Deze pagina wordt mogelijk gemaakt door bedrijven en organisaties uit Gouda e.o.
_BT Clear

Studenten mboRijnland

Maatschappelijke Zorg aan het woord

Je betekent graag iets voor anderen. Zeker als die kwetsbaar zijn en niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Je luistert naar hen en geeft ze persoonlijke aandacht. Dat wil je ook in je beroepsleven gaan doen. Onze derdejaarsstudenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4 (MZ4) en Maatschappelijke Zorg niveau 3/Verzorgende-IG (MZ-VIG) vertellen over hun ervaringen tijdens de opleiding.

“De opleiding Maatschappelijke Zorg is een algemene opleiding. Het leuke daarvan is dat je na de opleiding alle kanten op kan. Bijvoorbeeld gehandicapten-, verslavings-, of ouderenzorg. Tijdens de opleiding krijgen we verschillende vakken aangeboden zoals: ontwikkelingspsychologie, agressietraining, sociaal netwerk, kraamzorg en gehandicaptenzorg. Maar ook de generieke vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen komen aan bod,’’ aldus de derdejaarsstudenten MZ4 en MZ-VIG.

‘’De vakken veranderen iedere acht weken. Hierdoor is het nooit eentonig. De docenten zijn erg betrokken bij het leerproces. Zo blijven we gemotiveerd!’’ vertellen derdejaarsstudenten MZ-VIG Valerie en Patricia. Voor een aantal studenten zijn ervaringen binnen de familiekring de aanleiding geweest om voor deze opleiding te kiezen. Voor andere studenten sprak de doelgroep en het algemene karakter van de opleiding aan. ‘’Waarom deze opleiding mij zo aanspreekt is omdat mijn broertje het syndroom van Down heeft’’, vertelt Joyce (derdejaarsstudent MZ4). Oualid (derdejaarsstudent MZ4) heeft eenzelfde soort ervaring. ‘’Ik heb zelf twee zussen met autisme en een verstandelijke beperking. Hierdoor ben ik deze opleiding gaan volgen.’’

Wat de studenten het leukste vinden aan de opleiding zijn de stage-ervaringen. ‘’Je kunt hier je kennis in de praktijk toepassen en zo zie je ook echt waarvoor je leert. Wij kunnen de opleiding zeker aanraden. Het is ontzettend leuk en leerzaam, je leert veel nieuwe dingen en krijgt de vrijheid om kennis te maken met verschillende doelgroepen binnen de branche.’’

Met dank aan: Mara, Joyce, Robyn, Oualid, Kirsten, Linda, Anouk, Valerie en Patricia

Veel studenten van de opleidingen Maatschappelijke Zorg en Sociaal Werker zoeken én vinden zelf een geschikte stageplek. Desondanks zijn wij altijd op zoek naar nieuwe stageplekken. Denkt u dit aan te kunnen bieden, dan komen wij graag met u in contact via [email protected].

Chatten met de psycholoog

Een online test doen om te kijken of u depressieve klachten heeft? De kans is groot dat u zo’n test weleens heeft gedaan. In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen, zoals depressie of angst. Helemaal sinds het coronavirus is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening, ook wel e-health genoemd, worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn, last ondervinden van angstgevoelens of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen om de klachten te verminderen. Te denken valt aan schrijfopdrachten, ademhalingsoefeningen of een dagboek bijhouden. Soms hoort het bij de behandeling om naast de oefeningen te chatten of te videobellen met de psycholoog voor extra ondersteuning, maar hoe deze contactmomenten eruit zien is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. De patiënt werkt dan niet alleen online aan zijn klachten, maar spreekt de psycholoog daarnaast nog in persoon. Tegenwoordig is het ook mogelijk om met een tablet of mobiele telefoon een e-health cursus te doen. Voor autisme patiënten bestaat er zelfs een digitale coach in de vorm van een app die helpt bij moeilijke situaties op school, op de werkvloer en in het openbaar vervoer.

Under construction

Hoewel e-health al vanaf eind jaren ’90 bestaat, is het voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. De afgelopen periode heeft e-health een grote ontwikkeling doorgemaakt. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) gelooft in de voordelen en de noodzaak van e-health, maar wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Omdat ze hun patiënt niet in persoon zien, lopen psychologen informatie mis die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal of intonatie.

Groot aanbod

E-health kan voor veel mensen een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy, behandeltijd en kosten. Denkt u dat online hulpverlening een manier kan zijn om uw psychische klachten te verhelpen? Informeer u dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. De huisarts is een betrouwbare partij die u kan adviseren over e-health oplossingen die passen bij uw klachten en uw financiële situatie.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear