Respijt

(= overnemen van taken en/of begeleiding zodat de mantelzorger tijd heeft voor andere bezigheden)

Voor mantelzorgers is het soms lastig om aan te geven dat men meer tijd nodig heeft om te ontspannen, zaken te regelen of tijd vrij te maken voor andere mensen.  Het is goed om af en toe even stil te staan “Hoe gaat het eigenlijk met mij/ met ons?” Het kan helpen om er met een goede vriend, familielid of consulent over te praten. Met elkaar kan je onderzoeken waar je behoefte aan hebt. Het zorgt ervoor dat de mantelzorger in balans blijft of bij (dreigende) overbelasting weer in balans komt. Er komt ruimte voor andere keuzes en mogelijk kan energie worden opgeladen. Zo kunnen mantelzorgers de zorg en ondersteuning die zij bieden goed volhouden en raken ze minder snel overbelast.

Respijt kan op vele manieren worden georganiseerd. Hierbij valt te denken aan vrijwilligers, professionele zorg en ondersteuning uit het eigen netwerk. Met mensen uit uw omgeving of met hulp van een professional, zoals een mantelzorgconsulent, kan gekeken worden naar wat past bij uw situatie. Er kan advies gegeven worden als het gaat om het vragen van hulp en het geven van informatie en bemiddeling naar diverse organisaties. Lijkt het u fijn hier een keer over door te praten? Neem dan contact op met het Vivera wijkteam en vraag naar de mantelzorgconsulent.

“Ik vind het prettig als ik dagelijks mijn man kan helpen bij het douchen en aankleden, nu hij dit zelf niet meer kan. Hierdoor heb ik geen tijd om de voortuin op te knappen. Ik zou hier graag bij geholpen worden”.

“Ik wil graag een keer een paar dagen op vakantie. Hoe ga ik de zorg voor mijn vrouw goed regelen?”

ZORGEN MOET JE DOEN NIET MAKEN

“Nu mijn man klaar is met de revalidatie, gaat hij 2 dagen in de week naar de dagactiviteiten. Hierdoor heb ik mijn handen vrij  om het huishouden te doen, met mijn moeder af te spreken en een boek te lezen.”

Gratis ondersteuning vanuit de Gemeente Zwijndrecht
De gemeente Zwijndrecht ontwikkelde in samenwerking met verschillende organisaties drie initiatieven die antwoord kunnen geven op het tijdelijk overdragen van zorg. De gemeente biedt financiële ondersteuning aan mantelzorgers.

Een van de ondersteuningsmogelijkheden is ZorgMies. Deze organisatie biedt een luisterend oor en ondersteuning bij het overnemen van de taken van de vaste mantelzorger. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan licht huishoudelijk werk of een klusje om en rond huis.

De tweede organisatie is Swinhove Groep. Swinhove biedt voor inwoners van Zwijndrecht van 55 jaar of ouder met een zorgbehoefte (lichamelijk en/ of psychogeriatrie) logeeropvang aan. Bijvoorbeeld om als mantelzorger tijdens een vakantie of om een weekend tot rust te kunnen komen.
De derde organisatie is de Ondersteuningsboulevard. Dit betreft een kleinschalig project die mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding of ondersteuning biedt. Om de mantelzorger te ontlasten bestaat de mogelijkheid voor naschoolse opvang voor jongeren van 6 – 20 jaar met een licht verstandelijk beperkt vermogen.

De derde mogelijkheid is dat er vanuit het kleinschalig ondersteuningsproject ‘de Ondersteuningsboulevard’ mogelijkheid geboden wordt voor buitenschoolse opvang voor 6 tot 20 jarige jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Uiteraard is dit een kleine greep uit de mogelijkheden. Voor vragen of het onderzoeken van de mogelijkheden, neemt u contact op met de mantelzorgconsulenten van het Vivera wijkteam.

Wethouder Jolanda de Witte (Zorg en welzijn): ‘’Je kiest er vaak niet voor om mantelzorger te zijn maar het overkomt je. Mantelzorger zijn begint vaak heel vanzelfsprekend en kan veel voldoening geven. De zorg kan echter zwaar zijn, loodzwaar. Op diverse manieren proberen we mantelzorgers in Zwijndrecht te ondersteunen. Met de voorziening ‘’respijtzorg’’ bieden we mantelzorgers een moment van rust. Tijd voor zichzelf, om er even tussen uit te gaan, terwijl de zorg voor hun naasten door professionals wordt opgenomen.’’

_BT Clear