Werken en mantelzorg: een pittige combinatie!

De combinatie van werk en zorg is voor veel mensen lastig. Het kost veel energie en taken en tijd overlappen elkaar soms. Of je nu vader bent van een kind met een verstandelijke beperking; je moeder terminaal ziek is of je broer een psychiatrische stoornis heeft; Wanneer je werk met mantelzorg moet combineren is dat pittig. Soms wordt deze combinatie te zwaar waardoor er andere keuzes gemaakt (moeten) worden.

_BT Clear

“Ik was teammanager en had een leuke baan. Door de MS kreeg mijn vrouw meer beperkingen. Ik heb toen zelf de keuze gemaakt een andere functie binnen het bedrijf te zoeken. Op dat moment heb ik met mijn leidinggevende afspraken gemaakt hoe ik de zorg kon combineren met mijn werk. “
Tegelijkertijd is het vaak ook heel waardevol om eigen, zinvolle bezigheden te hebben buiten de mantelzorg om.

“Twee van mijn kinderen hebben ADHD. Dat vraagt veel energie. Toch vind ik het fijn om naar mijn werk in de thuiszorg te gaan. Daar ben ik Anneke en even geen mantelzorger”.
45% van de werkende mantelzorgers ervaart een hoge drempel om de situatie bespreekbaar te maken. Enkele valkuilen en tips voor werkende mantelzorgers: 

_BT Clear

Valkuil 1: ‘Ik houd werk en privé liever gescheiden’
Soms kan dit prima, soms heeft de privésituatie invloed op het werk. Wanneer men van de situatie weet, is er vaak meer begrip.
TIP: Wacht niet totdat het teveel wordt. Maak de situatie bespreekbaar en zoek samen, eventueel met ondersteuning, naar oplossingen.

Valkuil 2: ‘Mijn collega’s staan al onder druk, ik wil hen niet nog meer belasten’
Uit onderzoek blijkt dat 92% van de collega’s aangeeft wel wat over te kunnen nemen. Vul niet teveel in voor anderen, maar ga het gesprek aan.
TIP: Maak het bespreekbaar. Er is meer mogelijk dan je denkt.

“Ik vind het zwaar om de avonden te werken, dan is mijn energie op. Een collega neemt mijn werk ‘s avonds over. Andere klussen kan ik overdag voor haar doen.”

Valkuil 3: ‘Ik kan zowel mijn werk als mijn zorgtaken het beste zelf doen’
Mantelzorgtaken komen bovenop alle andere activiteiten. Voor je het weet is de ruimte in je agenda opgeslokt en blijft er weinig tijd over voor jezelf. Daarbij komt dat ‘nee zeggen’ en ‘grenzen bepalen’ niet meevalt. Toch zijn dit belangrijke voorwaarden om de zorgtaken vol te kunnen houden. 
TIP: Zorg dat iemand anders de (zorg)taken af en toe over kan nemen. Doe de dingen die jij leuk vindt en waar jij energie van krijgt. Dat is beter voor jou en voor de persoon voor wie je zorgt.

Valkuil 4: ‘Ik maak het wel bespreekbaar als ik het echt niet meer aankan’
Dit is de grootste valkuil van mantelzorgers. Als je wacht tot je zwaar- of overbelast bent, duurt het een hele tijd voor je je weer fit voelt. Ook je collega’s en leidinggevende zien je liever fit op de werkvloer, dan ziek thuis.
“Achteraf hebben vrienden mij al eerder gewaarschuwd dat het niet goed ging. Ik ben toch doorgegaan en ben nu overspannen thuis”.
TIP: Maak zorgtaken op tijd bespreekbaar. Als je een disbalans ervaart, trek aan de bel!

Valkuil 5:‘Als ze weten dat ik mantelzorger ben, heeft dat negatieve gevolgen’
Een begrijpelijke angst in tijden van economische onzekerheid. Maar werkgevers waarderen werknemers die openheid, verantwoordelijkheid en loyaliteit tonen.
TIP:Kom zelf met ideeën. Door inzet te tonen in een goede oplossing voor beide partijen.

Meer informatie is te vinden op www.werkenmantelzorg.nl en www.mezzo.nl. Ook kan het goed zijn er eens met familie of een goede vriend te praten. Vind u het spannend? Of bespreekt u uw situatie liever met een professional? Neem dan contact op met het Vivera wijkteam 078 – 770 87 87 of [email protected].

_BT Clear