Deze pagina wordt mogelijk gemaakt door bedrijven en organisaties uit Zaanstad e.o.

_BT Clear

Buurtcirkels:

gezelligheid én elkaar helpen


Een keer samen de buurt ontdekken of samen met iemand de post openen. Een Buurtcirkel bestaat uit een groep wijkbewoners die elkaar ondersteunen bij zulke vragen. Dat is niet alleen gezellig, zo behoudt iedereen ook zijn zelfstandigheid. Professionele hulp is dan niet (altijd) meer nodig. In Zaanstad zijn op dit moment twee Buurtcirkels van zorgorganisatie Odion actief. Roel begon bij Buurtcirkel Wormerveer als deelnemer, werd later vrijwilliger en is nu een bekend gezicht bij het Zaans Autisme Loket.


De Buurtcirkel leek Roel een mooie manier om beter met mensen te leren omgaan. “Omdat ik autistisch ben, kan ik soms vrij direct zijn. Ik bedoel de dingen niet altijd zoals ik ze zeg. In mijn werk heb ik daar wel eens last van.” Het eerste jaar leerde Roel vooral om rekening te houden met anderen en meer geduld te hebben. “Daarna merkte ik dat ik weinig meer leerde als deelnemer. Toen bleek dat onze vrijwilliger niet meer beschikbaar zou zijn, heb ik gevraagd of ik die taak mocht overnemen.”

Wegwijs maken en samenbrengen

De vrijwilliger is het aanspreekpunt voor de groep. Hij of zij woont in dezelfde buurt en maakt de groepsleden zo nodig wegwijs. Roel brengt bijvoorbeeld deelnemers samen die elkaar kunnen helpen. Daar leert hij op zijn beurt veel van: “Bijvoorbeeld hoe ik mensen op een goede manier kan motiveren en aanspreken. Dat gaat nog niet altijd goed, maar dat kan ik dan met onze coach bepraten. Het is fijn dat zij achter me staat.”

Coach voor lastige momenten

Naast een vaste vrijwilliger, is er namelijk een coach die ingeroepen kan worden. “We hebben een periode meegemaakt waarin een van de groepsleden depressief was”, vertelt Roel. “Die persoon moest worden opgenomen, maar er was een wachtlijst bij de instelling. Vanuit de Buurtcirkel kwam toen het voorstel om op vaste tijden langs te gaan voor een kopje koffie en een praatje. Zo konden we de periode tot aan de opname overbruggen. Dat was wel pittig. Het was fijn om toen een coach te hebben met wie we konden praten.”

Vrijwilliger gezocht

Nu is ook Roel op zijn beurt klaar om verder te gaan. Hij heeft aansluiting gevonden bij het Zaans Autisme Loket. Buurtcirkel Wormerveer is daarom op zoek naar een nieuwe vrijwilliger. Iets voor jou? Of wil je lid worden van een Odion Buurtcirkel? Lees meer op www.odion.nl/buurtcirkels.

“Krachten bundelen voor de zorg”


Mede dankzij het aanpassingsvermogen van studenten en de ongekende inzet van de docenten, zal het overgrote deel van de verzorgende IG studenten van het Regio College dit jaar hun diploma halen. Een geweldige prestatie, vindt Martijn Kool, directeur Zorg, Welzijn en Sport. Toch blijft er werk aan de winkel voor de zorgsector in zijn geheel, want zoals Kool verwacht zal het personeelstekort ook na de coronacrisis aanhouden.


Enthousiast

Om het structurele tekort in de zorg tegen te gaan, is omscholing een belangrijk deel van de oplossing. Niet voor niets is er dit jaar 37 miljoen gereserveerd voor het omscholen van mensen naar sectoren waar groot personeelstekort is. “De verwachting is dat er straks veel beweging is op de arbeidsmarkt. Het is aan ons als regionaal opleidingencentrum, grote zorginstellingen en andere betrokken partners in Zaanstad en omgeving om onze krachten te bundelen om jongeren én volwassenen enthousiast te krijgen voor de zorg”, vertelt Kool. “Dat betekent bijvoorbeeld de opleiding in een modern jasje steken en geschikte stageplekken creëren voor studenten om belangrijke werkervaring op te doen.”

Maatwerk

Maatwerk is daarbij het sleutelwoord, vindt de directeur. Zeker als het om zij-instromers gaat. Dat zijn doorgaans werknemers uit een ander werkveld of oud-verzorgenden. “Het is de mbo-sector goed gelukt om binnen de beperkingen van de coronamaatregelen nog steeds onderwijs aan te blijven bieden, ook binnen het fysieke praktijkgedeelte”, licht Kool toe. “Die ervaring kunnen we gebruiken om zorgprogramma’s op maat te maken, waarmee we mensen klaar kunnen stomen voor de zorg.” De verhalen van volwassenen die zich op latere leeftijd laten omscholen naar een functie in de zorg, klinken hem niet onbekend in de oren. Integendeel. “Er zijn binnen de zorg en welzijn veel mogelijkheden om zo snel mogelijk aan de slag te gaan, zoals vrijstellingen van bepaalde vakken. Onze begeleiders stemmen dat samen met omscholers af.”

Meer informatie?

Het Regio College is een regionaal opleidingencentrum met locaties in onder andere Zaanstad, Purmerend en Zaandam. Het Regio College kenmerkt zich door de persoonlijke aandacht voor de studenten en het ruime opleidingsaanbod. Meer weten? Kijk voor meer informatie op www.regiocollege.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:



_BT Clear