_BT Clear

De initiatiefnemers van de Voedseltuin Groesbeek: van links naar rechts, Wopke Veenstra, Remco Vogel en Jean Paul van Kuijk

Gezond en gezellig,

een Voedseltuin in Groesbeek

Een grote gezamenlijke moestuin beginnen met fruit en groente voor de Voedselbank en voor de vrijwilligers. Dat was het streven van de stichting Voedseltuin Groesbeek. De vrijwilligers van de stichting waren al langere tijd op zoek naar een geschikte plek. En dankzij wethouder Irma van de Scheur is die er nu. Aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek. In elk geval de komende 3 jaar mag de stichting daar van de gemeente aan de slag.

Bij het voedsel dat winkels doneren aan de Voedselbank Groesbeek en omstreken zit weinig verse groente en fruit. Dit wordt nu aangevuld door Kringloopwinkel Sint Michael die groente en fruit koopt. Maar met de Voedseltuin kan de voedselbank binnenkort zelf verse producten uit de eigen omgeving aanbieden. Daarnaast biedt de Voedseltuin straks gezond en gezellig werk aan vrijwilligers.

Voor iedereen die samen wil tuinieren

“De Voedseltuin is er voor iedereen die het gezellig vindt om samen met anderen te tuinieren”, zegt Wopke Veenstra. Hij is voorzitter van de Voedselbank Groesbeek en initiatiefnemer van de Voedseltuin. “Of u nu wel of geen ‘groene vingers’ heeft. Want u kunt het bij ons ook leren.

Een ervaren vrijwilliger gaat tijdens de openingstijden de vrijwilligers begeleiden en advies geven. We willen in het seizoen ook een paar avonden open zijn voor mensen die overdag werken. En we gaan dit voorjaar gratis cursussen geven aan de vrijwilligers. Heeft u al ervaring met een groentetuin? Dan bent u natuurlijk ook van harte welkom om anderen te begeleiden of zelf wat werkzaamheden uit te voeren.”

Iedereen die interesse heeft kan zich nu al aanmelden via [email protected]. De stichting houdt u dan op de hoogte van de vorderingen én u kunt eventueel al meehelpen met de opstart.

Ondersteuning van Voedselbank en gemeente

De Voedselbank en de gemeente betalen ieder een deel van de opstartkosten van de Voedseltuin. Met het geld maken ze de grond klaar voor de teelt, leggen ze voorzieningen aan en kopen ze gereedschap, materiaal en natuurlijk zaai en pootgoed.

Dementievriendelijke

gemeente

In onze gemeente wonen ongeveer 800 mensen met dementie. Dat aantal gaat de komende 20 jaar verdubbelen. De stichting Dementievriendelijk Berg en Dal gaat kennis over dementie delen en ervoor zorgen dat dementie uit de taboesfeer komt. Zodat mensen met dementie beter begrepen worden. En kunnen blijven deelnemen aan de activiteiten die ze altijd al deden.

Het aantal mensen met dementie ligt waarschijnlijk hoger dan het aantal dat hierboven wordt genoemd. Het duurt namelijk vaak een tijdje voor mensen die last hebben van geheugenverlies of ‘vaker iets vergeten’ zich laten onderzoeken. De diagnose dementie wordt daardoor vaak pas later gesteld.

Taboe

Mensen met dementie en hun partners en/of mantelzorgers vinden het nog steeds heel lastig om open te zijn over de ziekte. Ligt er een taboe op het hebben van dementie of het praten daarover? Dan kan dat ervoor zorgen dat de omgeving niet begrijpt wat er aan de hand is. De omgeving kan daardoor niet goed steun bieden. De meeste mensen met dementie wonen thuis en doen nog zoveel mogelijk mee in het dagelijkse leven.

Acceptatie

Het gaat de stichting Dementievriendelijk Berg en Dal niet om het verzorgen, maar om het accepteren van mensen met dementie. Zo kunnen ze deel blijven nemen aan activiteiten die ze altijd al deden. De stichting wil informatie over dementie verspreiden. En het ongemak dat er ontstaat in de buurt/samenleving over dementie bespreekbaar maken. Het gaat de stichting vooral om de omgeving van de betrokken. De buren, maar ook de deelnemers en vrijwilligers van het verenigingsleven, personeel in winkels, enzovoort.

Andere kijk op dementie

Het taboe verkleinen en kennis over dementie vergroten zijn kerndoelen van de stichting. Die doelen wil de stichting bereiken door voorlichting, trainingen en cursussen te geven. Ook staan er regelmatig kleine artikelen in de huis-aan-hu

Wilt u meehelpen aan een dementievriendelijk Berg en Dal?

Wilt u ook iets doen voor een dementievriendelijk Berg en Dal? Bekijk de informatie op www.dementievriendelijkbergendal.nl, mail naar [email protected] of bel naar Mirjam Weima via telefoonnummer 06 – 29 41 41 33.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear