_BT Clear

Inwoners met schulden snel weer op het juiste spoor

Zit je (langdurig) in de schulden, heb je geen inkomen en weet je niet meer hoe je de eindjes aan elkaar moet knopen? De gemeente Weststellingwerf vindt het van groot belang om mensen met financiële problemen op het goede spoor te zetten.

Erik van Putten, preventiemedewerker schulden, vertelt erover: “we kijken of er al trajecten lopen binnen een gebiedsteam. Of dat ze op andere wijze bekend zijn binnen de gemeente. Wanneer we starten, maken we een inschatting op het gebied van zelfredzaamheid en inventariseren we de financiële problematiek en de aard en oorzaak daarvan. Heel belangrijk is het om te ontdekken of de problematiek tijdelijk of structureel is.

De drempel om hulp te vragen is soms hoog vanwege schaamte. Toch ligt de oplossing meestal dichtbij, in het eigen netwerk. “We ontdekken regelmatig dat er in de eigen omgeving hulp te vinden is, bijvoorbeeld van familie of werkgever. Soms is het een kwestie van op het goede spoor zetten en helpen met het structureren van de situatie”, zegt Erik. Maar het komt ook voor dat de problemen dusdanig van omvang zijn dat we samenwerking met externe partijen moeten zoeken. We werken daar nauw mee samen.”

Financiële bewustwording creëren is een belangrijk uitgangspunt. “We geven advies en sturing en werken nauw samen met de gebiedsteams. Dat werkt écht formidabel. We zijn met elkaar bereid een stap extra te zetten om de hulpbehoevende burger op het spoor te houden.” Het afgelopen half jaar zijn ruim 70 inwoners geholpen. “Inmiddels zijn er ook financiële spreekuren ingericht en willen we veel insteken op groepsgewijze voorlichting én vroeg signalering om problematische schulden te voorkomen.”

 
 
 
_BT Clear

Bewindvoering en schulden

Sinds 2014 is het mogelijk dat personen onder beschermingsbewind worden gesteld omdat ze te veel geld blijven uitgeven (verkwisting) of problematische schulden hebben. Met problematische schulden wordt bedoeld dat rekeningen of leningen niet meer kunnen worden betaald. Het hebben van een paar onbetaalde rekeningen of een aflossing die iets later wel kan worden betaald valt hier niet onder.

Een beschermingsbewindvoerder moet niet worden verward met een bewindvoerder WSNP. De beschermingsbewindvoerder past op het geld en de waardevolle spullen van een cliënt. Daardoor heeft hij ook personen onder
bewind die niet in de schulden zitten, maar door andere (psychische, persoonlijke of verslavings-) problemen hulp nodig hebben. De beschermingsbewindvoerder beheert het geld, vraagt voorzieningen aan en behandelt de post.

De WSNP bewindvoerder regelt het afbetalen van de schulden tijdens een Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen. Hij berekent wat elke maand betaald moet worden aan de schulden. De cliënt blijft zelf zijn eigen geld beheren en moet zelf zijn zaken regelen en zijn rekeningen betalen. Als de cliënt dit niet zelf kan, kan hij ook nog een beschermingsbewindvoerder hebben.

De bewindvoerder werkt bij het regelen van de schulden samen met verschillende mensen en instanties.

Zo is er contact met de gemeente over bijvoorbeeld bijzonder bijstand, kwijtscheldingen en minimaregelingen. Natuurlijk is er ook veel contact met de klant en/of begeleiding over geld voor boodschappen, geld voor kleding en andere kosten. Er wordt regelmatig overlegd met schuldeisers over de openstaande schuld en hoe dit geregeld gaat worden. Meestal wordt er een verzoek schuldregeling ingediend bij de Kredietbank Noord Nederland, rechtstreeks of via de gemeente, over het treffen van een schuldenregeling (schuldsanering). Als dit door omstandigheden niet kan dan wordt er door de beschermingsbewindvoerder uitstel van betaling gevraagd of een regeling getroffen.

FrL. Bewindvoeringen en Budgetbeheer B.V.
Berglaan 56 – 9203 EJ Drachten
Postbus 122 - 9200 AC Drachten
Tel. 0512-580310
E-mail: [email protected]

_BT Clear