_BT Clear

Van aandacht voor elkaar
naar zorgen voor elkaar

Op een andere manier even met iemand sparren, je hart luchten, gezellig kletsen of lekker een potje klagen. Het kan allemaal tijdens het wandelen. Caroline Keizer is er vanuit het jongerenwerk mee begonnen en heeft zo jongeren en haar collega’s geïnspireerd om in deze tijd iets te doen voor een ander als wandelbuddy. Laagdrempelig, persoonlijk en in beweging buiten in de frisse lucht.

_BT Clear

Het lucht op om even met een ‘anoniemere’ persoon te praten over iets dat je meegemaakt hebt. We hebben geen oordeel en geven je inzichten waar je nog niet eerder over nagedacht hebt. Of we verwijzen door naar de juiste plek.

Deze coronaperiode laat ook nieuwe initiatieven of andere manieren van werken ontstaan. Dit doen we natuurlijk niet alleen voor en met jongeren, we zijn er voor iedereen. Mantelzorgers, mensen die moeite hebben om de financiën op orde te houden, gezinnen, initiatiefnemers van activiteiten in de wijk, noem maar op. Samen met de inwoners van Horst aan de Maas maken we de aandacht en zorg voor elkaar nog sterker, want juist zij kennen de mensen in hun eigen wijken en dorpen.

En er komt ook humor bij kijken: “Tijdens een wandeling met een jongere verstapten we ons en kwamen met onze voeten in een slootje terecht. We hebben snel ommekeer gemaakt naar ons kantoor. Onder het genot van een warme kop chocomelk hebben wij ons gesprek afgemaakt, waar de tranen over de wangen rolden toen we terugdachten aan onze wandeling.” Aldus Caroline.


“Vanaf 2014 ben ik dorpsondersteuner in America. Deze functie is ontstaan vanuit de dialoog met het dorp, dat aangaf meer te willen doen met bijvoorbeeld het koppelen van hulpvragen aan hulpaanbod in het dorp. In de aanloop naar deze functie was er veelvuldig contact met de welzijnswerkers van Synthese en dit contact is er nu nog steeds regelmatig”, aldus Hay Mulders, dorpsondersteuner America


Hay is als Americaan bekend met zijn eigen dorp, de inwoners en de structuren die daar zijn. Vanuit Synthese zijn we van mening dat we moeten aansluiten op wat er is, om elkaar te versterken en waar nodig aan te vullen. Laat de mensen doen waar ze goed in zijn, eigen talenten en kwaliteiten benutten en komen ze er niet uit: dan zijn wij er om ze op weg te helpen.

“Naast de individuele hulpvragen van inwoners, ontstaan er in America ook maatschappelijke initiatieven om het dorp levensloopbestendig te maken en bij veel van deze initiatieven komen we op de een of andere manier ook weer de mensen van Synthese tegen. Het is fijn om bij Synthese back-up te ervaren en feedback en advies te krijgen op onze activiteiten in het dorp. Altijd positief en constructief meedenkend.“

Dat ze in gemeente Horst aan de Maas niet stil zitten, zien wij ook bij Synthese. We zien de laatste jaren meer een verschuiving van aandacht voor elkaar naar meer zorg voor (en met) elkaar. Dit zien we bijvoorbeeld terug door de Wei-dorpentour, geïnspireerd door de de film van Ruud Lenssen. De onuitgesproken vraag: “Hadden we als gemeenschap niet wat meer kunnen doen?” hing in de lucht bij de vertoning in Broekhuizenvorst. Door de samenwerking tussen diverse partijen is de dorpentoer tot stand gekomen en is het thema mantelzorg en dementie meer onderdeel geworden van het gesprek van de dag.


“De  naam ‘Synthese’ staat voor verbinding  en ik voel me verbonden me met zoveel betrokken mensen  om me heen. Want ‘Zorgen voor  elkaar, dat doen we samen!’  hier  in Horst aan de Maas!”,  aldus Anja Damhuis, mantelzorgondersteuner

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear