_BT Clear

Bestemming Noordwolde

Sinds 2011 zijn inwoners van Noordwolde gezamenlijk aan de slag gegaan met het ontwikkelen van hun dorp. Het project Bestemming Noordwolde betekende krachten bundelen en verbindingen leggen tussen mensen en organisaties in het dorp.

De primaire aandacht van Bestemming Noordwolde ligt op de sociale problematiek van jeugd en gezin. Om hier verandering in te brengen was het van belang om o.a. te investeren in omgevingsfactoren in het dorp, zoals werkgelegenheid, wonen, infrastructuur en recreatie. Dit is vertaald in een aantal projecten die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd. Tijdens de feestelijke opening op 24 september 2016 zijn al deze projecten in het zonnetje gezet. Leerlingen van de Vensterschool in Noordwolde maakten deze foto´s.

verlichting en verhard pad langs Kanaaltje

meeloopverlichting door het bos richting sportvelden

herinrichting Hoofdstraat West

herinrichting Manauplein

plantsoen en speelplaats Ringweg Oost

de Pannakooi bij de Vensterschool

Werken aan samenhang in wijken van Wolvega

Weststellingwerf neemt deel aan het landelijke programma GIDS, Gezond In De Stad. Samen met lokale partijen en inwoners wil de gemeente een gezonde leefstijl van inwoners bevorderen en verschillen in gezondheid verminderen. Het programma in Weststellingwerf is gericht op gezonde jongeren. Daarnaast wordt ingezet op een gezonde wijk, met Wolvega als aandachtsgebied.

Cor Trompetter: ‘We proberen de eigen kracht in de wijk weer te mobiliseren. We hebben gekozen voor een integrale benadering. Dat betekent dat we gezondheid niet als apart onderwerp benaderen maar integreren in een aanpak van het dorp als geheel. We proberen de eigen kracht in de wijk weer te mobiliseren’.

Burgers worden actief betrokken en er wordt samenhang gecreëerd tussen verschillende factoren. Daarbij is er samenwerking met diverse andere instanties. Zo heeft een experimentele inloop in de wijk De Meulepolle interessante gesprekken opgeleverd. Inwoners kwamen in grote getale af op de uitnodiging om een kop koffie te drinken op een centraal punt in de wijk. Tijdens de koffie kwamen allerlei wensen en ideeën voor de buurt op tafel. Enthousiaste buurtbewoners hebben al deze ideeën op prioriteit gefilterd. Zo wil men onder andere automobilisten wijzen op spelende kinderen in de buurt.

De gemeente nodigt inwoners van de wijk uit om de ideeën uit te voeren. Waar nodig, biedt de gemeente ondersteuning. Hiermee wordt het doel om buurtbewoners samen te brengen en samen aan hun wijk te laten werken succesvol in de praktijk gebracht.

In een andere wijk kan echter een heel andere aanpak weer werken. Per wijk wordt samen met de inwoners bekeken wat het beste past. Het uiteindelijke doel is om in Wolvega meer samenhang tussen inwoners en groepen te krijgen en toe te groeien naar gezondere en actievere wijken.

_BT Clear