_BT Clear

Kiezen voor eigen zorg

Eric en Gea de Rover zijn ‘zorgmensen’ in hart en nieren. Na werkzaam te zijn geweest in diverse zorgsectoren, richtten ze het woonproject Ik&Zorg op samen met hun team. “Wij vinden dat iedereen eigen keuzes mag maken, zolang men dit voor zichzelf kan overzien. Zelf bepalen waar je gelukkig van wordt. Dat is voor iedereen belangrijk, óók voor mensen met een beperking.”

EIM

Bij het gezinshuis werken ze volgens het Eigen Initiatief Model (EIM). Dat houdt onder meer in dat cliënten mogen meedenken en zelf beslissingen nemen in samenwerking met de begeleiding, ouder(s) of mentor. Tijdens evaluaties is eenieder vrij om zijn eigen belangen te behartigen en doelen bij te schaven, want wie zich ontwikkelt krijgt nieuwe inzichten, zo zegt het team.

Eigen keuze

“Wanneer er wordt geconstateerd dat je zorg nodig hebt, kan je kiezen uit PGB of zorg in natura. Beide zijn wettelijke betaalmiddelen om zorg in te kopen. Het team ziet graag dat cliënten mee draaien in de gemeenschap zoals de cliënt dat zou willen. Zo heeft Ik&Zorg meerdere activiteiten georganiseerd en willen organiseren voor cliënten en de gemeenschap”, gaat het team verder. Echter is hun ervaring dat dit soort zaken vaak anders lopen. “Cliënten ervaren stress en worden onzeker doordat ze het gevoel hebben niet zelf te kunnen beslissen over wonen, logeren en/of dagbesteding. Terwijl het zo belangrijk is om een eigen plek uit te zoeken waar de cliënt zelf gelukkig wordt en die niet bepaald is door iemand van de gemeente.” Het team is van mening dat mensen met een beperking zich moeten ontwikkelen, maar bovenal gelukkig zijn met de keuze die men voor zichzelf maakt. ‘’Ik&Zorg hoopt dat er meer aandacht is voor dit soort zaken om met elkaar er aan te kunnen werken voor een mooie vooruitgang in de zorg. Samen komen we verder.”

Herstel na corona
dankzij fysiotherapie

“Ik ben er wel weer” dacht Lianda, 44 jaar, en ze ging weer twee uurtjes per dag aan het werk. “Inmiddels weet ik wel beter, als ik het in het begin rustiger aan had gedaan was mijn herstel na corona veel beter gegaan.”

Te hard van stapel

Half maart 2021 werd Lianda positief getest op corona. “Eerst was ik niet zo ziek, maar later voelde het alsof er een vrachtwagen over me heen was gereden.” Na één nacht in het ziekenhuis mocht ze weer naar huis. “Gaandeweg pakte ik vanuit huis mijn werkzaamheden op. Ik bleef echter hoesten en ontwikkelde een borstbeenontsteking. Achteraf bleek dat ik in het ziekenhuis een longontsteking had. Dat veroorzaakte het vele hoesten.

Nu weet ik dat ik in het begin te hard van stapel ben gelopen.” In deze periode kon ze niet autorijden of haar zoon te voet naar school brengen. En dat terwijl ze daarvoor trainde voor de vijf kilometer.

Fysiotherapie

“Begin mei ben ik bij Fysiotherapie Den Ommelanden in Bedum gestart met het revalidatieprogramma post-covid. Ik had hulp nodig om zowel fysiek als mentaal weer sterker te worden.” Daar traint ze twee keer per week en werkt Lianda aan haar uithoudingsvermogen en spierkracht. Onder begeleiding wordt de trainingsintensiteit in kleine stapjes opgevoerd en wordt ze gecoacht in het opbouwen van de activiteiten thuis en op het werk.

Stap voor stap

“Aan alles merk ik dat het beter gaat”, vertelt Lianda. “Ik voel me sterker, ik kan mijn zoon weer lopend naar school brengen en mijn werk houd ik makkelijker vol. Tot twee weken terug kwam ik voor de middag mijn bed niet uit, nu heb ik die behoefte niet meer. Het trainen heeft me enorm geholpen, ik weet nu waar mijn grens ligt en dat ik in kleine stapjes moet opbouwen.”


Aandacht voor het vrouwenhart

Vragen aan Marieke Ludwig, cardioloog

Aandacht voor het vrouwenhart is heel belangrijk. Hart- en vaatziekten zijn op dit moment onder vrouwen dodelijker dan onder mannen. Vrouwen met een hartaandoening hebben vaak klachten die niet als hartklachten herkend worden. Niet door henzelf én niet door hun arts. Cardioloog Marieke Ludwig startte in 2020 haar eigen praktijk in Bedum: de Ludwig Kliniek. Om meer aandacht te kunnen geven aan vrouwen en mannen met hart- en vaatziekten.

Waarom ben je begonnen met de Ludwig Kliniek?

Ludwig: “Ik merkte bij mijn werk in het ziekenhuis dat patiënten met veel vragen blijven zitten en dat er te weinig tijd is om die vragen rustig te bespreken. Met 10 minuten moet de volgende patiënt opgehaald worden uit de wachtkamer. Ik sprak dan weleens af met een patiënt op een ander tijdstip dan tijdens het spreekuur, zodat we wel genoeg tijd hadden om de vragen te bespreken. Zo is het idee ontstaan om een eigen kliniek op te zetten en daarbij het spreekuur anders op te zetten. Het vrouwenhart is een van mijn specialisaties, dus een logische stap om een speciale kliniek daarvoor op te zetten in het Noorden.”

Hoe reageren de patiënten?

“Heel enthousiast. Ze voelen zich sneller op hun gemak. Minder het gevoel dat ze een ’patiënt’ zijn. Fijn dat er meer tijd is, dat ze hun verhaal kunnen doen. Kunnen snel terecht, ook als er later nog een vraag is.”

Hoe kun je een afspraak maken bij jullie?

“Door te bellen. De meeste patiënten komen met een verwijzing via hun huisarts, soms ook via de bedrijfsarts of de internist. Een second opinion is ook mogelijk.”

foto: Kleij en Co

Heb je een advies voor patiënten?

“Ik merk met name bij vrouwelijke patiënten dat ze niet ’lastig’ willen zijn en zelf al een verklaring hebben bedacht voor hun klachten. Durf te vragen! Regelmatig zie ik mensen zenuwachtig en ongerust binnen komen en 2 uur later met een plan en opgelucht weer naar huis gaan.”

Zijn mannen ook welkom?

“Zeker! Mannen kunnen ook terecht bij Ludwig Kliniek en inmiddels weten zij ons ook steeds meer te vinden.”

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear