Het oude normaal

Nog niet zo lang geleden was het in Nederland heel normaal dat iedereen thuis bleef wonen. We zorgden zelf voor onze ouderen en zieken. Voor oma Stien die steeds vaker moeite had haar huis te vinden, deden we de boodschappen of hadden we een slaapkamer over. Als Henk weer eens verwarde taal uitsloeg, was er altijd iemand uit de straat die hem begreep en een luisterend oor bood. Dat zijn we steeds minder normaal gaan vinden. Veel mensen kennen Henk en oma Stien niet meer.

_BT Clear

Oud en nieuw normaal

Veel van onze ouderen en zieken zijn in tehuizen gaan wonen. Die tehuizen liggen vaak in het bos of aan de randen van dorpen en steden. Een beetje uit het zicht. Er wordt daar goed voor onze ouderen en zieken gezorgd. Maar dat kost steeds meer geld. En vaak zijn er niet genoeg mensen die in de zorg kunnen/willen werken. Bovendien willen oma Stien en Henk vaak het liefst een eigen huisje in een buurt. Daardoor komen en blijven er nu steeds meer ouderen en zieken in de wijk wonen. Dit is het nieuwe, of eigenlijk het oude normaal.

Hoe spreek je iemand aan?

En daarom zien we in onze woonomgeving steeds vaker mensen waarover we ons misschien zorgen maken of mensen die gedrag vertonen dat we niet direct begrijpen. Het kan best moeilijk zijn om zo iemand aan te spreken. Zeker wanneer iemand zich plotseling anders gedraagt dan u gewend bent. Wist u dat er trainingen zijn waarin u leert om in gesprek te gaan met iemand met psychische problemen?

“Laatst vertelde iemand me op de voetbalclub dat hij geen zin meer had in het leven. Ik wist niet wat ik ermee moest.”

“In mijn werk kom ik regelmatig mensen tegen die voor mij onbegrijpelijke keuzes maken. Die wil ik snappen.”

Trainingen en bijeenkomsten

Stichting MEE en Pro persona Connect verzorgen verschillende cursussen over dit onbegrepen gedrag in onze gemeente. U leert er hoe u het gesprek kunt aangaan met iemand die (beginnende) psychische problemen heeft. Of wat u kunt doen wanneer iemand in een crisis verkeert. Daardoor kunt echt het verschil maken.

Voor informatie kunt u terecht:
Mee: www.meegeldersepoort.nl
Pro Persona Connect: www.propersonaconnect.nl
Bij dementie van een naaste is er het Alzheimercafé: www.alzheimer-nederland.nl

“Ik word bang als ik mensen op straat zie lopen die vreemd doen. Ik weet dan niet wat ik moet doen.”

Heeft u vragen?

Wonen er in uw wijk mensen met psychische problemen en heeft u daar vragen over? Stel uw vraag dan. Bijvoorbeeld aan het Sociaal Team. Kijk op www.bergendal.nl/sociaalteam of bel 024 7516 520 op maandag t/m donderdag van 9.00 tot 14.30 uur. Op vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur.

_BT Clear

Nieuw: ‘Kennisloket Thuis in Blijvende Zorg’

_BT Clear

Coöperatie VGZ en de gemeente Berg en Dal zijn een samenwerking gestart. Het doel is om ouderen beter te begeleiden in hun zoektocht naar passende, blijvende zorg. Dat kan via het ‘Kennisloket Thuis in blijvende zorg’.

Ouderen wonen langer thuis. Als het nodig is krijgen zij zorg en ondersteuning vanuit:

  • de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) via de gemeente
  • de Zorgverzekeringswet (Zvw)
  • de Wet langdurige zorg (Wlz)

Advies over mogelijkheden

Heeft u als oudere meer zorg en ondersteuning nodig dan gemeente (Wmo) en Zorgverzekeringswet kunnen bieden? Dan komt de zorg vanuit de Wet langdurige zorg in beeld. Het Kennisloket adviseert u welke zorg en ondersteuning mogelijk zijn en hoe u die kunt regelen. U kunt ook het thuis wonen of in een zorginstelling wonen bespreken. Als het nodig is overleggen de medewerkers van het Kennisloket met de gemeente. Uiteraard is dit altijd met uw toestemming.

_BT Clear

Gratis service

Het Kennisloket is een gratis service. Ook voor mensen die niet bij VGZ verzekerd zijn. Denkt u dat u meer zorg nodig heeft of bent u benieuwd naar zorgmogelijkheden in de toekomst? Bel het Kennisloket 088 -131 16 57 of kijk op www.vgz-zorgkantoren.nl/kennisloket.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear