Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid werden meer dan 200 jaar geleden opgericht. Het doel was armen, bedelaars en landlopers uit de grote steden een kans te geven op een beter bestaan. In totaal vertrokken er meer dan 100.000 mensen naar Drenthe. Eerst vrijwillig, daarna gedwongen. Een bijzonder verhaal waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn in onder andere Veenhuizen en Frederiksoord.

Luistertocht door het Pauperparadijs

Suzanna Jansen, schrijfster van de bestseller ‘Het pauperparadijs’, neemt je mee door de bijzondere geschiedenis van het voormalige kolonie- en gevangenisdorp Veenhuizen. De luistertocht is een indrukwekkende tijdreis die je al wandelend of fietsend langs plekken uit haar boek brengt. Je haalt de route en de audioguide bij het Gevangenismuseum.

Ook leuk voor kleine boefjes!

Met je (klein)kinderen naar de Koloniën van Weldadigheid? Dan is een bezoek aan het Gevangenismuseum in Veenhuizen zeker een aanrader. Iemand in de boeien slaan, een gevangeniscel van binnen bekijken of een rondrit maken in de boevenbus. Eén ding is zeker; van begin tot eind zijn ze geboeid. Maar ook in Museum de Proefkolonie in Frederiksoord vervelen ze zich geen moment. Hier kunnen ze onder andere digitaal leren weven en ervaren ze hoe het is om boter te karnen.

Meer verhalen uit de Koloniën van Weldadigheid vind je op: drenthe.nl/kolonieverhalen

5x doen in de Koloniën van Weldadigheid

  • Museum de Proefkolonie in Frederiksoord
    Ontdek de oorsprong van onze verzorgingsstaat tijdens een multimediale tijdreis.
  • Gevangenismuseum Veenhuizen
    Leer alles over de geschiedenis van Veenhuizen. De lange reis ernaartoe, het bijzondere kolonielandschap en het zware werk dat verricht werd.
  • Kolonie Express
    Volg onder leiding van een gids het gedachtegoed van Generaal Johannes van den Bosch in een elektrische Kolonie Express.
  • Virtual Reality Experience Willemsoord
    Maak een virtuele tijdreis naar Willemsoord in 1825.
  • Kolonietram Frederiksoord
    Verken Frederiksoord met de Kolonietram. De tour van een uur brengt je langs o.a. koloniehuisjes, de Bosbouwschool, het koloniekerkje en Huis Westerbeek.

Veen

Al vroeg ontdekten de Drenten dat gedroogd veen een uitstekende brandstof is. Dit ‘bruine goud’ bracht dan ook welvaart naar Drenthe. Er ontstonden nieuwe dorpen en steden waar veenarbeiders en rijke kooplieden zich vestigden. De typische kanaaldorpen kom je vandaag de dag nog tegen.

Leven in het veen

Bezoek de bakker, de smid en de molenaar. Pak de veentrein naar een echte turfafgraving en vaar mee op een turfschip. In het Veenpark ontdek je de historie van het veen en is het alsof je even terug gaat in de tijd.
Veenpark.nl

Van Gogh in Drenthe

Het Drentse veen was een inspiratiebron voor één van de beroemdste schilders ter wereld. Vincent van Gogh verbleef drie maanden in Drenthe om het leven van boeren en veenarbeiders vast te leggen. Eerst in Hoogeveen, later in Veenoord/Nieuw-Amsterdam. Daar woonde en werkte hij in wat nu het Van Gogh Huis is. Zijn kamer is nog steeds toegankelijk voor publiek en geeft je een uniek inkijkje in het leven van de schilder.
Vangogh-drenthe.nl

Meer verhalen uit het veen vind je op: drenthe.nl/veenverhalen

_BT Clear

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear