met obesitas, minder kinderen die gebruik maken van jeugdhulp, minder laaggeletterdheid, minder armoede, noem maar op.”

Leo Jongen: “Mensen die vitaal ouder worden zullen veel minder beroep doen op de huisarts en gemeentelijke voorzieningen en ervaren meer welzijn. We willen uiteindelijk met Kerkrade en de regio op een gezondere manier in het leven staan dan nu het geval is. Dat betekent dat we investeren in mensen die het aan de onderkant het hardste nodig hebben. Maar zoals gezegd ook in de jeugd en de wijken.”

Vie is niet exclusief van Kerkrade? Jullie spreken steeds OVER Kerkrade en de regio.

Huub Wiermans: “Klopt, we leven niet op een eiland. Alleen kun je niks. We worden in kennis en expertise wetenschappelijk ondersteund door een groot aantal maatschappelijke partners. Parkstad en de provincie Limburg doen nadrukkelijk mee. Ook financieel. Maar de gemeente Kerkrade is kartrekker. Hier staat als het ware het ontwikkellaboratorium waar de ideeën en projecten worden bedacht om oplossingen te vinden om de gezondheid te verbeteren. Kerkrade staat in de spotlights. Iedereen wil zien hoe wij Vie op een goede manier gaan neerzetten.”

Leo Jongen: “Daarom wordt er ook een Kennis- en Innovatiecentrum gevestigd in het prachtige Vie-gebouw dat momenteel in het centrum van Kerkrade wordt gebouwd. Hier worden alle resultaten gemonitord en de zogeheten ‘big data’ bijgehouden. Als we bijvoorbeeld aan de resultaten zien dat een bepaald programma niet werkt, zullen we er meteen mee stoppen. Succesvolle programma’s kunnen we desgewenst uitrollen in andere gemeenten in de regio.”

Hoe krijgen jullie de mensen in beweging?

Huub Wiermans: “Dat is een uitdaging. Maar in ieder geval niet door ze te betuttelen. Heel veel partijen doen mee. En werken allemaal aan hetzelfde doel: gezonder en vitaler leven. Dat blijven we als rode draad door al ons beleid communiceren. We hanteren een verleidingsstrategie. We komen al bij heel veel mensen in de wijken achter de voordeur. We hebben al veel contacten. Onze mensen gaan in de wijken op pad met een heel scala aan mogelijkheden. Geen geld mag geen belemmering zijn om ergens niet aan mee te doen.”

Leo Jongen: “Het is een kwestie van een lange adem. Met de doelgroepen praten en in gesprek te blijven. Ze te verleiden om aan projecten en activiteiten mee te doen. Uiteindelijk zullen mensen het gedachtegoed van Vie oppikken, daarvan ben ik overtuigd. En worden ze weerbaarder en onafhankelijker.”

Huub Wiermans: “Over vijf jaar zullen we zeggen: Vie was het kantelpunt in Kerkrade en de regio. Toen hebben we de aansluiting gevonden op het gebied van gezondheid en vitaliteit bij de rest van Nederland.”

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear