“Zorg zoals ik zelf zou willen”

_BT Clear

“Wat zou ik willen als ik zelf ziek ben of zorg nodig heb.” Deze vraag stelde Bonne Veenhuizen zichzelf toen hij Zorg Intens in 2008 oprichtte: “Ik zou niet willen dat er elke week iemand anders aan mijn bed staat en ik elke keer weer mijn verhaal moet doen. Ik ben begonnen, omdat ik vond dat de zorg zoals dat toen geregeld was, niet goed was. Ik wilde voor iedere klant een vaste contactpersoon. Tegenwoordig doet iedere zorgaanbieder dat, maar destijds waren wij daar een voorloper in en werden we voor gek verklaard.”

Met de voeten in de grond

Bonne is zelf van oorsprong verpleegkundige. Ondanks het feit dat hij directeur is besteedt hij nog zo’n 25 uur per week aan het leveren van zorg: “Zorg is mijn ding. Ik heb iemand aangenomen die het meest van het management doet en dan kan ik doen wat ik leuk vind. Ik heb niks met directeurtje spelen. Zo sta ik nog met de voeten in de grond en ik kan zelf moeilijke klanten oppakken. Ik doe alle intakes zelf en kijk dan ook welke medewerker goed bij de klant past.

Ik vind die klik heel belangrijk. Daardoor kom je ook tot een beter contact en betere begeleiding.”

Mond tot mond reclame

Tegenwoordig onderscheidt Zorg Intens zich ook door de leeftijd en ervaring van de medewerkers: “We hebben heel gemotiveerd personeel en mensen krijgen bij ons ook al snel een vast contract. Zo houd je een stabiel personeelsbestand en dat is ook goed voor de klanten.

En daar draait alles om bij ons, het zo goed mogelijk helpen van de klanten. We zijn gegroeid door mond tot mond reclame. De zorg moet goed en de kwaliteit zo hoog mogelijk zijn. De klanten die we van het begin af aan hadden en die een doorgaande zorgbehoefte hebben, die hebben we nog steeds. Daar ben ik wel trots op.”

 
 
 
_BT Clear

Jeugdhulp op lokaal niveau

Sinds de decentralisatie is de gemeente verantwoordelijk voor Jeugdhulp. Vlechtwerkers Bianca Banga en Jurre Engelsman vertellen dat hun werkveld breder ligt dan alleen de jeugd. “Vaak is er sprake van een bredere problematiek. Zo krijgen we hulpvragen rondom een (v)echtscheiding, schulden of een verslaving. Vanuit de insteek: ‘één gezin, één regisseur, één plan’ wordt de problematiek daarom integraal aangepakt.”

Een uitgangspunt van de nieuwe Jeugdwet is het uitgaan van eigen verantwoordelijkheid en eigen mogelijkheden van jongeren en hun ouders, met inzet van hun sociale netwerk. “Men kan met alle vragen bij ons terecht”, geeft Jurre aan. “Zo was er iemand die graag iets wilde doen totdat hij weer aan het werk kon.

Die hebben we aangemeld bij de Talentenbank. Ook krijgen we vragen voor opvoedondersteuning.” De Gebiedsteams werken samen met verschillende partijen, zoals de GGD en lokale zorgaanbieders. “Wij vinden het belangrijk dat de betrokkenen eigen regie hebben en grip houden op de zorg en opvoeding”, legt Bianca uit.

“De drempel is hoog om hulp te vragen, omdat hulp vragen voor ouders soms een gevoel van ‘falen’ geeft. Maar wij zetten gezinnen juist in hun eigen kracht om zelf hun problemen op te lossen.”

Het Gebiedsteam richt zich steeds meer op preventie, het voorkomen van problemen. Zo wordt er voorlichting gegeven over drugsgebruik en komen er assertiviteitscursussen voor volwassenen. Hierin werkt de gemeente samen met andere instanties zoals Jongerenwerk en VNN. Ook is er veel contact met de wijkagenten. De insteek van de vlechtwerkers is ook om op huisbezoek te gaan, omdat blijkt dat mensen het nog wel eens lastig vinden om op het gemeentehuis binnen te lopen. In Noordwolde vindt men de weg naar ‘t Vlechtwerk inmiddels wel.

Door decentralisatie kan er veel op lokaal gebied geregeld worden. “We kijken met de burger naar wat hij/zij wil en wat de beste partij daarbij is. Een groot voordeel van het werken met lokale aanbieders is dat er vaak sneller actie kan worden ondernomen en er minder wachtlijsten zijn. De vlechtwerkers zijn allemaal specialisten met een hulpverleningsachtergrond. Ook is er binnen het gebiedsteam een gedragswetenschapper aanwezig.

Contact:
Gebiedsteam Noordwolde
Mandehof 13 (‘t Vlechtwerk)
Tel. 14 0561

Gebiedsteam Wolvega
Griffioenpark 1 (gemeentehuis)
tel. 14 0561

_BT Clear