Geldzorgen of schulden?


Vraag op tijd hulp!

Voor veel huishoudens heeft de coronacrisis grote financiële gevolgen. Veel mensen zijn hun inkomen kwijtgeraakt, zoals zelfstandig ondernemers en jongeren. Mensen die al moeite hadden om de eindjes financieel aan elkaar te knopen en weinig buffers hadden hebben het nu extra moeilijk. Het is een onzekere periode.


_BT Clear

Wees er op tijd bij

Wist u dat het gemiddeld vijf jaar duurt voordat mensen hulp zoeken? In die tijd stapelen de schulden zich op. En voor u het weet krijgt u te maken met ingrijpende gevolgen, zoals afsluiting van energie of water. Geldzorgen leggen een enorme druk op het (gezins)leven. Mensen slapen slecht, raken sociaal geïsoleerd en hebben continu last van stress. Met als gevolg fysieke en mentale problemen waardoor zij in een neerwaartse spiraal terecht komen.

Schaamte

Een belangrijke reden waarom mensen niet snel aan de bel trekken bij geldproblemen is schaamte. Er rust nog steeds een taboe op het onderwerp. Zelfs al is het dagelijks in het nieuws dat door corona mensen in de financiële problemen komen, niemand loopt graag te koop met zijn of haar schulden. Weet: u bent niet alleen. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft geldzorgen. De eerste stap is openheid van zaken geven. Iemand in vertrouwen nemen. Dit vraagt moed. Maar praten over schulden is de eerste stap naar een oplossing.

Kom jij er uit?

Dat was ook de ervaring van Rainier Laekat uit Wormerveer. Hij zag zijn droom, zijn succesvolle jonge bedrijf Rai Entertainment, door corona in rook opgaan. Inkomsten verdampten, lasten bleven, schulden ontstonden. Zijn les: “Vertel op tijd hoe het gaat. Ik deed dat niet. Uiteindelijk toonde ik kwetsbaarheid. Dat was nodig en goed, weet ik nu.” Rainier was één van de gezichten van de campagne ‘Kom jij eruit’, waarmee we in Zaanstad het taboe op schulden willen doorbreken.

Gratis hulp en advies

Kunt u uw rekeningen niet meer betalen? Krijgt u post van een incassobureau? Heeft u geen geld meer om eten te kopen of uw huur of hypotheek te betalen? Kunt u als ondernemer uw schuldeisers niet meer betalen? U staat er niet alleen voor! Sociale Wijkteams, bewindvoerders en de gemeente werken samen om u te helpen. Deze hulp is gratis. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Ook als u een vast inkomen of eigen woning of onderneming heeft, maar door omstandigheden (tijdelijk) niet rond kunt komen.

Sociaal Wijkteam

Voor vragen over geldzaken of voor hulp bij schulden kunt u terecht bij het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt. Samen met u bekijken zij wat in uw persoonlijke situatie een goede oplossing is. Zoals budget coaching of -beheer. Dan krijgt u tijdelijk hulp van een professional of een vrijwilliger bij uw geldzaken. Soms is dat al voldoende om uw financiën weer op orde te krijgen en te houden. Of misschien komt u in aanmerking voor schulddienstverlening van de gemeente. Het Sociaal Wijkteam helpt u dan om de aanvraag voor te bereiden. Zij weten ook welke extra voorzieningen er zijn waar u en uw kinderen gebruik van kunnen maken.

Kijk voor het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt op www.swtzaanstad.nl.

Extra’s voor een krappe beurs

Hebt u een laag inkomen? Dan zijn er allerlei voorzieningen waar u misschien gebruik van kunt maken. U vindt ze op www.geldwijzer.zaanstad.nl. Er wordt vaak gedacht dat dit alleen is voor mensen met een uitkering. Dat is niet zo. De regelingen zijn er voor mensen of gezinnen met een laag inkomen, of dit nu uit een uitkering is of uit werk. Dus hebt u moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan is deze website ook voor u interessant.

Meedoen Zaanstad en andere regelingen voor jeugd

Niet mee kunnen op schoolreisje, geen geld voor sportclub of musical-les, geen laptop voor thuisonderwijs. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren, ondanks hun thuissituatie met weinig inkomen, gewoon kunnen meedoen. Er zijn regelingen die dit mogelijk maken, zoals Meedoen Zaanstad. Op www.samenvoorallekinderen.nl vindt u ze allemaal op een rijtje.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:



_BT Clear