WET JEUGDHULP

Jeugdhulp, Wmo en Werk&Inkomen volgens de Tilburgse aanpak

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen.

Tilburg werkt samen met acht gemeenten in de regio Hart van Brabant, alle betrokken organisaties, ouders en jeugdigen. Eenvoudiger en beter aansluitend op het gewone, dagelijkse gezinsleven. Want daar begint het. Thuis, waar ouders ervoor zorgen dat hun kinderen prettig, gezond en veilig opgroeien. Iedereen rondom het gezin draagt een steentje bij. Is er meer ondersteuning nodig, dan is er een professional in de buurt. Hij of zij zoekt met het gezin naar een antwoord of biedt zelf lichte ondersteuning. Ook als er meer professionals bij het gezin betrokken zijn, blijft hij of zij de vaste contactpersoon. Er wordt gewerkt volgens één gezin, één plan, één coördinator.

Meer informatie vindt u op: www.rijksoverheid.nl

_BT Clear
De WMO

Iedereen wil het liefst zo lang mogelijk zelfstandig meedoen in onze samenleving. De gemeente is verantwoordelijk om dit mogelijk te maken. Het gaat dan vaak om het ondersteunen van ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, chronisch zieken, gehandicapten of mensen met psychische problemen.

Om nu én in de toekomst passende ondersteuning te kunnen blijven bieden, werken we ook hier volgens één en dezelfde aanpak: één gezin, één plan, één coördinator . Professionals werken dichtbij, in de wijk en bespreken bij ondersteuningsvragen eerst met de inwoners wat zij zelf kunnen of wat zij met hulp uit de omgeving kunnen. Is er meer nodig, dan zoeken we een oplossing op maat. Hierbij staat niet meer het recht op een voorziening centraal, maar het resultaat voor de inwoner: zo zelfstandig mogelijk wonen en meedoen in de samenleving.

Meer informatie vindt u op: www.rijksoverheid.nl

PARTICIPATIEWET

Met de Participatiewet is er één regeling voor mensen die een opstap naar de arbeidsmarkt nodig hebben.

Mensen zijn op hun best als zij kunnen deelnemen aan de maatschappij en voor zichzelf kunnen zorgen. Het hebben én houden van werk is in de basis ieders eigen verantwoordelijkheid. Maar voor sommige mensen is dat niet zo vanzelfsprekend, bijvoorbeeld omdat zij een lichamelijke of geestelijke beperking hebben of al lange tijd werkloos zijn. De gemeente is verantwoordelijk voor de ondersteuning van deze mensen. Het uitgangspunt is daarbij: wie kan werken, moet ook werken. Een uitkering is geen vanzelfsprekendheid en geen oplossing voor de lange termijn, maar een tijdelijk vangnet voor wie dat echt nodig heeft. Van een werkzoekende of een aanvrager van een uitkering verwachten we, als hij daartoe in staat is, dat hij eerst zélf alles doet om werk te vinden en in zijn eigen levensonderhoud te voorzien. Voor wie dat echt niet lukt, komt er een oplossing op maat. Om zo veel mogelijk mensen (weer) aan het werk te helpen, is de vraag vanuit de arbeidsmarkt leidend. Werkgevers hebben werknemers nodig en zijn belangrijk voor de lokale economie en groei. De gemeente, UWV, Diamant-Groep en Sagènn werken hierin nauw samen met ondernemers en het onderwijs om de juiste persoon op de juiste werkplek te krijgen.

Meer informatie vindt u op: www.rijksoverheid.nl

_BT Clear