BOUKE

partner van Marian met hersenziekte

In 2009 is bij Bouke’s vrouw Marian de hersenziekte MSA vast gesteld. De afgelopen jaren verloopt de ziekte steeds progressiever. Dit betekent dat Bouke steeds meer moet bijspringen, zeker nu Marian richting een rolstoel gaat. In 2014 besefte Bouke voor het eerst dat hij mantelzorger was. Werk en de zorgtaken thuis waren haast niet meer te combineren. In 2015 ging Bouke met vervroegd pensioen. Dit is wanneer hij in aanraking kwam met Vivera en de mantelzorgconsulent. Bouke: “Het is even wennen, want ja, vreemde mensen over de vloer. Maar aan de andere kant, dan sta je er ook niet meer alleen voor. En dat is een goede stap.”

Vivera mantelzorgconsulent Natascha: “Als consulent mantelzorg heb ik Bouke leren kennen bij één van de mantelzorgbijeenkomsten die binnen Zwijndrecht worden georganiseerd. Bouke en zijn vrouw Marian hebben beiden een positieve instelling en een goed netwerk om zich heen. Samen hebben ze de thuiszorg goed georganiseerd door zorgafspraken te maken met een organisatie die past bij hun situatie. De thuiszorgorganisatie probeert waar mogelijk rekening te houden met hun persoonlijke vraag. Op dit moment heeft Bouke geen directe ondersteuningsvraag voor mij als consulent. Wel vindt hij het prettig dat hij af en toe kan mailen en zo zijn eventuele zorgen en vragen kan delen. Het idee dat hij contact op kan nemen, vindt hij prettig. Hij ontvangt de uitnodigingen voor bijeenkomsten en het mantelzorgmagazine. Hij heeft nu geen behoefte om regelmatig deel te nemen aan activiteiten, maar komt wel graag naar bijvoorbeeld de high tea die de gemeente verzorgt rond de dag van de mantelzorg. Erkennen dat hij mantelzorger is en af en toe contact met mantelzorgers zijn voor hem nu voldoende.”

_BT Clear

JOHAN EN ELS

_BT Clear

hebben een zus met psychische problemen en een moeder met MS

In de gezinssituatie van Els en Johan is er zorg voor hun moeder en voor hun zus. Johan en Els hebben een zus met psychische problemen. Deze problemen zijn zo groot dat zij niet meer bij hen kan wonen. Voor haar zorgen op de momenten dat ze er wel is, brengt verantwoordelijkheden met zich mee die Johan en Els samen delen. Het is met name de constante zorgen om hun zus wat zij zwaar vinden - ook wanneer zij er niet is. De moeder van Johan en Els heeft MS. Met zijn drieën en met begeleiding van de mantelzorgconsulenten en andere professionals werken zij aan structuur en ontspanning. Els: “Het is heel belangrijk om over je gevoelens te praten. Dan weten anderen er ook van. En dan voel je je minder alleen.”

Vivera mantelzorgconsulent Natascha: “De moeder van Johan en Els heeft enkele jaren geleden ondersteuning gehad van MEE. Een tijdje terug zijn we gestart met activiteiten voor jonge mantelzorgers en hebben we iedereen gevraagd of ze jongeren kennen die extra zorg hebben voor iemand uit hun directe omgeving en of het hen leuk leek eens op stap te gaan. Johan en Els hebben direct enthousiast gereageerd op de uitnodiging om te gaan bowlen inclusief eten en drinken. Door mee te doen aan de activiteiten hebben ze andere jonge mantelzorgers ontmoet die ook te maken hebben met een zorgsituatie thuis. Samen lol hebben, ervaringen uitwisselen en contact houden geeft het gevoel dat je er niet alleen voor hoeft te staan en dat je niet de enige bent bij wie het thuis anders gaat dan anders – en dat is belangrijk.“

Herkent u uzelf of iemand uit uw omgeving in het verhaal van Ria, Bouke of Johan en Els? Neem dan contact op met het Vivera wijkteam en vraag naar de mantelzorgconsulent (078 – 770 87 87 of [email protected]). Verder in deze krant leest u meer over wat wij voor u kunnen betekenen.

_BT Clear