_BT Clear

’Het mooiste werk
dat er is’

“Kinderopvang is veel meer dan het verschonen van luiers en het vegen van billen. Het is ook samen knuffelen, samen knutselen en vanaf de rand van de zandbak genieten van het aanzicht van spelende kinderen. Het is de mooiste baan ter wereld!”, aldus Saskia Zuidema-van Heuvelen, eigenaresse van Kinderopvang Thuishuis Klein is Fijn. Bij Klein Is Fijn zijn medewerkers betrokken bij de ontwikkeling van het kind en brengen de kinderen veel tijd in de buitenlucht door.

Veel buiten

“We vinden het belangrijk dat de kinderen veel buiten spelen. Het is goed voor de ontwikkeling, creativiteit en weerstand. Wanneer kinderen heel klein zijn, kun je hen al betrekken bij deze ‘ontdekkingstocht in de natuur’. Door op een laagdrempelige en speelse manier, op het niveau van het kind, met de natuur bezig te zijn, stimuleer je de zintuigen en hun verdere ontwikkeling. Om die reden proberen we veel buitenactiviteiten te doen, zoals spelen in de modder op Modderdag, popcorn en pannenkoekjes bakken op een door de kinderen zelfgemaakt vuurtje, kuikentjes knuffelen, harken in de moestuin en lammetjes bezoeken. Ook slapen de kindjes vaak buiten in een houten bedje, zogeheten ‘Lutjepotjes’. De kindjes slapen er heerlijk”, vertelt Saskia.

Corona-aanwas

Samen met haar team van pedagogische medewerksters runt Saskia sinds september 2016 het Thuishuis in basisschool IKC De Wierde. “Adorp is niet groot. Maar we groeien als kool! Ook hier hebben we een grote ‘corona-aanwas’ na de zomer. Door de goede bereikbaarheid vanuit Winsum, Sauwerd en zelfs Groningen weten veel inwoners de opvang te vinden. Je hoort wel eens dat dorpsschooltjes en kinderopvangcentra moeite hebben met nieuwe aanmeldingen of zelfs moeten sluiten vanwege de krimp. Daar is bij ons gelukkig geen sprake van.” Zelfs met het groeiende aantal aanmeldingen, wil de eigenaresse het kleinschalige van Klein Is Fijn zoveel mogelijk behouden. Van de dagopvang tot de opvang na school. “We weten van elk kind wat het nodig heeft en overleggen met ouders en collega’s wanneer dat nodig is. Soms liggen we wakker van het kind waarmee het om wat voor reden dan ook even niet goed gaat. Elke middag weer komen de kinderen naar boven of staan we op het schoolplein te wachten tot ‘onze’ kinderen uit school komen. Om vervolgens op de BSO met plezier te luisteren naar alle schoolverhalen. Geweldig toch?”

Meer Informatie:

Thuishuis Klein is Fijn biedt dagopvang, peuteropvang, voor- en  naschoolse opvang en is gevestigd in basisschool IKC De Wierde in Adorp en in De Meander in Sauwerd voor peuteropvang en BSO. Op beide locaties zijn nog een paar plekjes vrij. Meer weten? Kijk op www.thuishuis.nl.

Samenwerking Het Hogeland College Winsum en Terra Winsum krijgt vorm met Dé Start!

Woensdag 30 juni 2021 stond voor de leerlingen van Het Hogeland College Winsum en Terra Winsum ‘Dé Start’ op het programma. Een dag vol activiteiten om de start te markeren van een lange en duurzame samenwerking tussen beide scholen.

Leerlingen ontdekken de virtuele wereld tijdens de workshop VR-bril

Het Hogeland College en Terra hebben de ambitie om in Winsum samen te werken in projecten met als doel het aanbod aan vmbo-onderwijs op langere termijn zo aantrekkelijk mogelijk te houden voor leerlingen en de regio. Al voor het huidige schooljaar waren er plannen om gezamenlijk een feestelijke en actieve dag te regelen voor de leerlingen van beide scholen. Beide scholen vinden het van groot belang dat de leerlingen elkaar leren kennen. Daarom werd deze kennismakingsdag georganiseerd. Het was de bedoeling om deze dag al eerder te organiseren, maar door de coronamaatregelen was dit niet mogelijk.

Circa 225 eerstejaars leerlingen van beide scholen kwamen bij elkaar bij voetbalvereniging VV Winsum. Daar werden ze welkom geheten door Tjeerd Nanninga (conrector van Het Hogeland College Winsum) en Jeroen de Munck (afdelingsdirecteur van Terra Winsum), namens het bestuur van beide scholen. Daarna volgde een openingswoord van wethouder Onderwijs, Kristel Rutgers. Verrassend voor de leerlingen was het optreden van de Groninger act Wat Aans! De sfeer zat er toen meteen goed in!

Vervolgens verdeelden de leerlingen zich om een van de twintig workshops te kunnen volgen. Zo waren gemengde groepen van leerlingen van Het Hogeland College en Terra actief in en rond het dorp Winsum. De workshops hadden – passend bij verschillende keuzemogelijkheden in het vmbo-onderwijs – een sportief, groen, culinair en technisch karakter. Zoals kanoën, dierhouderij, bonbons en appeltaart maken, kunstwerken maken en VR-bril en lasergamen. Na een eerste ronde kregen de leerlingen ook nog de mogelijkheid om in een tweede ronde een andere workshop te volgen.

De leerlingen hebben enorm genoten. Na afloop hebben de medewerkers van Het Hogeland College en Terra de dag samen geëvalueerd en met een tevreden gevoel afgesloten. Hier is de intentie uitgesproken om snel een vervolg te geven aan Dé Start!

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: