_BT Clear

Neem een time-out als de spanningen te hoog oplopen

De afgelopen coronaperiode heeft ons laten zien dat spanningen thuis bij iedereen kunnen oplopen. Als het te heftig wordt kan het helpen om een pas op de plaats te doen, een ommetje te maken, met iemand te praten over je situatie of advies te vragen over wat wijsheid is om erger te voorkomen. Want oplopende spanningen die niet worden opgelost, kunnen leiden tot geweld achter de voordeur. En daar is wat aan te doen. Neem een time-out!

_BT Clear

Wat is een Time out?

Een time-out is een eerste stap bij het voorkomen van een uitbarsting die kan leiden tot huiselijk geweld en kindermishandeling. We kennen de time-out uit de sport, of in de Tweede kamer, dan heet het bijvoorbeeld het opschorten van de vergadering. Maar we kennen het ook uit ons eigen leven. Iedereen wordt wel eens boos of geïrriteerd. Het helpt als je in die emotie even wegloopt, tot tien telt, gaat sporten of je lievelingsmuziek opzet. Iedereen gaat daar anders mee om. Waar het om gaat is dat je je niet verliest in negatieve gevoelens van boosheid of frustratie maar dat je er afstand van neemt. Oftewel: je neemt even een time-out.

Deel je verhaal, dat lucht op

Een andere manier om van je spanningen af te komen is door erover te praten.

Met een goede vriend of vriendin, een leerkracht op school of door te chatten of te bellen met de Kindertelefoon of Veilig Thuis. Je kunt dan stoom afblazen, dingen op een rijtje zetten en samen kijken we wat mogelijk is om jouw situatie te veranderen. Doe het maar: het lucht op!

 

BEL OF CHAT MET
De kindertelefoon: 0800-0432 (gratis), www.kindertelefoon.nl 

Veilig Thuis: 0800-2000 (gratis), 
www.veiligthuishollandsmidden.nl


_BT Clear

Gratis hulp bij schulden bij de gemeente

“Ik ben Perry, 60 jaar, ik woon in Gouda. Bij mij zijn schulden ontstaan door mijn scheiding. Ik ben mijn vrouw en kind kwijt. Baan kwijt. Allemaal in één keer. Dus ik zat in een diep dal. Hulp zoeken had ik direct moeten doen maar dat deed ik pas 10 jaar na mijn scheiding. Ik zat in een situatie en zocht hulp bij familie. Ik werd keihard aangesproken en toen besefte ik dat ik echt iets moest doen. Toen heb ik professionele hulp gezocht. Familie is voor mij heel belangrijk. Om dan toe te geven dat je zelf in de problemen zit en je ellende op tafel te zetten, dat is best wel zwaar. Maar godzijdank heb ik dat toch gedaan. Toen de hulp er eenmaal was, was het een soort verlichting voor mij. Vanaf toen ging het steeds beter. Ik zou iedereen aanraden om hulp te zoeken en niet te lang te wachten. Het is nooit te laat om hulp te zoeken.”

Wist je dat inwoners met schulden terecht kunnen bij de gemeente? En dat hulp bij schulden gratis is? Wanneer een inwoner zich heeft gemeld bij de gemeente krijgt hij of zij binnen twee werkdagen telefoon van een medewerker van de gemeente Gouda om een afspraak te maken. Die afspraak wordt bevestigd met een brief. Om schuldhulp te krijgen, moet de persoon in Gouda wonen en 18 jaar of ouder zijn. Tijdens de eerste afspraak bekijkt de medewerker van de gemeente samen met de schuldhulpvrager de situatie. Samen bespreken ze wat de beste aanpak van de schulden kan zijn. Kijk voor het hele verhaal van Perry en anderen op  www.gouda-geldpunt.nl. Hier staan ook tips voor geldzaken. Vaak kan je zelf al stappen zetten om je geldzaken op orde te krijgen. Met deze tips zet je een stap in de goede richting.

Ook staat hier hoe je contact op kunt nemen met ervaringscoaches. Dit zijn mensen zoals Perry die je op weg kunnen helpen.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear