_BT Clear

Duurzaam geholpen dankzij eigen netwerk

De gebiedsteams matchen de vraag en het aanbod. Dat aanbod kan uit verschillende hoeken komen. Voordat er professionele zorgverleners worden ingezet, wordt gekeken wat voor hulp er in de eigen omgeving van een inwoner te vinden is.

Willem Boonstra en Femke Hitman zijn vlechtwerkers en gaan met inwoners in gesprek over zorg en ondersteuning. “Wij proberen helder te krijgen wat de vraag precies is en wat het sociaal netwerk kan doen. Soms gebeurt er al veel door familie of bekenden. Dat brengen we in kaart om te zien wat er nog nodig is.” “De vraag is altijd of het netwerk het kán, het is geen moeten”, legt Willem uit.

“Voor dat laatste stukje biedt de gemeente hulp. Het doel is dat iemand duurzaam geholpen wordt en dat bereik je sneller met inzet van het eigen netwerk dan via externe hulp.“ Femke: “we zetten de mensen in hun eigen kracht”. Er wordt goed gelet op de belastbaarheid van de vrijwilligers en mantelzorgers. Willem: “onze hulp kan ook zitten in het bij elkaar brengen van het netwerk.

Soms weten mensen het zelf gewoon even niet. We hebben allemaal hetzelfde belang: namelijk dat het goed gaat met de persoon die de hulp nodig heeft.”

Vrijwilliger worden
De gemeente kent een vrijwilligersvacaturebank en Talentenbank. Alle inwoners die graag als vrijwilliger aan de slag willen, kunnen hier terecht. Het gaat hierbij om kortdurende of eenmalige vrijwilligersvacatures. 
Talentenbank: 
www.talentenbank.weststellingwerf.nl
Bureau Vrijwilligerswerk en Mantelzorg:
www.bvmweststellingwerf.nl/

 
 
 
_BT Clear

Hulp op maat: één gezin, één regisseur, één plan

Wilt u thuis blijven wonen, maar lukt dat alleen of met behulp van uw omgeving niet of niet meer? De Wmo, Wet maatschappelijke ondersteuning, biedt ondersteuning.

Wanneer iemand melding maakt van een zorg- of hulpvraag, komt de vlechtwerker in actie. In een eerste gesprek, het zogenoemde keukentafelgesprek, wordt gekeken wat de vraag is en hoe die opgelost kan worden. Het sociale netwerk van degene die hulp vraagt, speelt een grote rol. “We kijken naar wat de eigen omgeving kan betekenen in de ondersteuning, maar ook wat iemand zelf nog kan betekenen, bijvoorbeeld als vrijwilliger”, vertelt vlechtwerker Margje de With.

Het keukentafelgesprek kan leiden tot een aanvraag Wmo, maar ook kunnen andere zaken aan het licht komen. “Daar komt de signaleringsfunctie van de vlechtwerkers om de hoek kijken”, legt Margje uit. “Als wij signaleren dat er meer speelt, seinen we collega’s met kennis op betreffende terreinen in”, vult collega Monique Werkman aan. Zo wordt maatwerk geboden op diverse levensgebieden. “De vlechtwerker die het eerste gesprek voerde, blijft het aanspreekpunt ofwel de regisseur. Dat past in ons motto: één gezin, één regisseur, één plan.”

De Wmo is er voor iedereen van 0 - 100+ die ondersteuning nodig heeft om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Het uitgangspunt is maatwerk: leveren wat echt noodzakelijk is.
Op basis van de hulpvraag wordt in het eigen netwerk gekeken wie kan helpen. Margje: “soms helpt het al om een vaste gewoonte te veranderen. Voor het aanvullende werk is er Wmo-hulp. Monique: “we willen mensen in hun eigen kracht zetten. Dat zit soms al in kleine tips, zoals de strijkplank wat lager zetten zodat je zittend kunt strijken of buren vragen voor een klus. Kleine dingen, waar mensen zelf soms simpelweg niet aan denken.”
“Als iemand bijvoorbeeld gewend is om elke dag boodschappen te doen, gaan we kijken of er mogelijkheden zijn om dit een keer per week te doen met steun van bijvoorbeeld zoon of dochter”, zegt Margje. De vlechtwerkers beoordelen de mate waarin er aanvullende ondersteuning nodig is vanuit de Wmo. “Dit kan ook in delen, zoals iemand die wel zelf de was in de machine kan doen, maar het er niet uit kan halen”, legt Margje uit.
In Weststellingwerf is de Wmo-hulp sowieso tot en met eind 2018 gegarandeerd. Daarna gaat de politiek er opnieuw over beslissen.

Vlechtwerkers op school bieden hulp bij allerlei vragen

Iedere ouder heeft wel eens vragen of onzekerheden over de opvoeding van kinderen. Vanuit de gebiedsteams zijn vlechtwerkers actief op alle scholen in Weststellingwerf. Deze vlechtwerkers hebben het specialisme ‘schoolmaatschappelijk werk’ en bieden indien nodig een luisterend oor. Jeanette Hofman, Brecht Witteveen en Wemanda Teunissen (op de foto v.l.n.r.) gaan met ouders en leerkrachten in gesprek wanneer er zorgen zijn.

Bijvoorbeeld als een kind gepest wordt of niet lekker in zijn/haar vel zit, bij druk gedrag in de klas, liefdesverdriet, maar ook als er thuis spanningen zijn, bijvoorbeeld bij een echtscheiding, langdurige ziekte of een sterfgeval. “Het hoeft niet een ernstig probleem te zijn. Vaak is één gesprekje al voldoende om de ouders vertrouwen of een zetje in de goede richting te geven”, vertelt Jeanette. “Mochten er alsnog zorgen zijn, dan kijken we samen met ouders welke hulp passend is.” Schoolmaatschappelijk werk gaat zoveel mogelijk uit van de eigen kracht en potentie van ouders. “Wij staan naast ouders en werken met ze samen.” De vlechtwerkers zijn neutraal en kunnen ook bemiddelen in conflicten tussen ouders en school.

Ook op de scholen voor voortgezet onderwijs in Wolvega zijn vlechtwerkers actief. Leerlingen van Terra en het Linde College kunnen zelf contact met hen opnemen. Op sommige scholen zijn er spreekuren. Buiten deze spreekuren om zijn de vlechtwerkers telefonisch en per e-mail bereikbaar of via de Intern Begeleider van de school.

Jeanette Hofman (gebiedsteam Noordwolde)
[email protected]
06-13564484 (ma t/m do)

Wemanda Teunissen (gebiedsteam Wolvega)
[email protected]
06-82225229 (ma, di, do)

Brecht Witteveen (gebiedsteam Wolvega)
[email protected]
06-13562941

_BT Clear