Wethouder Jongen en directeur Omnibuzz Guido Vreuls op de foto met een Omnibuzz voor het raadhuis van Kerkrade.

Waarbij biedt de Wmo hulp?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is erop gericht dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven en actief kan meedoen in onze samenleving, ook als iemand een beperking heeft. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo 2015, dat is de officiële naam van de wet.


_BT Clear

Wethouder Jongen: “Veel mensen vinden het prettig om zoveel mogelijk zelf te blijven doen en zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Vaak is dit mogelijk met kleine hulpmiddelen in huis of een helpende hand van buren, vrienden, familie of wellicht een vrijwilliger. Indien uw omgeving u niet voldoende ondersteuning biedt of de hulp ontoereikend is, kan de gemeente met u meedenken over de mogelijke oplossing voor uw probleem.”

Indien u voldoet aan alle voorwaarden krijgt u een Wmo indicatie. Omdat de Wmo veelomvattend is, lichten wij in dit artikel de diverse ondersteuningsmogelijkheden toe.
Voor nadere informatie kunt u terecht op www.kerkrade.nl en www.kerkradewijzer.nl Verder kunt u natuurlijk altijd om informatie vragen via de telefoon 14 045 of via [email protected]

Mogelijkheden voor ondersteuning op hoofdlijnen toegelicht

Hulp bij het Huishouden

Als u door ouderdom, ziekte of handicap zelf niet in staat bent om huishoudelijk werk te doen en er niemand is die deze taken kan overnemen, komt u misschien in aanmerking voor hulp bij het huishouden vanuit de Wmo.

De gemeente kan deze hulp op 2 manieren organiseren:

1. U krijgt thuiszorg via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp dan direct met deze organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura. Kerkrade heeft met 4 thuiszorgaanbieders een contract afgesloten (MeanderGroep, Tzorg, Ambulante Thuiszorg, Buurtdiensten).

2. U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met een persoonsgebonden budget (PGB) dat u van de gemeente krijgt. Met een persoonsgebonden budget kunt u ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten.

Woningaanpassingen

Woningaanpassingen kunnen ervoor zorgen dat u langer in uw eigen huis kunt blijven wonen. De Wmo-consulent, eventueel met hulp van externe adviseurs, gaat na wat er mogelijk is en bekijkt of er voldaan wordt aan de voorwaarden voor een aanpassing van de woning. De gemeente vergoedt alleen de goedkoopste oplossing die past bij het probleem. Bij zorg in natura regelt de gemeente de aanpassing voor u. Sommige woonvoorzieningen (bijvoorbeeld de traplift) worden in bruikleen verstrekt. Bij een PGB wordt een maximumbedrag bepaald waarmee de woningaanpassingen door uzelf kunnen worden aangeschaft of geregeld.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear