De dagbesteding: méér dan alleen bezig zijn

Van helpen op de kinderboerderij tot werken in een cadeauwinkel. Naast de zorg aan cliënten met een zeer gecompliceerde zorgvraag en intensieve begeleidingsvraag, biedt zorginstelling ’s Heeren Loo ook werk- en dagbestedingsmogelijkheden. Gert-Jan Platje is manager Zorg en Dagbesteding bij ’s Heeren Loo. Hij merkt op dat bij steeds meer cliënten van de dagbesteding gaandeweg een woonwens ontstaat.

_BT Clear

Zo zelfstandig als mogelijk

“De ontwikkeling van onze cliënten staat centraal”, vertelt Gert-Jan. “We willen onze cliënten niet slechts bezighouden, maar een belangrijke bijdrage leveren aan hun ontwikkeling.” Bij ’s Heeren Loo zijn er zo’n twintig verschillende dagbestedingslocaties, variërend van een kinderboerderij, houtbewerkingsplaats of kwekerij tot aan een meer belevingsgerichte groep. “Na een aanvraag gaan we rond de tafel met de cliënt, diens familie, de zorgbemiddelaar en een van onze gedragswetenschappers om te kijken welke plek het beste past. De interesses en de wensen van de cliënt zijn daarbij leidend. Wat wil iemand graag? Waar zit nog groei?”. Hoewel er leerwerkbedrijven zijn waar de cliënt aan zijn vak- en werknemersvaardigheden kan werken, is de doorstroom naar de arbeidsmarkt niet per se het hoofddoel. Zo kan bijvoorbeeld het wennen aan verblijf in een groep belangrijk zijn, of het aanleren van schoolse vaardigheden. Gert-Jan: “We helpen de cliënt op een zo hoog mogelijk niveau zelfstandig te zijn. Voor iemand met een ernstig meervoudige beperking is dagelijks koffiezetten al een hele prestatie. Wanneer de cliënt deze taak toch consequent weet uit te voeren, is het voor mij en mijn medewerkers genieten om daar getuige van te zijn.”

Positieve sfeer

Door de coronamaatregelen heeft de zorg een veelbewogen jaar achter de rug. Zo ook Gert-Jan en zijn team. Gelukkig kunnen zij de dagbesteding steeds meer inrichten zoals ze dat zelf willen. “Tijdens de lockdown hebben we de dagbestedingsactiviteiten aangeboden op de verschillende woongroepen zelf en daarbij in bubbels gewerkt. Dus steeds dezelfde cliënten met dezelfde medewerkers. Daar stappen we langzaamaan vanaf”, vervolgt Gert-Jan. Voorzichtigheid is nog altijd geboden, maar de manager is blij dat de reuring weer terug is op de verschillende dagbestedingslocaties. “Je onderdeel voelen van een groep is voor iedereen belangrijk. Nu mensen weer bij elkaar mogen komen, is het weer gezellig. Overal waar je komt op de locaties heerst er een positieve sfeer. Cliënten en medewerkers hebben het naar hun zin en hebben plezier met elkaar.”

Van dagbesteding naar woonvorm

Onder andere door een samenwerking met het speciaal onderwijs in de regio, merkt ’s Heeren Loo een toename in de vraag naar dagbesteding. Vaker wel dan niet komt na verloop van tijd de woonvraag ter sprake. Iets dat Gert-Jan als een groot compliment beschouwt. Net als bij het aanmeldingstraject, gaat er bij plaatsing op een woongroep een zorgvuldig proces aan vooraf. “Er spelen allerlei factoren mee. Wat is de zorgvraag? Welke woonvorm past het beste? En met welke groep is er een match? We bieden bijvoorbeeld begeleid zelfstandig wonen, maar ook begeleid wonen voor ouderen met dementie. Als al die stukjes op hun plaats vallen, bekijken we samen met de cliënt wat de eerstvolgende stap moet zijn. Zo heeft de ene cliënt tijd nodig om te wennen, de andere cliënt staat bij wijze van spreken de volgende dag al op de stoep met zijn koffers en muziekapparaat”, aldus Gert-Jan.

Meer weten?

’s Heeren Loo helpt mensen met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking of andere beperking. Van jong tot oud, in bijna heel Nederland. Met ruim 130 jaar aan kennis en ervaring uit de praktijk en de nieuwste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en innovaties. Kijk op www.sheerenloo.nl/werk-en-dagbesteding of bel met 0800 - 355 55 55.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear