_BT Clear

Het verhaal van Ewelina Chudzinska

De weg naar werk is voor iedereen anders, iedereen heeft zijn eigen verhaal. Neem het verhaal van Ewelina Chudzinska. De uit Polen afkomstige Ewelina kwam drie jaar geleden via Gemeente Horst aan de Maas in beeld bij NLW Groep en deed op verschillende externe locaties werkervaring op.

_BT Clear

Toen Werkgeversservicepunt Midden-Limburg haar bij Raedts in Venray voorstelde voor de functie van facilitair medewerkster, twijfelde ze geen moment en zei enthousiast ‘ja’. Mede dankzij haar enthousiasme stroomde Ewelina vanuit een ontwikkeltraject bij NLW door naar een functie bij Raedts. Ewelina: “Bij Raedts werd ik hartelijk welkom geheten en zij doen er alles aan om de integratie zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Toegevoegde waarde

Raedts is bij velen bekend als bouwbedrijf, maar richt zich tegenwoordig meer op service, onderhoud, verbouwingen, renovatie en beheer van gebouwen voor professionele opdrachtgevers. Collega Yvette geeft aan: “Ewelina is een leuke collega en een waardevolle toevoeging aan ons team.” De taalbarrière maakt het af en toe lastig voor Ewelina, goed Nederlands leren praten is dan ook een belangrijk doel voor haar.

Om haar op weg te helpen krijgt ze via de gemeente hulp aangeboden in de vorm van een Taalcoach die iedere week langskomt om met haar te oefenen. Ewelina: “Er is een hele goede sfeer bij Raedts, mijn collega’s zijn aardig en helpen me.” Op de vraag wat de wensen en dromen van Ewelina zijn voor de toekomst is ze heel stellig: “Ik hoop hier zo lang mogelijk te blijven!”

Meer informatie?

Ben je na het lezen van dit verhaal nieuwsgierig geworden naar wat NLW Groep voor jou of jouw bedrijf kan betekenen? Of wil je meer weten over het in dienst nemen van iemand met een arbeidsbeperking? Neem dan, geheel vrijblijvend, contact met ons op: 0478 - 552 353 of mobiliteit&[email protected]

_BT Clear

DemenTalent; Nuttig en gewaardeerd werk voor mensen met dementie

DemenTalent is een landelijk project dat mensen met dementie de mogelijkheid biedt vrijwilligerswerk te doen op een plek waar ze iets kunnen bijdragen. Waar ze zich nuttig én gewaardeerd voelen. Dat bezig zijn goed is en intensieve zorg langer op afstand houdt, is een bekend gegeven. Maar mensen die beginnende dementie hebben willen niet in een vroeg stadium naar de zorgboerderij, dat is nog niet aan de orde. Mensen lopen niet graag met te koop met het feit dat er dementie is geconstateerd, dat is toch een stigma wat je krijgt.

_BT Clear

Vanuit de VU in Amsterdam (De Gasterij is hierbij aangesloten) kregen wij de vraag om mee te draaien in een pilot. Los van de begeleiding die de cliënt vanuit de zorg krijgt, krijgt hij ook begeleiding vanuit de organisatie waar hij het vrijwilligerswerk doet. Zorgboerderij Gasterij Bergerbaan in Sevenum is daar een aantal jaren geleden mee gestart om mensen in een voorstadium van dementie naar vrijwilligerswerk te begeleiden. Door omstandigheden, waaronder corona, is dit op een laag pitje komen te staan. In de meeste gevallen zijn de samenwerkingen maar tijdelijk, omdat dementie een verloop heeft. Maar daardoor zijn mensen met dementie niet minder waardevol.

Chantal: “Ik hoor vaak terug dat mensen zich weer nuttig voelen. Het gevoel van eigenwaarde en volwaardig zijn stijgt. Het is deels mantelzorgontlastend als iemand een paar uur per week iets om handen heeft. Je loopt toch tegen vooroordelen over dementie aan. Een ander iets waar men aan kan gaan denken bij vrijwilligerswerk is bijvoorbeeld bij de plaatselijke voetbalclub mee onderhoud gaan doen of in de lokale modezaak mee kleding vouwen of prijzen. Het belangrijkste is toch het mee blijven doen, de waardering krijgen en het zelfvertrouwen.”

“Bij mensen die iets meer veiligheid nodig hebben, is er ook de mogelijkheid om op de zorgboerderij mee te werken, in de moestuin of meehelpen in de oude binnentuin. Ook daarin draait het om het meedoen en de structuur en de beweging die het werk met zich meebrengt. Maar hoe je het ook went of keert, het spinnenweb in het hoofd, de verbindingen, zullen steeds minder worden.”

Voor meer info:

Neem telefonisch contact op met Chantal Versteegen via 06 29 18 46 31 of bezoek www.bergerbaan.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear